• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
PTSD Posttraumatisk stress

PTSD Posttraumatisk stress

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan drabba den som varit med om en traumatisk händelse som hjärnan inte kunnat återhämta sig ifrån. Personer som drabbats av PTSD återupplever den obehagliga händelsen i efterhand i form av flashbacks eller drömmar. Med hjälp av psykolog eller psykoterapeut finns det goda chanser att bearbeta din PTSD och minska dina symtom.


Specialister på PTSD finns samlade här:

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler speciister inom PTSD

Vad är PTSD?

De flesta av oss människor är någon gång i livet med om en hemsk eller traumatisk händelse. Den jobbiga händelsen utlöser en stressreaktion och vi känner rädsla och obehag. Vanligtvis så återhämtar sig kroppen och hjärnan efter att händelsen inträffat.

Du som har varit med om en obehaglig händelse som kroppen och hjärnan inte kunnat återhämta sig från kan drabbas av PTSD.

PTSD kan uppstå efter en enskild händelse exempelvis efter en naturkatastrof, en trafikolycka, en förlust eller ett våldsövergrepp. Det kan också uppstå efter upprepade händelser såsom för människor som varit i krig, på flykt eller som upprepat våld i en nära relation.

Det obehagliga minnet innefattar ofta ett hot, upplevt eller reellt, mot personen som är med om det. Den är ofta också kränkande mot den personliga integriteten. Man skulle kunna säga att den obehagliga händelsen innefattar att man tappat kontrollen. När flera traumatiska händelser inträffat under en längre tidsperiod uppstår ofta det som kallas komplext PTSD.

Det är svårt att säga exakt varför PTSD uppstår men man kan enkelt förklara det som att PTSD innebär en fobisk reaktion på sina minnen. Precis som vid andra fobier vill personen undvika allt vad som påminner om minnet, eftersom det väcker ett starkt obehag. Att undvika minnet leder i sin tur till att PTSD växer sig starkare.

Det som händer vid PTSD är att hot-upplevelsen gör att vi inte skapar ett enhetligt minne. När vi är med om en händelse så inkodas ett minne i hjärnans minnescentral. I minnescentralen knyts alla aspekter av händelsen ihop; när det hände, hur det såg ut, hur det luktade, hur vi kände oss och vilket händelseförloppet var. Man kan tänka på det som om alla aspekter av minnet läggs i en låda som är specifik för händelsen. Om minnet blir korrekt inkodat så kan vi plocka fram lådan i ett senare skede när vi tänker på det.

När vi är med om en obehaglig situation och vi upplever oss hotade så aktiveras istället hjärnans larmcentral. Aktiveringen av larmcentralen tar upp så pass mycket tankekraft att minnescentralen inte lyckas skapa ett enhetligt minne. Även kroppen ställer in sig på att bli kvitt det hotfulla. Istället för att alla minnesaspekter läggs i en låda och blir ett enhetligt minne så blir det som små lösa fragment.

När vi tänker tillbaka på minnet så kan vi inte plocka fram en låda utan allt vi minns är hur larmcentralen aktiverades och hur vi upplevde hot och rädsla. De små fragmenten av minnesaspekter kan därför också utlösa den starka rädsloreaktionen eftersom de inte är kopplade till en kontext. Eftersom minnet inte är kopplat till en viss tidpunkt så känns det som att det är aktuellt även här och nu.

Eftersom minnet inte är kopplat till en viss tidpunkt så känns det som att det är aktuellt även här och nu.

Hur vet man om man har PTSD?

Det är helt normalt att uppleva obehag efter en traumatisk händelse även i efterhand. Hur lång tid det tar att bearbeta en händelse kan se olika ut för olika individer. Om besvären däremot är förhindrande i vardagen på grund av sin kraftfullhet under den första månaden efter händelsen eller om besvären fortsätter även efter ett halvår så kan det röra sig om PTSD.

Vanligtvis har personer ett eller fler av dessa symtom vid PTSD:

Du får flashbacks i form av drömmar eller minnesbilder som gör att du återupplever den traumatiska händelsen

När du återupplever händelsen känns det som att det händer ”här-och-nu” och det väcker starkt obehag

En lukt, ett särskilt objekt, en person eller en plats kan utlösa dina flashbacks och därför undviker du dessa och isolerar dig

Du är lättskrämd och känner dig ofta otrygg på ett sätt som du inte gjorde före den obehagliga händelsen

Du har svårt att slappna av och har sömnproblem

Du har svårigheter med att koncentrera dig och glömmer ofta bort saker

Du upplever vissa fysiska symtom såsom huvudvärk efter spända käkar, magont eller hjärtklappning

Hur kan man behandla PTSD?

Om du lider av PTSD finns det ett flertal metoder för dig att arbeta med för att minska dina symtom. Du kan själv försöka organisera eller skriva ner det som hänt, men ofta är det svårt att bearbeta minnet på egen hand eftersom du upplever ett starkt obehag inför det. Det kan därför vara bra att få hjälp med sina besvär av en psykolog eller psykoterapeut.

De vanligaste terapiformerna för att bota PTSD är:

  • KBT - Kognitiv Beteendeterapi (KBT). I traumafokuserad KBT kan psykologen hjälpa dig att närma minnet under kontrollerade och trygga former, så att den fobiska reaktionen uteblir.
  • EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing (ögonrörelseterapi). I EMDR kan du genom att prata om den obehagliga händelsen samtidigt som du utför ögonrörelser ge hjärnan en chans att bilda ett enhetligt minne och därmed minska symtomen för PTSD.
  • Psykodynamisk terapi - eller narrativ exponeringsterapi. Den narrativa exponeringsterapin innebär att du pratar om det som hänt så att den jobbiga obehagskänslan inför det till slut uteblir. Behandlingarna går ut på att återta kontrollen över den obehagliga händelsen, så att du kan kontrollera när du själv vill tänka på minnet.

SAMMANFATTNING

PTSD drabbar den som varit med om en eller flera traumatiska händelser som kroppen och hjärnan inte kunnat återhämta sig från. Om flera obehagliga händelser inträffat under en längre tid utvecklas ibland komplext PTSD. En person som drabbats av PTSD återupplever den obehagliga händelsen och vet inte alltid vad det är som utlöst flashbacken. Anledningen till att man får PTSD är att det inte bildats ett enhetligt minne i hjärnans minnescentral. Med hjälp av av en psykolog eller psykoterapeut kan terapiformer såsom traumafokuserad KBT eller EMDR ge dig goda chanser att bli fri från din PTSD.

Evelina Houghton
Författare: Evelina Houghton

Evelina är kunnig inom psykologi och särskilt intresserad av trauma och PTSD.

Evelina Houghton
Författare: Evelina Houghton

Evelina är kunnig inom psykologi och särskilt intresserad av trauma och PTSD.

Specialister på PTSD finns samlade här:

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler speciister inom PTSD

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer