• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Rädd att tala

Rädd att tala

Rädsla inför att prata inför publik är en av de vanligaste rädslorna, det brukar innebära ett antal fysiologiska symptom som orsakas av att kroppen går in i ett överlevnadsläge inför faran. Stresspåslaget kan ta din hjärna i besittning så att du helt glömmer bort vad du ska säga. Det är ett tillstånd som orsakas av rädslan över att bli bedömd och risken för att bli utesluten från gemenskapen.


Här finns personer som kan hjälpa dig

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler som kan hjälpa

Är du rädd att tala inför folk?

Brukar du få andnöd, svettningar, känna dig skakig och föreställa dig mardrömsscenarier innan du går upp på scen? Du är inte ensam. Att prata framför publik toppar listan över saker som människor är mest rädda för, det är en rädsla som drabbar ungefär var fjärde svensk.

Jag känner mig nervös, får ett stresspåslag och får svårt att andas. Jag är livrädd för att glömma vad jag pratar om, för att få en blackout.

Det brukar vara de fysiska tillstånden som tar kroppen och sinnet i besittning. Stressen och nervositeten kan ta över hjärnan så att huvudet känns helt tomt. Det är detta som kan leda till att du får en ”blackout”. Ofta förbereder sig människor som har denna rädsla minutiöst innan de ska hålla föredrag, de kan ha med sig ett helt manus som de följer ord för ord av rädsla för att tappa bort sig. Ibland kan händerna skaka så mycket att pappret i händerna också skakar vilket gör det tydligt för andra precis hur nervös man är.

Orsaker bakom rädslan

Orsakerna bakom rädslan kan vara (bold) social fobi, om du också får ångest vid andra tillställningar som involverar människor. Men du kan också fungera väl i andra sociala sammanhang och ändå bli skräckslagen vid blotta tanken att stå inför en publik.

Det finns få situationer där man själv får ett större antal människors odelade uppmärksamhet därför kan man vara ovan vid att vara centrumet för uppmärksamhet. Skräcken kan vara så stark att kroppen går in i ett överlevnadsläge som kallas fly eller fäkta, därför är de kroppsliga symptomen så tydliga. Du görs redo för att springa ifrån hotet eller slåss för din överlevnad.

De flesta av oss kallar denna respons för ångest, en beredskap som varit värdefull genom historien men som i dagens relativt ofarliga samhälle mest skapar problem. Hjärnan kan tyvärr inte separera på vad som är ett verkligt hot och vad som är ett psykiskt hot och reagerar därför med samma intensitet.

Det kan också härstamma från en naturlig rädsla för att bli bedömd och granskad. Att bli utvärderad av människor som tillhör din ingrupp, som du alltså delar någon slags gruppidentitet med, kan resultera i att du blir utstött.

Att bli exkluderad från sin gemenskap är något av det mest smärtsamma en individ kan föreställa sig.

Detta kan också tolkas ur ett evolutionärt perspektiv eftersom vi genom alla tider behövt gruppen för att överleva. När man står och blir bedömd av andra så öppnar det upp för risken att man gör bort sig och därmed kan förlora sin grupptillhörighet. Denna risk är för vissa så allvarlig att de helt undviker situationer då de kan utsättas för detta. Tyvärr så leder själva undvikandet av det som är obehagligt att rädslan vidmakthålls eftersom du inte får chans att motbevisa faran.

Tips för att tala inför folk

I ett experiment delade man upp deltagarna i två grupper som båda skulle hålla tal. Båda grupperna skulle hålla samma prestation men den ena gruppen skulle framföra talet fläckfritt medan den andra skulle råka göra bort sig lite. Båda grupperna tolkades av publiken som lika kompetenta men gruppen som inte var helt perfekt blev mer omtyckta. Detta betyder att det är mänskligt att fela och det är lättare att få empati om publiken känner igen sig i talaren. Någon som vågar erkänna sina brister väcker mer medkänsla. Här följer några andra tips:

  • Sluta försök att vara proffsig och bekräfta istället det som sker: säg ”oj nu tappade jag bort mig” eller bekänn att du är nervös. Att vara mänsklig och försöka vara dig själv är vinnande koncept.
  • Behåll kontrollen över ditt fysiska tillstånd och adrenalinpåslaget genom att andas och ta pauser. Försök att hålla en rytm i din andning, exempelvis andas in och räkna till två, andas ut och räkna till två.
  • Istället för att ha med dig upp ett helt manus, använd stödord. Detta gör det svårare att tappa bort sig. Ingen vet vad du ska säga ordagrant ändå så försök att lita på dig själv.
  • Lägg märke till vilka emotionsregleringsstrategier du använder för att hantera ångesten, som att du spänner dig, tittar ner i marken eller andra små tricks. Dessa säkerhetsbeteenden kan lugna dig i stunden men förvärrar troligtvis situationen. Så försök att först bli medveten om dem och sedan träna bort dem.
  • Fly inte! Det fysiologiska påslaget som av hjärnan tolkas som ångest kan inte fortgå i all evighet så våga stanna kvar i situationen så kommer påslaget till slut gå ner.
  • Försök att utsätta dig så mycket du kan för det som är ångestväckande så kommer ditt självförtroende att stiga medan du överkommer rädslan.
  • Exponeringsterapi fungerar väl för de flesta fobier, genom att utsätta dig själv för det som är ångestväckande kommer din skräckrespons tillslut läras om och bytas ut mot känslor som är mer hanterbara.

SAMMANFATTNING

Talrädsla drabbar ungefär var fjärde svensk. Det kännetecknas av att dina fysiologiska tillstånd tar hjärnan och kroppen i besittning när du ska prata inför folk. Svettningar, skakningar och blackouts är några av symptomen som följer på att kroppen försätts i ett tillstånd för att hantera hot. Ibland kan det höra samman med en generell social ångest men det kan också härstamma från rädslan att bli bedömd och eventuellt utesluten från gemenskapen. Men genom att bekänna din mänsklighet och tillåta dig själv att fela kan du vinna mer empati från publiken. Försök att finna en rytm i andningen så kan du börja kontrollera kroppen istället för att låta kroppen bestämma över dig.

Nicolina Fog-Jensen
Författare: Nicolina Fog-Jensen

Nicolina Fog-Jensen är kunnig inom psykologi och intresserad av socialpsykologi, i synnerhet av interpersonella relationer och gruppmentalitet. Hon har även ett fördjupat intresse för människans utveckling genom livet.

Nicolina Fog-Jensen
Författare: Nicolina Fog-Jensen

Nicolina Fog-Jensen är kunnig inom psykologi och intresserad av socialpsykologi, i synnerhet av interpersonella relationer och gruppmentalitet. Hon har även ett fördjupat intresse för människans utveckling genom livet.

Här finns personer som kan hjälpa dig

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler som kan hjälpa

FLER ARTIKLAR

När chefen inte fungerar

När chefen inte fungerar

Går du till jobbet med känslan av att du aldrig vet när chefen ska bli arg och vad för konsekvenser det kan få? Är du frustrerad över att chefen aldrig lyssnar till eller tar itu med det som du och dina kollegor uppfattar som problem? Det kan vara olika tecken på att chefen inte fungerar.

LÄS MER   >
Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Grupputveckling

Grupputveckling

När ett antal människor ska arbeta ihop mot ett gemensamt mål bildas en grupp. Gruppens dynamik och utveckling beror på flera olika faktorer såsom vilka personligheter deltagarna har, hur länge gruppen ska fungera tillsammans och hur pass mycket stress gruppen utsätts för. Grupputveckling kan verka förvirrande men det finns flera förutsättningar som går att påverka för att en grupp ska utvecklas gynnsamt.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2023 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2023 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer