• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Barnet mellan 3 och 4 år

Barnet mellan 3 och 4 år

Utvecklingen går fortfarande snabbt i tre- till fyraårsåldern. Barnet börjar bilda sig en uppfattning om sig själv och om världen runt omkring. De flesta barn har vid den här åldern börjat förskolan, vilket innebär nya sammanhang och utmaningar.


Få kontakt med en specialist

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler specialister

Barn mellan 3 och 4 år

Efter en för många utmanande tid under den så kallade trotsåldern, går barnet när det är cirka tre år gammalt in i en lugnare period. Det är viktigt för utvecklingen att barn får testa sina egna gränser och sin egen vilja, men det leder till många konflikter och upplevs som utmanande för många (enligt vissa studier uppstår mindre konflikter så ofta som var tredje minut i tvåårsåldern). Det kan vara skönt att veta att det kommer en lugnare tid då barnet testar gränserna mindre ofta.

Tre- till fyraåringar utvecklas fortfarande i en snabb takt, till exempel växer ordförrådet fort och talförmågan förbättras. Bebishullet försvinner, barnet kan ta sig fram med lätthet och har tillgång till en rik fantasi.

Det är vanligt att barn i den här åldern tillbringar mycket tid med att observera andra och vill göra likadant. I Sverige har de flesta barn vid den här åldern börjat i förskolan. Mer tid spenderas nu borta från föräldrarna och de ingår i ett socialt sammanhang med andra barn, utanför den närmaste familjen.

Barn tycker ofta att det är roligt att leka med andra barn. Ett viktigt steg i den kognitiva utvecklingen, mentalisering, inträffar runt fyra års ålder. Mentaliseringsförmågan innebär förståelse för sitt eget och andras medvetande. Det medför att man bättre förstår skillnaden mellan sina egna och andras tankar, känslor och avsikter. Det är en grundläggande del i samarbete och samspel med andra. Denna utveckling märks i barns sätt att vara mot varandra i den här åldern; i jämförelse med yngre barn delar fyraåringen till exempel med sig mer och har lättare att acceptera andra roller än huvudrollen i lekar.

Utmaningar i 3-4 års åldern

Under förskoleåldern börjar barnet utveckla identitet och självuppfattning. Då är det viktigt att mötas av respekt för sina behov, åsikter och egna preferenser. Att bli bemött med hån kan vara förödande för den begynnande självuppfattningen. Om barnet får känna sig kompetent, framförallt inom områden som är viktiga för hen själv, och får sitt djupt mänskliga behov av social acceptans tillgodosett, har hen goda förutsättningar att utvecklas tryggt i sin egen identitet och forma en god självkänsla.

Kring tre års ålder slutar många barn att använda blöja. De kan då själva gå på pottan eller toaletten, men behöver fortfarande hjälp med att torka sig och tvätta händerna. Men alla barn utvecklas olika och de finns de som slutar med blöja mycket senare, liksom det finns de som slutar tidigare. Det är viktigt att låta barnet utvecklas i sin egen takt. Som förälder kan man försöka intressera barnet för pottan, men inte vara påstridig. Vänta istället in barnet och bejaka intresset när det känner sig redo.

Om barnet får känna sig kompetent, framförallt inom områden som är viktiga för hen själv, och får sitt djupt mänskliga behov av social acceptans tillgodosett, har hen goda förutsättningar att utvecklas tryggt i sin egen identitet och forma en god självkänsla.

Vad kännetecknar olika faser?

Alla barn är olika och det finns variation i vilken takt man utvecklas. Vid tre till fyra års ålder är det vanligt att barnet brukar kunna:

  • Räkna två till tre föremål
  • Rita en huvudfoting (människa med huvud, armar och ben)
  • Förstå skillnaden mellan lika och olika
  • Benämna de vanligaste färgerna
  • Ha en uppfattning om tid (med förståelse för begrepp som nu, senare, före, efter)
  • Försöka lösa konflikter

Kännetecknande för tre- till fyraåringar är en frekvent användning av frågan “varför?”. Barnet funderar mycket och många tycker om att prata och resonera. Det växande ordförrådet möjliggör att hen kan återge händelser och beskriva hur hen upplever världen på ett personligt sätt.

Barnet börjar få förståelse för tid, mängder och skillnader. En uppfattning om tiden börjar formas, även om den inte är lika tydlig som en vuxens. Barnet kan förstå vad “före” och “efter” innebär men har inget begrepp om hur långt en timme är. Begynnande förståelse för mängder och delar kan göra det intressant för barnet att dela ut saker för att se hur långt det räcker. Millimeterrättvisa blir viktigt för många barn; får ett barn två kakor ska alla barn få två kakor.

Mentaliseringsförmågan bidrar till att barn i den här åldern blir bättre på att lösa konflikter. De börjar få den kognitiva kapaciteten att förstå hur situationen upplevs av någon annan och blir därmed mindre centrerade kring sitt eget perspektiv än tidigare.

Vad händer i hjärnan?

Mellan tre och fem års ålder sker en intensiv utveckling av hjärnans kognitiva mognad. De exekutiva funktionerna och inhiberingsförmågan tar ett stort kliv framåt. De exekutiva funktionerna hjälper oss bland annat att planera och genomföra handlingar.

Till de exekutiva funktionerna räknas även de system i hjärnan som riktar och vidmakthåller uppmärksamhet och koncentration. Exekutiva funktioner möjliggör att vi kan reglera beteenden och känslouttryck beroende på lämpligheten i situationen.

De är kopplade till de främre delarna av hjärnan, frontalloben, och det är alltså kring den här åldern som dessa delar i hjärnan börjar utvecklas ordentligt. Frontalloben fortsätter att mogna ända upp i tjugoårsåldern, men utvecklingen är som mest intensiv i den här åldern.

När de exekutiva funktionerna utvecklas blir man bättre på att hejda sina impulser. Tänkandet blir jämförelsevis mer flexibelt och man klarar av att hålla mer information i det omedelbara minnet. En del forskare menar att det är tack vare denna utveckling som barn i just den här åldern får en förbättrad mentaliseringsförmåga. När man kan hejda sin första impuls hinner man tänka ett varv till och sätta sig in i hur någon annan upplever en händelse eller situation. På så sätt kan exempelvis konflikthantering underlättas.

SAMMANFATTNING

Vid tre till fyra års ålder går barnet in i en, i jämförelse med tvåårsåldern, lugnare period. Barnet utvecklas mycket i sin sociala och kommunikativa förmåga. Barnet är nyfiket på sin omvärld, funderar och ställer mycket frågor. De flesta barn har börjat i förskolan i den här åldern, vilket öppnar upp för nya erfarenheter.

Under den här perioden börjar barnet att utveckla identitet och självuppfattning. Det är viktigt att få stöd och uppmuntran av omgivningen i den processen. Utvecklingen i hjärnan främjar förståelsen för andra människors tankar, känslor och avsikter. Barnet börjar bli mer förmögen att sätta sig in i andras perspektiv.

Livia Ericsson
Författare: Livia Ericsson
Psykolog

Livia är kunnig inom psykologi och särskilt intresserad av utvecklings- och personlighetspsykologi.

Livia Ericsson
Författare: Livia Ericsson
Psykolog

Livia är kunnig inom psykologi och särskilt intresserad av utvecklings- och personlighetspsykologi.

Få kontakt med en specialist

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler specialister

FLER ARTIKLAR

Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Att bli förälder

Att bli förälder

Föräldrablivandet är för många en spännande och samtidigt skrämmande tid som medför förändringar i relation till den egna kroppen, ens mål och mening med livet såväl som relationer till andra i ens omgivning. Fokus skiftar från en själv till en annan individ som är helt beroende av ens omsorger - ett stort ansvar präglat av såväl lycka som svårigheter.

LÄS MER   >
Trotsålder

Trotsålder

Trotsåldern är en benämning på ett skede i barndomen som de flesta barn går igenom under flera olika utvecklingsskeden. Beteendet kan då präglas av vad föräldrar ofta uppfattar som uppstudsighet, olydnad och respektlöshet. Trots det grundar sig trotsen mycket sällan i egentlig illvilja. Det kan vara hjälpsamt för både föräldrar och barn att veta vad beteendet egentligen beror på, samt att det är helt normalt.

LÄS MER   >
Tonårsförälder

Tonårsförälder

Tonåren är en händelserik period för tonåringen själv men även för dig som förälder. Att vara tonårsförälder kan vara stimulerande och roligt, men det kan också vara en ordentlig prövning. Det händer mycket i en tonårings liv och det finns många saker som en förälder kan oroa sig för.

LÄS MER   >
Skärmanvändning

Skärmanvändning

Skärmanvändning är ett omdebatterat ämne då vi på kort tid har gått från ett liv utan mobiler till att vara ständigt uppkopplade. På tio år har skärmtiden fördubblats och många undrar hur detta påverkar oss, särskilt barn och unga. Men forskningsresultaten är oeniga, vissa visar samband mellan skärmtid och psykisk ohälsa medan andra hävdar att denna korrelation är för liten för att vara signifikant.

LÄS MER   >
Stress på grund av barn

Stress på grund av barn

Att bli förälder innebär ofta förändringar, nya situationer och omprioriteringar. Att få barn kan vara en fantastisk och underbar tid - men för många kan barnen också bli ett stressmoment. Om du upplever stress på grund av dina barn är du långt ifrån ensam. Här kan du läsa mer om vad som orsakar stress på grund av barn och vad du kan göra själv för att underlätta situationen.

LÄS MER   >
Mobbning barn

Mobbning barn

Mobbning är när en person blir illa behandlad av en eller flera andra vid upprepade tillfällen. Mobbning påverkar ett barns liv på flera olika sätt och kan sätta spår för resten av livet. Det finns dock mycket hjälp att få och många personer som arbetar aktivt för att motverka denna typen av kränkningar.

LÄS MER   >
Bonusfamiljen

Bonusfamiljen

Alla familjer stöter på utmaningar. Men hindren som bonusfamiljen stöter på saknar samma utrustning att hantera dem då relationsbanden inte är inbyggda som i kärnfamiljen. Därför är det är viktigt att låta uppbyggnaden av den nya gemenskapen ta tid och att visa hänsyn och lyssna på barnen. Gå inte in i någon roll utan försök var dig själv i den nya familjen.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2023 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2023 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer