Det finns idag en stor mängd begrepp och yrkestitlar inom gruppen “terapeuter” och andra psykologi-relaterade jobb. Det är lätt att bli förvirrad - Vem kan man lita på? Vem är legitim? Vem bör man vända sig till med vilka problem?
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Det finns flera olika yrkesgrupper som faller inom kategorin “terapeut”. Det finns inte endast en form av terapeut som kan innebära legitimitet, men tyvärr finns det även många yrkesverksamma som använder sig av titeln utan att egentligen ha en relevant studie- eller yrkesbakgrund.
Vissa yrkestitlar är skyddade. Skyddade titlar är till exempel psykoterapeut eller legitimerad psykolog. För att vårda eller behandla en patient bör man vara legitimerad. Titeln utfärdas av Socialstyrelsen. De ser till att den yrkesverksamma har en tillräcklig utbildning och kunnighet.
Till exempel för att bli legitimerad psykolog måste man först genomgå ett psykologprogram på en högskola eller ett universitet, sedan utföra praktisk yrkesträning och därefter dessutom bli godkänd för att utöva yrket. Detta system säkrar att man som patient eller klient ska kunna känna sig trygg då man får vård, och att hjälpen som ges faktiskt ska ha bästa möjliga förutsättningar att vara effektiv.
Titlar så som “coach” eller “socialpsykolog” är däremot inte skyddade titlar och kan därför i praktiken användas av vem som helst, oberoende av utbildning. Det samma gäller “terapeut” i samband med ett annat ord - så som ackrediterad terapeut, KBT-terapeut, diplomerad terapeut eller auktoriserad terapeut.
Många som använder sig av titlar så som dessa har förvisso ofta någon kunskapsgrund för den tjänst de erbjuder, men ibland kan det vara svårt att veta exakt vad man kan förvänta sig. I vissa fall kan det röra sig om en universitetsutbildning i ett område snarlikt psykologi (eller rent av en psykologutbildning), men i andra fall kan det handla om en två veckors onlinekurs.
Personer som endast har någon av dessa titlar, har inte blivit godkända av Socialstyrelsen för att utöva vård. Det betyder att de inte får jobba inom hälso-och sjukvård, men inte att deras verksamhet på något sätt är olaglig.
Nackdelar med att besöka en person utan legitimerad titel är bland annat att de inte har någon i lagen fastställd tystnadsplikt. Ifall man inte blir bemött väl eller får den hjälp man behöver i mötet med en “alternativ terapeut” har man vanligen inte heller samma möjlighet att till exempel göra en anmälan till konsumentverket eller Sjuk- och hälsovårdens ansvarsnämnd IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) som man hade haft ifall man besökt en legitimerad psykolog eller psykoterapeut.
Som klient har man alltid rätt att höra sig för om vad terpeuten man vill besöka har för bakgrund.
Man kan alltid fråga om vilken utbildning eller yrkesbakgrund som står bakom en titel. Speciellt ifall titeln är vag eller diffus, så som “ackrediterad terapeut” eller “diplomerad coach” är det rekommenderat att höra sig för om varifrån titeln kommer. Ifall man är orolig över ifall den psykolog eller psykoterapeut man besöker faktiskt är legitim, kan man kontakta Socialstyrelsen. De har ett register på alla legitimerade psykologer och psykoterapeuter i Sverige.
Det kan vara en utmaning att förstå sig på vad en terapeut-titel egentligen innebär. Skillnaden kan vara enorm, då till exempel en psykiater kan ha en mångårig läkarutbildning som bakgrund, medan en psykoterapeut kan vara präst i grunden. Det lönar sig alltid att kolla upp bakgrunden hos den terapeut eller psykologiska rådgivare man besöker. Ibland kan terapi hos någon som saknar relevant studiebakgrund fungera jättebra, men det är också viktigt att vara medveten om riskerna.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}