• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Personlighet

Personlighet

Personlighet kan i en vanlig definition vara en faktor som styr individen och dennes unika beteende och målinriktade aktivitet. Man kan även anta att personligheten är någonting relativt stabilt, som definierar oss som personer genom hela livet. Trots att “personlighet” är ett helt vardagligt begrepp för många av oss, så finns det fortfarande ingen helt enhetlig forskning om vad personligheten egentligen är, eller vad som styr den. Istället finns det ett antal olika personlighetsteorier, den ena mer kritiserad än den andra.


Boka här någon som reder ut begreppen

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler som kan hjälpa

Vad är en personlighet?

Personligheten är till viss del varaktig, och till viss del föränderlig. I hög grad är den något som består och gör vårt beteende enhetligt genom livet. Å andra sidan betyder inte detta att personligheten inte också kan genomgå förändringar under livets gång. Personligheten, hur vi ser på oss själva, samt hur andra ser oss, formas i växelverkan med omgivningen och andra individer. Ibland kan man också anta att vissa personlighetsdrag alltid varit en del av en individs personlighet, men att dessa tar sig uttryck endast under ett visst skede i livet.

På många sätt kan personlighet också vara en filosofisk fråga. Är vi fria att vara vem vi vill, eller är vår personlighet determinerad, förutbestämd? Till exempel behaviorismen är ett synsätt som anser att vårt beteende starkt påverkas av vår omgivning, snarare än av oss själva. Den humanistiska psykologin skulle däremot betona människans fria vilja att styra sin egen aktivitet.

Vad har jag för personlighet?

När vi talar om och tänker på oss själva, på “jaget”, syftar vi ofta på vår personlighet. Personligheten utgör en väsentlig del av hur vi och andra upplever och definierar vår identitet. Det finns massvis med teorier om olika personlighetstyper och kategorier för att skilja mellan olika slags karaktärer. Några uppdelningar som fått mycket uppmärksamhet är:

Personlighetstyp A, B eller C
  • Typ A-personlighet: Utmärker en aktiv person som ofta har många bollar i luften. Många gånger en starkt karriärsdriven och/eller tävlingsinriktad person.
  • Typ B-personlighet: En lugn och stresstålig person. Lever ett fridfullt liv i relativt lågt tempo, och nöjer sig enkelt med livet.
  • Typ C-personlighet: Denna typ av person är lätt stressad och kan ofta känna sig hjälplös inför en krävande situation. De drar sig för att fatta belut, och är ofta relativt tillbakadragna och ovilliga att dela med sig av sina känslor.
Extrovert kontra introvert personlighet
  • En extrovert person karaktäriseras av någon som gärna söker sig till sociala sammanhang och trivs bäst i sällskap med andra. En extrovert person finner det energigivande att umgås med andra.
  • En introvert person är en person som finner sociala sammanhang energikrävande och kan behöva vistas ensamma emellanåt för att “ladda batterierna”.
Femfaktorsteorin
  • Är en av de mest vetenskapligt underbyggda personlighetsteorierna idag, framtagen av forskarna Paul Costa och Robert Mccrae.
  • Bygger på tesen att våra personligheter utgörs av fem olika personlighetsdrag i olika utsträckning:
    • Neuroticism: Är vi mer stabila eller osäkra?
    • Öppenhet: Är vi praktiska och gillar rutin eller fantasifulla och föredrar variation?
    • Samvetsgrannhet: Är vi organiserade och noggranna eller oaktsamma och impulsiva?
    • Vänlighet: Är vi förtroendeingivande och hjälpsamma eller misstänksamma och skoningslösa?
    • Extraversion: Är vi mer reserverade eller sociala?
Myer Briggs personlighetstyper
  • En mycket populärt personlighetstest, men anses inom psykologin vara en pseudovetenskaplig teori i och med att den helt saknar vetenskapligt framtaget stöd.
  • Personligheten definieras enligt fyra bokstäver i 16 möjliga kombinationer, vilka står för:
    • Extrovert/Introvert (E/I)
    • Sinnesförnimmelse/Intuition (S/N)
    • Tanke/Känsla (T/F)
    • Bedömning/Perception (J/P)

Forskning har visat att personligheten formas av både biologiska och yttre faktorer. Olika riktningar inom psykologin väljer dock att förklara personligheten på lite olika sätt.

Med säkerhet kan vi ändå säga att personligheten både påverkas av våra gener och den miljö vi vistas i. Miljön och samverkan med andra människor börjar påverka oss redan i fosterstadiet, och formar oss kontinuerligt genom hela livet. Det genetiska arvet inverkar å andra sidan till exempel på hur vi reagerar på vår omgivning.

Temperamentsforskningen är en relativt erkänd riktning inom personlighetspsykologin, som betonar det genetiska arvet. Temperament är den del av personligheten som definierar huruvida vi är exempelvis lugna och tålmodiga eller lättretliga och rastlösa. Vårt temperament ger sig uttryck i hur vi reagerar på omgivningen och sådant som händer runt oss. Beståndsdelarna av temperament är bland annat stresstålighet, socialitet, aktivitetsnivå, impulsivitet och förhållningssätt till nya situationer.

Temperamentet visar sig redan tidigt i barndomen. Till exempel kan man anta att ett spädbarn som är blygt och försiktigt kommer vara en person med relativt lugnt temperament också i framtiden. Även om temperamentsdrag enligt forskningen har en stark biologisk grund, kan sättet de uttrycker sig på förändras mycket beroende på omgivning.

Den psykodynamiska skolan är exempel på en riktning som betonar omgivningens inverkan vid formning av personligheten. Enligt denna teori uppkommer personligheten under de första levnadsåren, då vi utformar ett mönster för konflikthantering och defensmekanismer. På samma linje finns den sociala-kognitiva synen på personlighet. Teorin myntades av psykologen och forskaren Albert Bandura i slutet av 1900-talet.

Skolan betonar förhållandet mellan våra personlighetsdrag och den sociala kontext vi befinner oss i. Till exempel, en viss person kan vara mer benägen att läsa en bok eller se en film om historia än en annan. Boken eller filmen kommer sedan i sin tur att ytterligare förstärka personens intresse för historia. Vi förstärker alltså våra egna personligheter beroende på vilka sammanhang vi väljer att söka oss till.

SAMMANFATTNING

Personligheten är ett omstritt ämne inom både psykologiforskningen och vardagspsykoloin. Olika tester och teorier kan hjälpa oss att förstå oss själva och kartlägga riktlinjer för vem vi är, men bör oftast tas med en nypa salt. Trots vissa brister i många personlighetsteorier, har många av teorierna om personlighet och personlighetsdrag varit till stor hjälp till exempel inom psykoterapin och för många människors självförståelse.

Linda Sebbas
Författare: Linda Sebbas

Linda är kunnig inom psykologi och särskilt intresserad av mental hälsa och psykiska funktionsvariationer.

Linda Sebbas
Författare: Linda Sebbas

Linda är kunnig inom psykologi och särskilt intresserad av mental hälsa och psykiska funktionsvariationer.

Boka här någon som reder ut begreppen

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler som kan hjälpa

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer