Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandling som främst syftar till att reducera självmords- och självskadebeteende hos personer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (tidigare borderline). Den har även visat sig ha effekt vid missbruk, ätstörningar, PTSD och depression. DBT bygger i hög grad på kognitiv beteendeterapi (KBT) men innehåller även element från behavioristisk, humanistisk och psykodynamisk terapi, samt zenbuddistiska metoder (mindfulness/acceptans).
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Grundantagandet i DBT är att patienten har stora svårigheter att hantera/reglera sina känslor och behöver hjälp att utveckla/använda vissa färdigheter för att klara utmaningarna i sitt dagliga liv. Färdighetsträning, i grupp, är därför en central komponent i behandlingen. Målet med färdighetsträningen är att arbeta bort labila känslor, dåligt humör, bristande tankekontroll, impulsivitet och beteenden som skapar relationsproblem, och öka förmågan att hantera/reglera känslor, stå ut när det är svårt och vara närvarande i nuet.
Parallellt med gruppträningen, som alltså inte är terapi utan mer ett slags psykopedagogisk utbildning, får patienten även individualterapi.
En viktig del i behandlingen är att patienten står i telefonkontakt med sin behandlare, för att kunna få löpande hjälp att omsätta sina nyvunna färdigheter i praktiken.
Genom behavioristiska tekniker lär sig patienten att lösa problem och reglera sina känslor i relationerna till andra människor. Genom kognitiva metoder lär man sig att tänka mer adaptivt på sig själv och omvärlden. Ett psykodynamiskt element spårar problemens rötter till tidiga upplevelser. En humanistisk tonvikt på acceptans av de egna känslorna och tankarna hjälper patienten att lära sig att uthärda negativa emotioner.
Begreppet dialektisk syftar på spänningen mellan de två motsatserna förändring och acceptans, som båda spelar en viktig roll i behandlingen. Patienten ska både acceptera verkligheten, och sig själv, och samtidigt åstadkomma nödvändiga förändringar för att få ett fungerande och meningsfullt liv.
DBT är en relativt ny behandlingsmetod, som utvecklades av den amerikanska psykologen Marsha Linehan på 1990-talet.
Terapin har fyra tydliga faser. Växlingarna mellan faserna anpassas till individen. Ibland måste man tillfälligt backa till en tidigare fas. Alla patienter måste inte genomgå alla faser.
Här är syftet att uppnå ett bra samarbetsklimat mellan terapeut och patient, och ge patienten god kunskap om behandlingen så att hen kan avgöra om hen vill genomföra den.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) beskriver DBT som en lovande behandlingsform för patienter med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (tidigare borderline). Man konstaterar att det finns visst vetenskapligt stöd för att DBT leder till minskat självskadebeteende, och att effekten kvarstår vid uppföljning två år senare. Socialstyrelsen hänvisar till en systematisk översikt från Cochrane Collaboration (2012) som visade att DBT (även i avkortade varianter) har goda effekter jämfört med annan behandling. Både SBU och Socialstyrelsen understryker dock att mer forskning behövs.
Begreppet dialektisk syftar på spänningen mellan de två motsatserna förändring och acceptans, som båda spelar en viktig roll i behandlingen. Patienten ska både acceptera verkligheten, och sig själv, och samtidigt åstadkomma nödvändiga förändringar för att få ett fungerande och meningsfullt liv.
Färdighetsträningen innehåller omfattande, konkreta övningar.
En övning i att vara medvetet närvarande kan handla om att observera sina tankar och känslor på ett vaket och uppmärksamt sätt, samtidigt som man låter dem passera utan att reagera på dem.
En övning i att hantera relationer kan handla om att fråga sig själv hur man vill se på sig själv efter ett planerat möte, och vad man själv kan göra för att uppnå detta.
En övning i att reglera känslor kan handla om att göra sådant man är rädd för, söka sig till saker som får en att känna sig kompetent, eller att praktiskt utforska hur man kan skilja berättigad skuld eller skam från oberättigad.
En övning i att stå ut när det är svårt kan handla om att skapa distraktion från de egna svåra känslorna, att på olika konkreta sätt lindra sina sinnesintryck eller att djupandas.
Oftast ett år, men behandlingen kan förlängas.
Man har en individuell session (1 timme) och en gruppsession (2,5 timmar) per vecka.
Färdighetsträning i grupp, där man övar sig i att hantera och reglera svåra känslor utan att ta till destruktiva beteenden, varvas med individuell terapi där man arbetar med det som för tillfället utgör det största problemet i patientens liv. Patienten har mellan sessionerna möjlighet att kontakta sin terapeut per telefon för att få stöd i att omsätta sina nyvunna färdigheter i praktiken.
Terapeuten utgår alltid ifrån att patienten gör sitt absolut bästa i varje enskild situation, och ifrån att patienten alltid vill bli bättre, oavsett om detta märks på hens beteende eller inte. Terapeuten stöttar aktivt patienten för att hen ska erövra nya färdigheter, och betonar att patientens problem i för sig aldrig är patientens eget fel, men att det samtidigt bara är patienten som kan lösa dem. När man arbetar som DBT-terapeut ingår man alltid i ett multidisciplinärt team som träffas regelbundet.
Grundantagandet i DBT är att patienten har stora svårigheter att hantera/reglera sina känslor och behöver hjälp att utveckla/använda vissa färdigheter för att klara utmaningarna i sitt dagliga liv. Patienten ska både acceptera verkligheten, och sig själv, och samtidigt åstadkomma nödvändiga förändringar för att få ett fungerande och meningsfullt liv.
Metoden bygger på att, genom färdighetsträning i grupp och individuell terapi, minska självmords- och självskadebeteenden, hitta en inre emotionell balans, lära sig att hantera vardagen och få en fungerande och meningsfull tillvaro.
DBT är en behandling som främst syftar till att reducera självmordsbeteende och självskadebeteende hos personer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (tidigare borderline). Metoden bygger på att, genom färdighetsträning i grupp och individuell terapi, minska självmords- och självskadebeteenden. Begreppet dialektisk syftar på spänningen mellan de två motsatserna förändring och acceptans, som båda spelar en viktig roll i behandlingen. Patienten ska både acceptera verkligheten, och sig själv, och samtidigt åstadkomma nödvändiga förändringar för att få ett fungerande och meningsfullt liv.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}