Föräldrablivandet är för många en spännande och samtidigt skrämmande tid som medför förändringar i relation till den egna kroppen, ens mål och mening med livet såväl som relationer till andra i ens omgivning. Fokus skiftar från en själv till en annan individ som är helt beroende av ens omsorger - ett stort ansvar präglat av såväl lycka som svårigheter.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Att bli förälder för första gången medför omställningar på alla plan i livet, med nya roller och ansvar. Under en graviditet kan man som blivande förälder ha hunnit bearbeta och tänka över den här omställningen och i viss mån planera för den, men den kan ändå te sig som något av en chock för många, och kanske blir det inte alls som man tänkt sig.
Det kan även vara så att man blivit förälder genom adoption eller på ett oväntat och snabbt sätt, där inte graviditetens nio månader har funnits som tid för förberedelse, vid exempelvis ett för tidigt fött barn. Då kan det vara viktigt att ta sig tid för sig själv att fundera över på vilka sätt tillvaron nu har ändrats och hur man tänka sig att hantera det.
Att ta stöd av en annan förälder eller stöttande personer i sin omgivning kan vara till stor hjälp, både för att bolla känslor och tankar, men även för mer praktiska aspekter av föräldraskapet.
För många blir inte verkligheten med barn alls så som de förväntat sig, utan kan på många sätt vara svårare och mer påfrestande än tänkt. För andra är det närmast tvärtom, och det man har gått och oroat sig för innan blir inte så farligt som man trodde. Att ge sig själv tid att landa i sitt föräldraskap är viktigt, och kanske innebär det att avböja besök från släkt och vänner under de första veckorna.
Hjälp och råd från välvilliga närstående kan ses som en tillgång, men kan också bli påfrestande. Att lära sig lyssna till sin egen instinkt och lita till sin förmåga som förälder räcker för det mesta för att bli en bra sådan. Allt behöver inte göras perfekt, bara tillräckligt bra.
Det är vanligt för den som föder ett barn att känna sig nedstämd den första tiden efter förlossningen, i upp till två veckor. Detta till stor del med anledning av den fysiska påfrestning en förlossning innebär, och hur kroppen nu behöver återhämta sig, ställa om sina hormonnivåer och läka.
Även psykiskt kan förlossningen vara mycket påfrestande, och kanske skrämmande eller ångestfylld. Att bli hemskickad från BB kan för andra kännas som att lämna tryggheten och kastas ut i det okända. Trots hur föräldrablivandet ofta framställs i både traditionella och sociala medier så präglas den första tiden av föräldraskapet för de flesta inte bara av glädje och lättnad, utan även många obesvarade frågor och svårigheter. Du har rätt att få information på din BB-avdelning om den första tiden som förälder. Här följer en kort sammanfattning av vad som kan vara att vänta;
En del beskriver föräldraskapet som en dörr som öppnats, som inte går att stänga igen. Medan detta för vissa innebär trygghet och en känsla av mening, kan det för andra upplevas skrämmande att inte kunna backa ur föräldraskapet. Det är viktigt att komma ihåg att det är helt normalt att känna motstridiga känslor, och det kan hjälpa att tala om dem högt.
Barnets största behov i början av livet är närhet, mat och sömn. Hudnära kontakt och lugn och ro ger barnet trygghet och återhämtning och kan samtidigt stärka bandet mellan barn och förälder. Den första tiden i livet vill barnet också äta ofta, genom amning eller flaska.
Även om barnet också sover mycket så görs detta i kortare intervaller än för en vuxen, vilket innebär många väckningar under natten. För förstagångsföräldrar kan det också vara bra att känna till att ett nyfött barn andas lite oregelbundet, ofta snörvlar, får hicka eller nysningar.
Något som också påverkar spädbarn är deras medfödda temperament, som kan göra de enklare eller svårare att lugna. “Enkla” barn brukar beskrivas som oftast förnöjda, och de reagerar snabbt på tillgodosedda behov och tröstas enkelt av en omhändertagare.
Så kallade svåra barn är inte lika lätta att lugna då de gråter, vilket kan vara mycket påfrestande. Spädbarnskolik kan vara en annan orsak till ett otröstligt barn, som gör att barnet skriker i flera timmar i sträck, i intervaller och med till synes mycket ont i magen.
Detta kan bero på att matningen inte fungera som den ska, men är inte ett resultat av att du som förälder gjort fel - kolik är vanligt och uppträder hos 10% av nyfödda barn - oftast är symtomen som svårast vid sex till åtta veckors ålder. För det allra mesta går det över av sig själv, men förloppet kan underlättas av massage, undvikande av nikotin och koffein eller hjälpmedel som tröstnapp eller en så kallad pysventil, vilken kan låta gas i magen släppas ut genom ändtarmen.
Undvikande av viss kost kan också minska symtomen. I det stora hela är dock tid och tålamod det enda riktiga botemedlet mot kolik. Viktigast av allt är att aldrig skaka ditt barn, då detta kan ge livshotande skador. Se istället till att ge dig själv pauser, och försök ta hjälp av anhöriga då det blir påfrestande. Att sova i skift kan vara en lösning. Om du tror att ditt barn har drabbats av kolik kan du söka hjälp på barnavårdscentralen för råd och stöd. Där kan du även få hjälp med egna sömnbesvär, stress och oro kring föräldraskapet.
Se till att ge dig själv pauser, och försök ta hjälp av anhöriga då det blir påfrestande. Att sova i skift kan vara en lösning.
Det är helt normalt att ha många olika typer av känslor i början av föräldraskapet. Att känna sig otillräcklig, stressad och orolig i kombination med sömnbrist kan göra den första tiden särskilt svår. Tidigare besvär med psykisk ohälsa ökar risken för en tung första tid av föräldraskapet, och om så är fallet, eller om nedstämdheten tycks särskilt intensiv eller långvarig, så bör man söka hjälp på mödra- eller barnavårdscentralen så fort som möjligt.
10-15% av nyblivna mödrar drabbas av ett tillstånd som kallas förlossningsdepression, som medför ångest, djup nedstämdhet, kraftiga humörsvängningar, sömnstörningar, skuldkänslor, koncentrationssvårigheter och i vissa fall tankar på självmord. I extrema fall kan en förlossningsdepression utvecklas till en förlossningspsykos, med stora risker för både förälder och barn. Ett sådant tillstånd brukar komma inom en månad efter att barnet är fött, och kräver omedelbar uppsökning av akutvård.
Idag kontrolleras alla som fött barn för förlossningsdepression, och på många ställen även den icke-födande föräldern, som kan ha känslor av distans till barnet, ett utanförskap eller en känsla av otillräcklighet som förälder. Ibland kan man uppvisa en del av symtomen utan att få diagnosen. Även du som blivit förälder genom adoption kan uppleva nedstämdhet och motstridiga känslor. Ofta finns det speciellt stöd riktat till dig att söka genom speciella adoptionsgrupper och föräldraskapsstöd.
Sök hjälp om du upplever svåra och bestående psykiska eller fysiska besvär, eller om föräldraskapet känns alltför svårt att klara av. Det finns stöd och råd att få från professionella yrkesverksamma såväl som andra i samma situation som du - ofta anordnar barnavårdscentraler samtalsgrupper för nyblivna föräldrar.
Kontakta din barnavårdscentral eller ring sjukvårdsupplysningen för mer information om hur du gör och vad det finns för hjälp att få. Och vänta inte - ju tidigare du får hjälp med dina besvär, desto bättre för både dig och ditt barn.
Trots en tid som för många präglas av både stress, nedstämdhet och många obesvarade frågor så kan det vara en dröm som går i uppfyllelse att bli förälder. Den fysiska, känslomässiga och relationella omställningen som föräldraskapet innebär är något varje individ måste lära sig att själv handskas med, på sitt eget sätt. Med det sagt finns det mycket råd och stöd att få för den som tycker att det känns tungt och svårt, både från vården, från anhöriga och från andra föräldrar.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}