• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Psykopati

Psykopati

Psykopat är en term som ofta används för att beskriva personer som är kalla och empatilösa. Många förknippar ordet med seriemördare eller andra grova brottslingar, men du behöver inte vara kriminell för att vara psykopat. Idag används oftast begreppet ”antisocial personlighetsstörning” för att beskriva de typer av mentala drag som många kallar psykopatiska.


Psykologer kunniga i psykopati

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler kunniga psykologer

Vad är psykopati?

Idag pratar vi sällan om psykopati på en klinisk nivå. Istället brukar personer med psykopatiska drag få diagnosen antisocial personlighetsstörning. Skillnaden mellan dessa begrepp innebär att kriminellt eller fientligt beteende ska finnas för att du ska kunna få diagnosen antisocial personlighetsstörning. Termen psykopati används oftare för att beskriva det hänsynslösa utnyttjandet av andra som ofta korrelerar med antisocial personlighetsstörning, men som inte nödvändigtvis är olagligt. Ordet psykopat används ofta som skällsord eller förstärkning om personer som är elaka eller kalla, trots att dessa personlighetsdrag kan finnas utan att personen är psykopat.  

En psykopat är en person som ställer sig helt obrydd inför andras lidande, och i vissa fall till och med njuter av att åsamka andra smärta. I begreppet innefattas alltså en avsaknad av empati, samt en oförmåga att förstå hur de egna handlingarna negativt kan påverka de runt omkring dem - och varför detta är negativt.  

Psykopater upplever sällan eller aldrig skuldkänslor, och har ofta en grandios eller uppblåst självbild. Det är inte en slump att många kriminella lider av antisocial personlighetsstörning, då de utmärkande psykiska dragen hos en psykopat innebär nedsatt förmåga att förstå varför de ska undvika att begå våldsamma eller allvarliga brott.

Många tänker att psykopati är en psykisk sjukdom som går att behandla, likt exempelvis depression eller schizofreni. Faktum är att antisocial personlighetsstörning tyvärr inte går att bota, varken med medicin eller terapi. Liksom alla personlighetsstörningar kan behandling endast leda till bättre social förmåga och mindre akuta symtom av den underliggande störningen. Detta innebär att all behandling av psykopater handlar om att göra deras liv och beteende mer hanterligt, snarare än att helt återställa deras empatiseringsförmåga.  

Tecken på psykopati 

Det cirkulerar många test, artiklar och berättelser på internet och i tidningar som menar att de kan avslöja om din chef, partner eller släkting är psykopat. Psykopati är ett ord som många förknippar med skräckfilmer och deckare, och därför är det populärt att skriva uppseendeväckande texter om huruvida någon i din närhet kan vara misstänkt.  

Det är alltid en god idé att ta denna typ av texter med en nypa salt - antisocial personlighetsstörning är en form av psykisk sjukdom som endast kan diagnosticeras av vårdpersonal, och även om du är helt säker på att någon du känner är manipulativ eller empatilös kan det finnas mycket under ytan som du inte ser.

När vårdpersonal ska diagnosticera antisocial personlighetsstörning finns det dock några grundsymptom de utgår från. Några av dessa är: 

  • Hänsyslöst utnyttjande av andra.
  • Inga tecken på skuld- eller skamkänslor.
  • En kort stubin och ett våldsamt humör.
  • Ingen empati. 
  • En grandios självbild. 
  • En dragning till riskabla eller äventyrliga situationer. 

Det är som sagt viktigt att komma ihåg att om en individ tycks uppvisa dessa symptom behöver det inte betyda att hen är psykopat. Däremot kan en psykiatrisk utredning vara hjälpsamt för att konstatera om personen i fråga lider av en personlighetsstörning.  

Orsaker till psykopati 

Ingen vet säkert varför vissa individer uppvisar psykopatiska drag och andra inte. Troligtvis handlar det dock om en kombination av arv och miljö. Studier visar exempelvis att barn till psykopater löper större risk att själva uppvisa psykopatiska personlighetsdrag, och i grundkriterierna för diagnosen antisocial personlighetsstörning fastslås att den som lider av diagnosen ska ha uppvisat empatilöst eller grymt beteende redan i barndomen. Detta indikerar att det finns i alla fall någon mån av genetiskt inflytande på risken att drabbas.  

Forskning har tidigare visat att bland annat amygdala, insula och ventromediala prefrontala cortex uppvisar lägre aktivitet än normalt hos personer med psykopatiska drag när de ser andra lida eller när de försöker förstå hur deras handlingar kan påverka andra. Dessa delar av hjärnan är delaktiga i emotionsbehandling, empatiförmåga och beslutsfattande. 

Resultaten av denna forskning visar på att den nedsatta aktiviteten i dessa områden gör det svårt för psykopaten att empatisera med andra och förstå konsekvenserna av sina handlingar. Däremot är det fortfarande oklart om dessa skillnader grundar sig främst i biologi eller om personens tidiga uppväxtmiljö inverkar mer på dess hjärnaktivitet.  

Ingen vet säkert varför vissa individer uppvisar psykopatiska drag och andra inte. Troligtvis handlar det dock om en kombination av arv och miljö. 

Behandling av psykopati  

Psykopati innebär alltså avvikande, antisociala beteenden som ofta leder till problem och lidande. Men frågan många undrar är: går det att behandla en psykopat? Svaret är att vi ännu inte vet säkert. Om du förväntar dig att psykopatin helt ska botas och den drabbade ska utveckla en normal empatisk förmåga finns det tyvärr ingen sådan behandling idag som visat sig helt framgångsrik.  

Det råder delade meningar angående behandling av symptomen av psykopati. Vissa studier tycks indikera ingen eller till och med negativ förändring av empati hos psykopater efter empatiträning. Andra studier visar på att psykopater tycks kunna höja eller sänka aktiviteten i de delar av hjärnan som reglerar emotioner och konsekvenstänk när de blir ombedda.  

Det verkar alltså som att det inte finns några fasta bevis för att psykopati går att behandla effektivt med terapi hos vuxna idag. Däremot finns det mycket hopp för barn och unga som uppvisar antisociala eller psykopatiska drag. Flera studier indikerar att ju tidigare vårdinsats, desto bättre chans för ungdomen att minimera symptomen.

Antisocial personlighetsstörning är en vuxendiagnos, vilket innebär att barn inte kan diagnosticeras med den. Hos de barn som uppvisar empatilöst, antisocialt beteende finns det dock betydligt större chans att rädda upp och skydda barnet från att utveckla psykopati än hos vuxna som redan diagnosticerats med antisocial personlighetsstörning.

Hos de barn som uppvisar empatilöst, antisocialt beteende finns det dock betydligt större chans att rädda upp och skydda barnet från att utveckla psykopati än hos vuxna som redan diagnosticerats med antisocial personlighetsstörning.

SAMMANFATTNING

Sammanfattningsvis är psykopati en term som ofta används för att beskriva dragen hos de som lider av antisocial personlighetsstörning. Dragen innefattar empatilöshet, obryddhet inför andras lidande och avsaknad av konsekvenstänk gällande de egna handlingarna. Många använder termen psykopat lättvindligt, och det är inte ovanligt att få höra att någon är helt säker på att en person i deras närhet är psykopat.

Det är viktigt att komma ihåg att psykopati eller antisocial personlighetsstörning är en psykisk sjukdom som endast kan diagnosticeras av utbildad personal. Trots att behandlingsmöjligheterna inte är särskilt lovande för vuxenpsykopater ännu finns det många studier som indikerar att tidiga vårdinsatser för barn som uppvisar antisociala beteenden hjälper dem att undvika diagnosen antisocial personlighetsstörning i vuxen ålder. Det är också viktigt att komma ihåg att många fortfarande forskar kring psykopati och det finns en möjlighet att behandlingsutsikterna förbättras i framtiden när forskningen kommit längre.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Psykologer kunniga i psykopati

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler kunniga psykologer

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer