Trotsåldern är en benämning på ett skede i barndomen som de flesta barn går igenom under flera olika utvecklingsskeden. Beteendet kan då präglas av vad föräldrar ofta uppfattar som uppstudsighet, olydnad och respektlöshet. Trots det grundar sig trotsen mycket sällan i egentlig illvilja. Det kan vara hjälpsamt för både föräldrar och barn att veta vad beteendet egentligen beror på, samt att det är helt normalt.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Trotsåldern är ingen fas, utan en naturlig del av utvecklingen. Då ett barn blir äldre mognar även hens förmåga att göra saker på eget initiativ och med egen kraft. Med detta följer också sökandet efter mer självständighet och en stark vilja att göra sina egna val.
Som förälder kan det vara mycket svårt att hänga med i denna dynamiska utveckling, eftersom den ofta sker snabbt och plötsligt. Vid ett sådant tillfälle är det vanligt att föräldrar och barn inte når ömsesidig förståelse - föräldrarna behandlar barnet som yngre än det är och barnet är ofta oförmöget att sätta ord på varför hen känner sig förbisedd.
Då denna misslyckade samverkan uppstår, kan det leda till att barnet reagerar kraftigt, på ett sätt som för en förälder kan verka obegripligt. Det kan till exempel handla om att barnet slänger sig ner på golvet och tjuter då hen inte får sin vilja igenom, eller att hen vägrar äta, klä på sig, följa med, och så vidare. Som förälder kan det då vara bra att försöka ge barnet utrymme och självständighet, i mån av möjlighet. Till exempel kan man erbjuda barnet fler valmöjligheter eller ge barnet mer eget ansvar.
Trotsåldern uppkommer alltid i samspel med föräldrarna eller personer som innehar en föräldraroll i barns liv. Det är alltså inte bara barnets utveckling som ger upphov till beteendet, utan lika mycket även föräldrarnas reaktioner och sätt att behandla barnet på. Det trotsiga beteendet är därmed också rätt exklusivt riktat just till föräldrarna. Det är därför inte helt ovanligt att föräldrar och andra vuxna som träffar barnet (exempelvis lärare) har helt olika bilder av barnets “typiska beteende”.
Trotsåldern är inte nödvändigtvis en helt uppenbar fas. Ett barn kan vara trotsigt eller visa tecken på trotsigt beteende under hela barndomen. Hos andra barn kan det beteendet däremot helt utebli. Varje barns utveckling och interaktion med omvärlden är individuell och varken starkt trotsigt beteende eller helt uteblivet trotsigt beteende är tecken på att man behöver vara orolig.
Att tala om bara en “trotsålder” är egentligen felaktigt eftersom barn ofta går igenom trotsiga skeden ungefär tre gånger under uppväxten. Nedan följer de tre vanligaste tidpunkterna för starkt trotsiga skeden i barndomen. Åldrarna kan självklart variera mycket från barn till barn.
Trotsigt beteende hos ett litet barn kan vara enormt frustrerande för föräldrarna och det är lätt att bli irriterad. Bra sätt att hantera situationen med ett litet barn (2-3 år) kan vara att använda ett kort och tydligt språk med barnet. Börjar man med långa utläggningar och förklaringar är det stor risk att barnet inte förstår eller ens bryr sig om att lyssna. Det är också viktigt att inte tänja på sina gränser allt för mycket, utan istället ge barnet en trygg och lättförståelig miljö.
För ett lite äldre barn (4-7 år) kan man som förälder kan man underlätta trotsåldern genom att försöka både skapa en trygg miljö samtidigt som man ger barnet mer frihet till självbestämmelse.
Till exempel kan man ge barnet alternativ att välja mellan: två olika uppsättningar kläder eller två olika förslag på frukost kan erbjuda en chans för föräldern att få sin vilja igenom, samtidigt som barnet upplever att det fått bestämma själv. Det är även bra att vara noga med att bekräfta och berömma barnet. Lyssna på barnet, ställ frågor och visa förståelse för dennes tankar och funderingar.
Ett barn i 8-12 årsåldern som visar trots kan man stödja genom att både erbjuda barnet bekräftelse och trygghet, men också att ge barnet mycket utrymme. Ibland behöver han eller hon få vara ifred med sina tankar samt få befinna sig i sammanhang som föräldrarna inte blandar sig i.
Trotsigt beteende betyder att barnet har utvecklats, vill testa sina gränser och utöva självbestämmelse. Ett trotsigt barn kan ibland vara ytterst svårt att hantera som förälder. Det är helt naturligt att ibland känna att orken håller på att ta slut. Vid ett sådant tillfälle kan det hjälpa att tala med till exempel en barnpsykolog eller föräldrar i samma situation. Att be om avlastning genom att exempelvis ordna en barnvakt för en kväll kan också vara en bra idé. Även om tydlig gränsdragning kan vara bra, så gäller det också att för sin egen skull noga välja sina strider. Ibland räcker det att barnet får sin vilja igenom hälften av gångerna, för att både du och ditt barn ska kunna vara nöjda.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}