Att träffa en psykolog innebär att du får möjlighet att samtala med en professionell yrkesutövare som är kunnig inom psykologi. Det betyder alltså att du får träffa en person som är expert på psykiskt mående. Du kan t ex gå till en psykolog för att få hjälp eller stöd med ett problem du lider av, för att du går igenom en tuff period i livet, för att du lider av psykisk ohälsa eller för att du vill lära känna dig själv bättre. En psykolog kan arbeta inom många olika områden.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
När du träffar en legitimerad psykolog får du träffa någon som är utbildad inom psykologi och som är kunnig inom psykiskt mående. Beroende på vilken anledning du vill träffa en psykolog ser förutsättningarna lite olika ut. Du kan gå till en psykolog för att få stödsamtal, för att du har drabbats av sorg, för att du är anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa, för att du vill gå i psykoterapi eller för att du vill gå igenom en psykologisk utredning.
Utefter vad som känns bra för dig kan du både gå själv till en psykolog eller i grupp, men även tillsammans med din familj eller din partner.
För att få kontakt med en psykolog kan du enkelt söka här på www.bokapsykolog.se. Det går även bra att kontakta www.1177.se för att få rådgivning kring vad för stöd du behöver.
Det finns både privatpraktiserande psykologer och psykologer som arbetar inom den regionala sjukvården, till exempel på vårdcentraler. Ett vanligt tillvägagångssätt för att komma i kontakt med en psykolog är att man ringer sin vårdcentral som sedan skriver en remiss till en psykolog. På så vis kan man få en remiss för att få gå i psykoterapi, för att få stödsamtal eller för att få gå igenom en utredning. Det beror helt på vad det är du är i behov av och i vilken region i landet du bor. Det är alltså inte alla regioner som tillhandahåller möjligheten att gå till en psykolog på remiss.
När du träffar en psykolog kan man säga att det generella målet är du ska få hjälp med att må bättre.
När du väl har kommit i kontakt med en psykolog brukar behandlingen eller stödsamtalen se ut på så sätt att man träffas någon gång i veckan och samtalar om det du behöver hjälp med. Hur många gånger man träffar en psykolog varierar från person till person. För vissa räcker det att träffa en psykolog vid ett fåtal tillfällen innan man mår bättre, medan det för andra kan behövas uppemot 10 till 20 tillfällen eller mer. Vanligen träffar man sin psykolog ungefär 1 timme åt gången.
Som sagt kan man gå till en psykolog för att få hjälp med ett problem man lider av. Det kan även vara för att få stöd under en påfrestande period i livet, för att hantera sin psykiska ohälsa eller för att försöka förstå sig själv och andra bättre. Man kan även gå till en psykolog för att få stöd i sin personliga utveckling eller för att man vill förändra något hos sig själv.
En vanlig anledning till att träffa en psykolog är att man vill få hjälp med att hantera en psykiatrisk diagnos. Man kan även gå till en psykolog för att ta reda på ifall man lider av en psykiatrisk diagnos.
Exempel på diagnoser som en psykolog kan hjälpa till att behandla eller lära sig att hantera:
Psykoterapi är en behandling där den huvudsakliga metoden är samtal. Med andra ord får man genom psykoterapi samtala med en psykolog för att på så sätt få hjälp och stöd i sin problematik.
Det finns många olika former av psykoterapi, men de brukar ofta delas in i två övergripande typer, KBT och PDT.
Det finns många olika former av psykoterapi, men de brukar ofta delas in i två övergripande typer, KBT och PDT.
När man vill få kontakt med en psykolog är det lätt hänt att man stöter på ordet psykoterapeut. Precis som leg. psykologer kan även leg. psykoterapeuter erbjuda samtalsterapi och psykoterapi.
En psykoterapeut kan vara psykolog i grunden, men har då valt att utöver psykologutbildningen även vidareutbilda sig till psykoterapeut. Det innebär att psykologen då valt att lära sig mer om just psykoterapi.
En viktig skillnad mellan begreppen psykolog och psykoterapeut är dock den grundläggande utbildningen.
Det är också lätt att blanda ihop psykolog och psykiater. Skillnaden här är att en psykiater i grunden är en legitimerad läkare med utbildning inom medicin och som har specialiserat sig på psykiatriska sjukdomar.
Att träffa en psykolog innebär att du får träffa en professionell yrkesutövare som är expert inom psykiskt mående. Du kan träffa en psykolog för att få stöd under en svår period i livet eller för att få hjälp med att hantera eller att behandla en psykiatrisk diagnos. En psykolog kan även hjälpa dig att ta reda på ifall du lider av någon psykisk sjukdom.
Det finns både privatpraktiserande psykologer och psykologer som arbetar inom den regionala hälso- och sjukvården. Ifall du vill komma i kontakt med en psykolog kan du själva söka på nätet eller kontakta din vårdcentral. Psykologer kan erbjuda olika former av samtalsterapi, där psykoterapi kan sägas vara den vanligaste. Även legitimerade psykoterapeuter kan erbjuda psykoterapi.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}