• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Tics

Tics

Tics kan sägas vara ofrivilliga kroppsliga och vokala uttryck. När man har tics kan det vara nästintill omöjligt att hindra dessa uttryck från att yttra sig. Tics är en diagnos med olika nivåer av problematik och finns med i den psykiatriska diagnosmanualen DSM-5.


Få mer kunskap och hjälp av psykolog

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler kunniga psykologer

Har jag tics?

Har du tics? För att svara på frågan kan det vara bra att veta lite om hur tics kan ta sig i uttryck. Även om tics är en diagnos som är väldigt individuell och ser olika ut beroende på vem som har det kan det vara bra att veta vad för olika exempel det finns på tics.

Till att börja med bör du ha ofrivilliga uttryck, det vill säga uttryck som inte är styrda av din vilja och som snarare är icke-önskvärda. Uttrycken kan vara både kroppsliga och vokala. Med kroppsliga uttryck menas motoriska rörelser. Dessa motoriska tics kan till exempel vara att rycka i ena benet, vifta på en arm eller att göra grimaser. Vokala tics kallas även för fonetiska tics eller ljud-tics. Vokala tics kan innefattas av harklingar, grymtningar eller uttryck av hela ord.

Ifall du ofrivilligt säger vissa ord eller kanske rentav meningar kan det finnas en möjlighet att du har ett mer komplext tics. Komplexa tics kan sägas vara mer kombinerade tics, som till exempel att säga hela meningar eller att vid kroppsliga symptom utföra mer sammansatta rörelser. Ett komplext kroppsligt tics kan vara att kombinera rörelser av olika kroppsdelar.

Alla kan råka säga något oönskat, göra något konstigt ljud eller ofrivilligt utföra en kroppsrörelse. För att något sådant ska klassas som tics krävs det dock att det finns ett mönster. Ifall du har tics innebär det att symptomen är återkommande i din vardag och förekommer med en viss frekvens.

Orsaker till tics

Orsakerna till tics är idag inte helt klarlagda och det är svårt att säga exakt vad det är som gör att någon har tics. Några saker brukar dock lyftas fram:

  • Att vara stressad kan förorsaka tics och i stressfulla situationer kan ticsen förekomma intensivare.
  • Tics kan till viss del vara ärftligt.
  • En del forskare menar att tics kan bero på skillnader i vissa kemiska substanser i hjärnan.
  • Tics är ett vanligt symptom vid Tourettes syndrom

Behandling av tics

Någon självklar medicinsk behandling finns inte mot tics. Vid allvarliga och mycket störande tics kan läkare ibland föreskriva neuroleptika.

Annars är det inte ovanligt att behandla eller lindra tics med psykoterapi. Kognitiv beteendeterapi är en psykologisk behandling som kan hjälpa den drabbade att lära sig att leva med tics. Exponering och responsprevention, ERP, är en annan terapiform som snarare syftar till att den drabbade genom övning kan lära sig att undvika och stå emot tics.

Behovet av behandling och stöd varierar. För vissa innebär tics inte någon särskild påfrestning medan det för andra kan upplevas som desto mer ansträngande. En behandling av tics bör därför utformas individuellt utefter den drabbades förutsättningar och behov.

Bortsett från medicinsk och psykologisk behandling av tics, finns det saker man själv kan tänka på. Ifall du har tics kan ett första steg för att lindra besvären vara att du är öppen med dina tics. Det kan underlätta ifall du berättar för din omgivning om dina tics, vare sig det är på arbetsplatsen, i skolan eller i hemmet. Tics kan ofta bli värre i stressade situationer då man försöker dölja de. För att minska ticsen kan det vara en god idé att avdramatisera de. Vidare kan även rutiner och fysisk träning göra att kroppen slappnar, vilket i sin tur kan reducera ticsen.

Kognitiv beteendeterapi är en psykologisk behandling som kan hjälpa den drabbade att lära sig att leva med tics

Tics hos barn

Tics är vanligt hos barn och går ofta över med åldern. Det är vanligt att ticsen börjar för första gången någon gång i 5-årsåldern, men debuten varierar självklart och den ske både tidigare och senare i livet. Vid övergående tics kan symptomen försvinna redan efter ett par månader, men det kan även dröja ett par år.

Hos pojkar är prevalensen, det vill säga förekomsten, av tics mellan 6 och 18 %. Hos flickor är prevalensen av tics mellan 3 och 11 %. Tics kan förekomma i både övergående och kronisk diagnos. Vid båda diagnoserna är prevalensen högre hos pojkar.

Tics är som sagt ett vanligt symptom vid neuropsykiatriska diagnosen Tourettes syndrom. Ifall ticsen inte upphör kan det vara så att barnet har en kronisk diagnos, men även att barnet har just diagnosen Tourettes syndrom. Ifall man misstänker tourette kan det vara bra ifall barnet får träffa en barnpsykiater som kan ställa en diagnos och se över en eventuell behandling.

Prevalens av tics hos barn:
Pojkar 6-18 %
Flickor 3- 11 %

SAMMANFATTNING

Tics är en diagnos som innebär att den drabbade har ofrivilliga kroppsliga eller vokala uttryck. Det kan handla om att en person drabbas av oönskade kroppsrörelser eller läten. Kroppsliga tics kan vara armryckningar eller grimaser, medan vokala tics kan vara grymtningar eller harklingar. Det finns även mer komplexa tics där fler muskelgrupper är involverade eller där personen säger hela meningar. Ifall man har tics återkommer dessa symptom och förekommer frekvent. Tics är vanligt hos barn och går ofta över med tiden. Ifall behov finns att gå i behandling för sina tics kan psykoterapi vara ett bra alternativ.

Magnus Lindelöf
Författare: Magnus Lindelöf

Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

Magnus Lindelöf
Författare: Magnus Lindelöf

Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

Få mer kunskap och hjälp av psykolog

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler kunniga psykologer

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer