• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Tonårsförälder

Tonårsförälder

Tonåren är en händelserik period för tonåringen själv men även för dig som förälder. Att vara tonårsförälder kan vara stimulerande och roligt, men det kan också vara en ordentlig prövning. Det händer mycket i en tonårings liv och det finns många saker som en förälder kan oroa sig för.


Med en terapeut reder man lättare ut problemen

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler terapeuter

Kroppen utvecklas och behoven förändras

I tonåren kommer puberteten vilket kan vara en jobbig period för många barn. Kroppen förändras på flera olika sätt och det kan vara svårt att känna sig bekväm i sin kropp. Mens, nattlig utlösning och ömma bröst kan vara exempel på vad tonåringen upplever som jobbigt och många undrar vad som är normalt eller inte. Det kan kännas svårt att prata med sina föräldrar om kroppen och därför kan det vara bra som förälder att våga fråga eller berätta att man själv gått igenom samma sak. Man kan också tipsa om att tonåringen kan fråga sina kompisar eller kontakta elevhälsan i skolan med frågor som rör puberteten.

Sömn och kost

Sömnen är viktig för tonåringar. I takt med att kroppen förändras, utvecklas och att hormonerna sätter fart behöver man sova mer för att orka med dagarna. Du som förälder måste se till att ditt barn får den sömn som hen behöver och går och lägger sig i tid. Om tonåringen dessutom har fritidsaktiviteter i veckorna är sömnen viktig för att man ska orka. Även kosten är en viktig pusselbit eftersom en tonåring behöver bra matvanor. Det kan vara bra att prata med sin tonåring om hur viktigt det är att man äter bra mat med mycket näring. Du som förälder är ansvarig för vilken mat som serveras hemma.

Du är en viktig del av tonåringens liv

I tonåren blir ditt barn mer och mer självständigt. Alla utvecklas i olika takt och det är viktigt att du inte lägger för stort ansvar på ditt barn för snabbt. Däremot behöver tonåringen lära sig att ta ansvar och känna att hen har förtroende, men detta bör ske i takt med tonåringens mognad och vad du som förälder känner är rimligt. Det är viktigt att ni pratar öppet om tillit och ansvar för att det ska kännas bra för båda två. Du kan till exempel låta din tonåring vara med och ta beslut inom familjen för att känna sig delaktig.

Du har stor betydelse i ditt barns liv. Alla barn behöver en vuxen person som ger dem trygghet och det gäller även din tonåring. Det är bra om du är tydlig med att du bryr dig, att du undrar hur ditt barn mår och ställer frågor om vad som händer i hens liv. Visa att du vill vara delaktig, även om din tonåring inte alltid visar tacksamhet mot dig. Ta dig tiden om ditt barn vill prata, lyssna och var nyfiken på ditt barns liv. Du behöver inte alltid ha goda råd eller svar, det viktigaste är att du visar att du finns där för hen.

Alla barn behöver en vuxen person som ger dem trygghet, det gäller även din tonåring.

Vanliga utmaningar

Konflikter och humörsvängningar

Många upplever att deras barn kan bli arga för minsta lilla, har kraftiga humörsvängningar och beter sig annorlunda. Det är viktigt att komma ihåg att tonåren är en jobbig tid även för tonåringen själv. Håll ut! Det blir bättre, din tonåring kan inte alltid styra sina känsloutbrott. Däremot kan man alltid förebygga och förbättra. Lös inte bråken när det är som värst. Försök att ta en paus och lugna ner er. Sedan kan ni prata om det i en lugnare ton. Oftast tänker du som vuxen och din tonåring på olika sätt och det kan vara frustrerande om din tonåring är naiv - men försök att vara respektfull och lyssna på vad hen menar eller vill få sagt.

Komma överens om regler

Många tonåringar har bra argument för varför de ska få stanna ute länge eller varför du ska köpa en flaska vin till hen. Kanske säger hen att alla andra får, eller att hen är gammal nog för att bestämma över det själv. Ett bra tips är att försöka samarbeta om reglerna som ska gälla, främst om de frågorna du vet kommer att komma på tal. Om ni kan diskutera med varandra så kan både din tonåring få berätta vad hen menar och du som förälder kan förklara vilka gränser du kommer att sätta och varför. Det kan underlätta om du är överens med din tonårings andra vårdnadshavare eller kompisarnas föräldrar.

Alkohol och droger

Många tonåringar upptäcker både alkohol och droger. Det innebär nödvändigtvis inte att hen kommer att vara intresserad av något av det - men det ändå bra om man pratar med sitt barn om vad det innebär. Du som förälder är en förebild för ditt barn även när det gäller alkohol och droger. Din inställning och ditt användande kommer ha betydelse för hur din tonåring ser på det. Det är enkelt för ungdomar att få tag på alkohol och droger, och det är därför viktigt att ni kan prata om risker och konsekvenser hemma.

Berätta för din tonåring vad alkohol och droger innebär, hur det påverkar kroppen och vad det kan få för konsekvenser. Men det är också viktigt att komma ihåg att även en tonåring med sunda värderingar hemifrån kan göra misstag - vad tydlig med att ditt barn ska kontakta dig om hen till exempel druckit för mycket alkohol så att hen vågar berätta och ta hjälp.

Tips till en tonårsförälder

  • Lyssna på din tonåring Ta dig tid att prata med ditt barn och speciellt när hen tar initiativ till att prata med dig. Tonåringar har många tankar och funderingar och du som vuxen har med stor sannolikhet ett gott råd.
  • Hitta på roliga saker tillsammans Gör något som båda tycker är roligt, det kommer att stärka er relation.
  • Beröm din tonåring när hen gör bra saker Uppmuntra positiva beteenden och tankar. En tonåring vill fortfarande ha sina föräldrars uppmärksamhet och bekräftelse.
  • Ta ansvar som förälder Även om din tonåring vill klara sig själv så behöver du ta ditt ansvar som förälder och vuxen.
  • Respektera hens privatliv Ställ frågor och visa att du är intresserad av vad som pågår i din tonårings liv men respektera att hen också har rätt till ett privatliv.
  • Prata med varandra Prata med varandra om viktiga ämnen som till exempel alkohol, sex, relationer och puberteten.

SAMMANFATTNING

Tonåren är en händelserik period för tonåringen själv men även för dig som förälder. I tonåren blir ditt barn mer och mer självständigt och det kan uppstå många konflikter och funderingar. Kroppen förändras, nya intressen upptäcks och livet bjuder på nya utmaningar. Det är viktigt att du fortsätter att ge din tonåring trygghet och visar att du finns där vad som än händer.

Emma Hedlund
Författare: Emma Hedlund

Emma har kompetens inom psykologi och särskilt intresserad av barn och ungas mående samt missbruksproblematik.

Emma Hedlund
Författare: Emma Hedlund

Emma har kompetens inom psykologi och särskilt intresserad av barn och ungas mående samt missbruksproblematik.

Med en terapeut reder man lättare ut problemen

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler terapeuter

FLER ARTIKLAR

Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Att bli förälder

Att bli förälder

Föräldrablivandet är för många en spännande och samtidigt skrämmande tid som medför förändringar i relation till den egna kroppen, ens mål och mening med livet såväl som relationer till andra i ens omgivning. Fokus skiftar från en själv till en annan individ som är helt beroende av ens omsorger - ett stort ansvar präglat av såväl lycka som svårigheter.

LÄS MER   >
Trotsålder

Trotsålder

Trotsåldern är en benämning på ett skede i barndomen som de flesta barn går igenom under flera olika utvecklingsskeden. Beteendet kan då präglas av vad föräldrar ofta uppfattar som uppstudsighet, olydnad och respektlöshet. Trots det grundar sig trotsen mycket sällan i egentlig illvilja. Det kan vara hjälpsamt för både föräldrar och barn att veta vad beteendet egentligen beror på, samt att det är helt normalt.

LÄS MER   >
Skärmanvändning

Skärmanvändning

Skärmanvändning är ett omdebatterat ämne då vi på kort tid har gått från ett liv utan mobiler till att vara ständigt uppkopplade. På tio år har skärmtiden fördubblats och många undrar hur detta påverkar oss, särskilt barn och unga. Men forskningsresultaten är oeniga, vissa visar samband mellan skärmtid och psykisk ohälsa medan andra hävdar att denna korrelation är för liten för att vara signifikant.

LÄS MER   >
Stress på grund av barn

Stress på grund av barn

Att bli förälder innebär ofta förändringar, nya situationer och omprioriteringar. Att få barn kan vara en fantastisk och underbar tid - men för många kan barnen också bli ett stressmoment. Om du upplever stress på grund av dina barn är du långt ifrån ensam. Här kan du läsa mer om vad som orsakar stress på grund av barn och vad du kan göra själv för att underlätta situationen.

LÄS MER   >
Mobbning barn

Mobbning barn

Mobbning är när en person blir illa behandlad av en eller flera andra vid upprepade tillfällen. Mobbning påverkar ett barns liv på flera olika sätt och kan sätta spår för resten av livet. Det finns dock mycket hjälp att få och många personer som arbetar aktivt för att motverka denna typen av kränkningar.

LÄS MER   >
Bonusfamiljen

Bonusfamiljen

Alla familjer stöter på utmaningar. Men hindren som bonusfamiljen stöter på saknar samma utrustning att hantera dem då relationsbanden inte är inbyggda som i kärnfamiljen. Därför är det är viktigt att låta uppbyggnaden av den nya gemenskapen ta tid och att visa hänsyn och lyssna på barnen. Gå inte in i någon roll utan försök var dig själv i den nya familjen.

LÄS MER   >
Neuropsykologisk utredning och testning

Neuropsykologisk utredning och testning

Neuropsykologisk utredning och testning görs ofta för att ta reda på mer om psykisk problematik med funktionsnedsättande karaktärsdrag. Neuropsykologiska utredningar är till för att reda ut vad som kan göras för att förbättra livssituationen för den som söker vården.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2023 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2023 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer