• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.


Träffa en psykolog

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler psykologer

Vad är samtalsterapi?

Samtalsterapi är ett brett begrepp som skulle kunna inkludera allt från stödsamtal till en specifik form av psykologisk behandling. I denna artikel kommer du att få information om vad samtalsterapi innebär när den utförs av legitimerade psykologer eller psykoterapeuter och när samtalet innebär terapi.

Terapi betyder att samtalet är behandlande.

Ett annat ord som vanligen används är psykoterapi, vilket kan sägas vara en sorts samtalsterapi, men som erbjuds av just yrkesutövare som är utbildade inom psykologi. Av den anledningen kan det ibland vara viktigt att särskilja mellan samtalsterapi och psykoterapi, eftersom samtalsterapi i sin breda betydelse kan utövas av personer som inte har någon specifik utbildning inom just psykologi. Sådan samtalsterapi kan bland annat vara stödsamtal, avlastande samtal, motiverande samtal, föräldrastöd eller coachande samtal.

Att gå i samtalsterapi innebär att man genom samtal får stöd och hjälp med ett problem man har eller något som man lider av. Man kan även gå i samtalsterapi för att få hjälp med att bättre förstå sig själv, för att få stöd i sin personliga utveckling, för att komma tillrätta med en jobbig livssituation eller för att få hjälp med att hantera psykisk ohälsa. Oavsett vilken anledning som man söker sig till samtalsterapi, går det generellt att säga att målet med samtalsterapi är du som individ ska kunna må bättre.

Vad är psykoterapi?

Psykoterapi är en typ av samtalsterapi som utövas av legitimerade psykologer och psykoterapeuter. Som sagt finns det olika former av psykoterapier som kan behandla olika psykiatriska tillstånd eller som kan vara behjälpliga vid olika problematiska situationer. Nedan finner du några vanliga former av psykoterapi. Olika terapiformer använder ibland samma eller liknande behandlingstekniker, men kan vara utvecklade för att vara mer effektiva mot en specifik form av problematik:

  • Kognitiv beteendeterapi (KBT)
  • Psykodynamisk terapi (PDT)
  • Familjeterapi
  • Gruppterapi
  • Dialektisk beteendeterapi (DBT)
  • Klientcentrerad terapi
  • Acceptance and commitment therapy (ACT)

    Hur fungerar samtalsterapi?

    Samtalsterapi fungerar på olika sätt beroende på vilken typ av behandling som du väljer. Det finns dock flera gemensamma drag mellan de olika behandlingarna. För det första behöver man ta kontakt med en terapeut.

    Du kan enkelt hitta terapeuter här på www.bokapsykolog.se, men det fungerar även att kontakta www.1177.se för att få rådgivning. Många söker sig till samtalsterapi genom att kontakta sin vårdcentral där man kan få stöd i att hitta rätt typ av behandling och där man även kan få en remiss för att gå i samtalsterapi.

    Vad gäller själva samtalsterapin kan det se lite olika ut hur behandlingen tar form. Ofta träffar man sin terapeut en gång i veckan där varje samtal är ungefär en timme långt. Vissa går i samtalsterapi vid några enstaka tillfällen, medan andra vill eller har behov av att gå i 10 till 20 samtal, eller ännu flera.

    Till en början får du och din terapeut lära känna varandra och gemensamt skapa en förståelse för vad det är du behöver hjälp med. Därefter kommer terapeuten att tillsammans med dig lägga upp en behandlingsplan där ni ringar in olika saker som kan hjälpa dig mot ditt mål.

    För vissa kan samtalet i sig vara en nog så läkande process, men för andra kan det finnas ett större behov av stöd för att kunna omsätta insikter från samtalen i praktiken. Under behandlingen utvärderar ni kontinuerligt hur det går för att se om du är i behov av något annat eller i fall samtalsterapin fungerar bra.

    Innan behandlingen avslutas kan man lägga upp en plan för hur du som klient ska kunna fortsätta att må bra även i framtiden, efter att samtalsterapin är över.

    Det är viktigt att komma ihåg att en samtalsterapeut inte själv kan lösa de problem som du har. Samtalsterapin fungerar genom att du och terapeuten samarbetar och tillsammans hittar lösningar på problem.

    Genom terapin får du stöd och hjälp med att hitta strategier och verktyg som kan hjälpa dig att må bättre och att ta dig närmre ditt mål.

    Till en början får du och din terapeut lära känna varandra och gemensamt skapa en förståelse för vad det är du behöver hjälp med.

    Samtalsterapi online

    De senaste åren har det blivit allt vanligare att samtalsterapi och psykoterapi erbjuds online och många regioner och privata vårdgivare i Sverige erbjuder terapi på nätet. Det kanske vanligaste tillvägagångssättet är videosamtal, men det finns även de som erbjuder kontakt via chatt, e-mail eller telefon.

    Precis som vid samtalsterapi på plats kan du själva leta upp en terapeut som erbjuder terapi online, eller så söker du vård via din vårdcentral och så kan de förhoppningsvis hjälpa dig att finna en terapeut som har online-terapi. Samtalsterapi online kan fungera på samma sätt som beskrivits tidigare, men beroende på problematik kan det finnas online-behandlingar som är speciellt utformade för till exempel specifika diagnoser.

    Speciellt utformade behandlingar via nätet kan bland annat vara mot diagnoser som specifik fobi, paniksyndrom, depression, OCD eller hälsoångest.

    Vid sådan terapi kan behandlingen, utöver samtal, bestå av informationstexter, filmer eller uppgifter som du får arbeta med på nätet. Vissa föredrar att träffa sin terapeut i verkligheten och att samtala ansikte mot ansikte, men det finns även fördelar med online-terapi. Några fördelar är att det är lättare att hitta en tid som fungerar, du kan befinna dig vart du vill och din terapeut behöver inte finnas i den stad som du bor i. Vad som är viktigt att tänka på vid samtalsterapi online är att du kommer att behöva vissa tekniska hjälpmedel, såsom en dator eller telefon samt en god internetuppkoppling.

    SAMMANFATTNING

    Samtalsterapi är en behandlingsform där samtalet är den främsta metoden. Samtalsterapi kan omfatta allt från stödsamtal och motiverande samtal till specifika psykoterapier. Psykoterapi är en form av samtalsterapi som erbjuds av legitimerade psykologer och psykoterapeuter. Det finns flera former av psykoterapi, till exempel KBT, PDT eller gruppterapi.

    Samtalsterapi är bland annat till för dig som behöver stöd eller hjälp att hantera en jobbig livssituation, att hantera sorg, som går igenom en kris, som lider av psykisk ohälsa eller som vill ha stöd i sin personliga utveckling. För att träffa en samtalsterapeut kan du söka vård via din vårdcentral eller själv leta på nätet. Vid samtalsterapi samarbetar du och din terapeut, skapar en gemensam förståelse för problematiken och hittar tillsammans lösningar på problemen. Samtalsterapi går även att få online.

    Magnus Lindelöf
    Författare: Magnus Lindelöf

    Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

    Magnus Lindelöf
    Författare: Magnus Lindelöf

    Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

    Träffa en psykolog

    {{ employee.display_name }}

    leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

    {{ employee.store.store.name }}

    {{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

    {{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
    Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
    Fler psykologer

    FLER ARTIKLAR

    Hörselhallucinationer - att höra röster

    Hörselhallucinationer - att höra röster

    Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

    LÄS MER   >
    Att leva med sjukdom

    Att leva med sjukdom

    Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

    LÄS MER   >
    Tankefällor

    Tankefällor

    Evolutionen har fört vidare att vi gör snabba och automatiska tankeprocesser som besparar oss massor av energi. Det kan vara väl kvalificerade gissningar istället för att begrunda varje beslut. Dock är de inte alltid helt tillitsfulla och även om de för det mesta fungerar bra, gör de ibland att vi hamnar i tankefällor.

    Vi har en tendens att se på oss själva och vårt eget beteende väldigt annorlunda än hur vi ser på andras. I många situationer grundar vi våra beslut på irrelevant information, ser samband där dom inte finns eller struntar i sannolikheter.

    LÄS MER   >
    Dialektisk beteendeterapi

    Dialektisk beteendeterapi

    Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandling som främst syftar till att reducera självmords- och självskadebeteende hos personer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (tidigare borderline). Den har även visat sig ha effekt vid missbruk, ätstörningar, PTSD och depression. DBT bygger i hög grad på kognitiv beteendeterapi (KBT) men innehåller även element från behavioristisk, humanistisk och psykodynamisk terapi, samt zenbuddistiska metoder (mindfulness/acceptans).

    LÄS MER   >
    Prolonged exposure

    Prolonged exposure

    Exponeringsbaserad terapi bygger på att vi utsätter oss för det som känns svårt istället för att undvika det. Prolonged exposure therapy, förlängd exponeringsterapi, är en variant av detta som framförallt riktar in sig på traumarelaterade svårigheter.

    LÄS MER   >
    Interpersonell psykoterapi (IPT)

    Interpersonell psykoterapi (IPT)

    Interpersonell terapi (IPT) är en terapeutisk behandling med fokus på att förstå och hantera patientens relationer till andra människor. IPT kan exempelvis användas vid svåra rollkonflikter, svårhanterliga nya relationella livsomständigheter, komplicerad sorg, samt generella svårigheter att skapa fungerande sociala relationer. IPT undersöker både hur sociala sammanhang kan orsaka psykiska symtom, och hur psykiska symtom kan påverka relationer.

    LÄS MER   >
    Separationsångest

    Separationsångest

    Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

    LÄS MER   >
    Skuld och skam

    Skuld och skam

    Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

    LÄS MER   >

    Bokapsykolog Sverige AB
    Org. nr: 559224-8339
    [email protected]
    Ankargatan 15, 211 17 Malmö

    © 2025 bokapsykolog.se

    Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

    Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

    Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
    Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
    • Kontakt
    • Frågor och svar
    • Sök psykolog
    • Cookies

    © 2025 bokapsykolog.se

    co2 neutral

    Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer