• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Mobbning bland vuxna

Mobbning bland vuxna

Många personer upplever att de blir- eller har blivit utsatta för mobbning på sin arbetsplats. Mobbning är ett stort problem som kan leda till ångest, sömnsvårigheter, depression och sjukskrivningar. Om man upplever att någon blir mobbad, eller om man själv råkar ut för det så bör man alltid ta kontakt med sin närmaste chef. För många kan mobbningen skapa svåra, långvariga problem och då kan man ta kontakt med en legitimerad psykolog och få hjälp i form av terapi.


Boka in ett möte med en psykolog

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler psykologer

Vad är vuxenmobbning?

Vuxenmobbning förekommer ofta på arbetsplatsen och kan bero på olika saker. Några av orsakerna till att en person blir mobbad på arbetsplatsen kan vara avundsjuka bland kollegor eller dålig gruppdynamik.

Om en person blir anställd på ett nytt företag och kommer in i en redan sammansvetsad grupp med kollegor kan en konflikt uppstå. Den nyanställde kanske avviker från gruppens normer, vilket inte accepteras av kollegorna.

En konflikt är inte detsamma som mobbning. För att det ska vara en konflikt så betyder det att två personer argumenterar om något och är osams. Mobbning däremot handlar om kränkande och enkelriktade handlingar som drabbar en person.

Första steget i mobbning brukar vara att en person blir ignorerad, kollegorna slutar hälsa och personen blir utfryst från samtal. Detta kan ganska snabbt eskalera till öppna förolämpningar och ironiseringar.

Om mobbning i vuxenlivet

En stor andel vuxna drabbas av mobbning på sin arbetsplats och det kan vara svårt att få stopp på. Många gånger leder mobbningen till sjukskrivningar eller uppsägningar. Att bryta ner en persons självkänsla är ganska enkelt och det går ganska snabbt, men det är svårare och det tar längre tid att bygga upp igen.

Många personer genomgår en tuff och lång rehabiliteringsperiod både psykiskt och fysiskt efter att ha blivit mobbade. Det finns hjälp att få genom exempelvis terapi för att bearbeta ångest och rädsla, samt för att bygga upp självkänslan. Om man ser någon som utsätts för mobbning bör man kontakta sin närmaste chef.

Tecken på att någon blir mobbad:

  • Personen blir ignorerad
  • Personen blir kallad öknamn
  • Personen undviker kontakt med andra kollegor
  • Personen är inte lika produktiv som tidigare

Statistik på förekomst

Cirka nio procent av befolkningen i skandinavien säger sig vara utsatta, eller har varit utsatta för mobbning på arbetsplatsen. I Sverige är det något färre, då vi har en annan syn på mobbning här. Vi har en idé om att mobbning är tabubelagt och därför är mörkertalet hos mobbningsoffer stort.

Många av kollegorna blundar för problemen på arbetsplatsen och de som utsätts mår ofta för dåligt och skäms så de väljer att inte berätta för någon om vad som föregår. De vanligaste arbetsplatserna där mobbning förekommer är inom vård, skola och omsorg. Därför drabbas kvinnor oftare av mobbning än män.

Vi har en idé om att mobbning är tabubelagt och därför är mörkertalet stort.

Har du upplevt mobbning på arbetsplatsen?

Om du upplever att någon på din arbetsplats blir mobbad ska du alltid gå till din närmaste chef. Det är chefens ansvar att stoppa mobbningen. Om mobbningen utförs av chefen så bör man kontakta dennes överordnade eller facket för hjälp.

Om man själv utsätts för mobbning så bör man också kontakta sin chef eller facket för att få hjälp. En del forskare anser att man bör bemöta mobbarens handlingar med konfrontation. Att ifrågasätta mobbaren: ‘’Menar du verkligen så’’, ‘’kan du förklara närmare vad du menar med det du säger nu?’’. Forskare menar på att mobbaren inte förväntar sig en konfrontation och ser sig därför överlägsen, vilket ändras när offret intar en mer defensiv position.

Det är inte alltid så lätt att konfrontera sin mobbare och man kan drabbas av ångest, depression och förlora sin självkänsla. Då finns det hjälp att få i form av samtalsterapi där man får bearbeta känslorna tillsammans med en legitimerad psykolog.

Det finns professionell hjälp att få om man lider av ångest, depression eller andra psykiska svårigheter. Du kan ta kontakt med en legitimerad psykolog och boka in en terapisession.

SAMMANFATTNING

Mobbning bland vuxna är vanligare än vad många tror. Ofta sker mobbningen på arbetsplatsen och det kan bero på olika orsaker. En stor del av Sveriges befolkning upplever att de utsätts eller har utsatts för mobbning på sitt arbete. Det kan vara svårt att sätta stopp för men man bör alltid kontakta sin närmaste chef om man hamnar i en olustig situation. Mobbning märks ofta genom att en person blir utfryst, förolämpad och ironiserad.

Elias Olsson
Författare: Elias Olsson

Elias har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av individens beteende och roll i arbetslivet.

Elias Olsson
Författare: Elias Olsson

Elias har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av individens beteende och roll i arbetslivet.

Boka in ett möte med en psykolog

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler psykologer

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer