• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Tourettes syndrom

Tourettes syndrom

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk diagnos. Att ha tourette innebär att ha så kallade tics, det vill säga ofrivilliga och återkommande rörelser och vokala ljud. Tourettes syndrom förekommer inte sällan i kombination med andra neuropsykiatriska diagnoser, som till exempel ADHD. Orsaken till tourette är inte helt klarlagd, men syndromet är till viss del ärftligt.


Få mer kunskap och hjälp av psykolog om tourettes

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler psykologer som kan hjälpa

Fördomar

I och med att tics är ofrivilliga kroppsliga och vokala uttryck tror många att tourette innebär att slänga ut sig fula och opassande ord som könsord eller svordomar, att få utbrott eller att göra obscena gester med exempelvis sexuella anspelningar. Faktum är dock att dessa mer olämpliga beteenden är enskilda utvecklingar av Tourettes syndrom som inte är särskilt vanliga och ger inte en representativ bild av diagnosen.

Att ofrivilligt använda sig av ett obscent språk kallas för koprolali medan kopropraxia motsvarar ofrivilliga obscena gester. Den som lider av koprolali eller kopropraxia mår inte sällan mycket dåligt.

Symptom och diagnosticering

Tourettes syndrom utmärker sig genom tics, både kroppsliga och vokala. Exempel på sådana ofrivilliga symptom är:

  • Grimaser
  • Blinkningar
  • Ryckningar i olika kroppsdelar
  • Harklande ljud
  • Susande ljud
  • Hela ord

Symptom på tourette kan vara av olika svårighet och olika komplexitet. Svårare tics kan sägas vara mer påfrestande för individen och kan även upplevas som olämpligare. Komplexa tics kan sägas involvera fler muskelgrupper och tar längre tid. Tics kan även vara olika frekventa och olika kraftfulla. Vissa kroppsliga tics kan vara av svårare grad, som t.ex. att slå sig själv. Vokala tics som är av svårare grad kan vara konstanta upprepningar av vad andra säger eller tex. innehålla sexuella anspelningar.

Det är av vikt att så tidigt som möjligt kunna diagnosticeras med Tourettes syndrom för att kunna förebygga symptom och att utvecklas på rätt sätt. För att kunna diagnosticeras med tourette krävs en utredning som utförs av en läkare eller psykolog. Kriterier för diagnosen är:

  • Både motoriska och vokala tics
  • Ticsen förekommer under
  • 1) fler gånger per dag
  • 2) nästan varje dag
  • 3) under perioder av om minst ett år
  • Tillståndet orsakar lidande
  • Tillståndet ska ha uppträtt före 18 års ålder

Under en utredning görs en kroppslig undersökning för att utesluta fysisk sjukdom. En läkare kan även utreda ifall det finns några neurologiska förklaringar till de ofrivilliga beteendena.

Att leva med Tourettes syndrom

Att leva med tourette ser väldigt olika ut. Många klarar sig bra och utan några direkta svårigheter. Ålder spelar en stor roll när det kommer till att leva med tourette. Många upplever skolåldern som en svår period, bland annat då ticsen kan påverka ens läromässiga prestation men även det sociala samspelet. Det är lätt att omgivningen misstolkar ens tourette och tics som ett försök till att vara rolig. Därför kan det vara en god idé att informera sin omgivning om sina ofrivilliga besvär.

Svårigheterna med tourette avtar generellt med åldern. Det beror bland annat på att ticsen avtar men också för att många lär sig och utvecklar strategier för att motverka dessa.

För många kan tourette dock innebära en stor börda och vara något som begränsar en i sitt liv. Det är inte helt ovanligt att den som känner sig mycket drabbad av tourette även får ångest eller utvecklar en depression. Det är då viktigt att ta hjälp eftersom det finns flera sätt att behandla Tourettes syndrom på.

Svårigheterna med tourette avtar generellt med åldern

Behandling

Kunskap om sjukdomen kan i många fall underlätta en att leva med Tourettes syndrom. För vissa är behovet av stöd större och då kan det vara aktuellt med en behandling. Kognitiv beteendeterapi, KBT, är ett alternativ som kan hjälpa en att lära sig att leva med sina tics. Habit Reversal Training, HRT, är en typ av KBT som är anpassad till behandling av tourette. HRT går ut på att göra sig medveten om sitt tics för ett sedan göra en motrörelse som gör att ticset är omöjligt att utföra.

Även annan terapi som syftar till att lära sig att stå emot sina tics finns, t.ex. exponering och responsprevention, ERP. ERP är en terapi som genom övning syftar till att gradvis lära sig att stå emot sina tics längre och längre tid. Utöver den psykologiska behandlingen kan även läkemedelsbehandling ibland vara aktuellt, inte minst på grund av att tourette ofta existerar samtidigt som andra neuropsykiatriska funktionsskillnader, men även då det finns läkemedel som är ticsdämpande.

För vissa är behovet av stöd större och då kan det vara aktuellt med en behandling

SAMMANFATTNING

Tourettes syndrom är en ärftlig neuropsykiatrisk funktionsskillnad. Tourettes syndrom innebär att ha tics, vilket är ofrivilliga och återkommande kroppsliga och ljudmässiga beteenden. De första symptomen uppträder ofta under de första åren i skolan. Vanliga symptom är blinkningar och ryckningar i ansiktet eller andra delar av kroppen. Vokala symptom kan vara olika typer av läten. För att diagnosticeras med tourette krävs det bland annat att symptomen uppträtt redan innan 18 års ålder och att ticsen innebär ett lidande. Att leva med Tourettes syndrom ter sig väldigt olika. Vid svårare besvär kan det vara bra att söka vård eftersom det finns flera olika behandlingar mot tourette. Kognitiv beteendeterapi är en behandling som kan fungera mot tourette, men även läkemedelsbehandling finns.

Magnus Lindelöf
Författare: Magnus Lindelöf

Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

Magnus Lindelöf
Författare: Magnus Lindelöf

Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

Få mer kunskap och hjälp av psykolog om tourettes

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler psykologer som kan hjälpa

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer