Tonåren är en händelserik period för tonåringen själv men även för dig som förälder. Att vara tonårsförälder kan vara stimulerande och roligt, men det kan också vara en ordentlig prövning. Det händer mycket i en tonårings liv och det finns många saker som en förälder kan oroa sig för.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
I tonåren kommer puberteten vilket kan vara en jobbig period för många barn. Kroppen förändras på flera olika sätt och det kan vara svårt att känna sig bekväm i sin kropp. Mens, nattlig utlösning och ömma bröst kan vara exempel på vad tonåringen upplever som jobbigt och många undrar vad som är normalt eller inte. Det kan kännas svårt att prata med sina föräldrar om kroppen och därför kan det vara bra som förälder att våga fråga eller berätta att man själv gått igenom samma sak. Man kan också tipsa om att tonåringen kan fråga sina kompisar eller kontakta elevhälsan i skolan med frågor som rör puberteten.
Sömnen är viktig för tonåringar. I takt med att kroppen förändras, utvecklas och att hormonerna sätter fart behöver man sova mer för att orka med dagarna. Du som förälder måste se till att ditt barn får den sömn som hen behöver och går och lägger sig i tid. Om tonåringen dessutom har fritidsaktiviteter i veckorna är sömnen viktig för att man ska orka. Även kosten är en viktig pusselbit eftersom en tonåring behöver bra matvanor. Det kan vara bra att prata med sin tonåring om hur viktigt det är att man äter bra mat med mycket näring. Du som förälder är ansvarig för vilken mat som serveras hemma.
I tonåren blir ditt barn mer och mer självständigt. Alla utvecklas i olika takt och det är viktigt att du inte lägger för stort ansvar på ditt barn för snabbt. Däremot behöver tonåringen lära sig att ta ansvar och känna att hen har förtroende, men detta bör ske i takt med tonåringens mognad och vad du som förälder känner är rimligt. Det är viktigt att ni pratar öppet om tillit och ansvar för att det ska kännas bra för båda två. Du kan till exempel låta din tonåring vara med och ta beslut inom familjen för att känna sig delaktig.
Du har stor betydelse i ditt barns liv. Alla barn behöver en vuxen person som ger dem trygghet och det gäller även din tonåring. Det är bra om du är tydlig med att du bryr dig, att du undrar hur ditt barn mår och ställer frågor om vad som händer i hens liv. Visa att du vill vara delaktig, även om din tonåring inte alltid visar tacksamhet mot dig. Ta dig tiden om ditt barn vill prata, lyssna och var nyfiken på ditt barns liv. Du behöver inte alltid ha goda råd eller svar, det viktigaste är att du visar att du finns där för hen.
Alla barn behöver en vuxen person som ger dem trygghet, det gäller även din tonåring.
Många upplever att deras barn kan bli arga för minsta lilla, har kraftiga humörsvängningar och beter sig annorlunda. Det är viktigt att komma ihåg att tonåren är en jobbig tid även för tonåringen själv. Håll ut! Det blir bättre, din tonåring kan inte alltid styra sina känsloutbrott. Däremot kan man alltid förebygga och förbättra. Lös inte bråken när det är som värst. Försök att ta en paus och lugna ner er. Sedan kan ni prata om det i en lugnare ton. Oftast tänker du som vuxen och din tonåring på olika sätt och det kan vara frustrerande om din tonåring är naiv - men försök att vara respektfull och lyssna på vad hen menar eller vill få sagt.
Många tonåringar har bra argument för varför de ska få stanna ute länge eller varför du ska köpa en flaska vin till hen. Kanske säger hen att alla andra får, eller att hen är gammal nog för att bestämma över det själv. Ett bra tips är att försöka samarbeta om reglerna som ska gälla, främst om de frågorna du vet kommer att komma på tal. Om ni kan diskutera med varandra så kan både din tonåring få berätta vad hen menar och du som förälder kan förklara vilka gränser du kommer att sätta och varför. Det kan underlätta om du är överens med din tonårings andra vårdnadshavare eller kompisarnas föräldrar.
Många tonåringar upptäcker både alkohol och droger. Det innebär nödvändigtvis inte att hen kommer att vara intresserad av något av det - men det ändå bra om man pratar med sitt barn om vad det innebär. Du som förälder är en förebild för ditt barn även när det gäller alkohol och droger. Din inställning och ditt användande kommer ha betydelse för hur din tonåring ser på det. Det är enkelt för ungdomar att få tag på alkohol och droger, och det är därför viktigt att ni kan prata om risker och konsekvenser hemma.
Berätta för din tonåring vad alkohol och droger innebär, hur det påverkar kroppen och vad det kan få för konsekvenser. Men det är också viktigt att komma ihåg att även en tonåring med sunda värderingar hemifrån kan göra misstag - vad tydlig med att ditt barn ska kontakta dig om hen till exempel druckit för mycket alkohol så att hen vågar berätta och ta hjälp.
Tonåren är en händelserik period för tonåringen själv men även för dig som förälder. I tonåren blir ditt barn mer och mer självständigt och det kan uppstå många konflikter och funderingar. Kroppen förändras, nya intressen upptäcks och livet bjuder på nya utmaningar. Det är viktigt att du fortsätter att ge din tonåring trygghet och visar att du finns där vad som än händer.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}