Otrohet

Otrohet

Vart gränsen går när det gäller otrohet varierar väldigt mycket från par till par. Otrohet beror ofta på osäkerhet och bekräftelse, eller ett sätt att avsluta en dålig relation. Det finns hjälp att få, både innan och efter en otrohetsaffär, i form av parterapi.


Vad är otrohet?

Vad som räknas som otrohet är väldigt individuellt och skiljer sig ofta från par till par. Vissa drar en gräns när ens partner flirtar med någon, medan andra drar gränsen vid samlag. Om man inte är tydlig med sin partner om vart gränsen går kan det uppstå förvirring. Vissa förhållanden kan avslutas på grund av en otrohetsaffär medan andra kan komma över det och ser exempelvis flirtar mer acceptabelt. När man ingår ett förhållande med en person bör man komma överens om vad man tycker är okej eller inte, då vet båda parterna hur de ska förhålla sig till varandra och utomstående.

En regel många par väljer att följa är att ha en öppen dialog med varandra. Om det känns som att du håller hemligheter för din partner angående en annan person så är det nog inte rätt.

Otrohet kan bero på många saker. En av de vanligaste orsakerna är att man söker bekräftelse, något nytt. När en kärleksrelation går dåligt väljer många att avsluta förhållandet genom att vara otrogen. De anser då att det är enklare att bryta upp relationen med sin partner.

Hur hanterar man otrohet?

Får många är det svårt att gå vidare efter att ens partner har varit otrogen. Förutsättningen för att gå vidare är att förlåta. Personer som förlåter och går vidare med sina liv upplever ofta att de mår bättre än de som lever kvar med ilskan under en längre period.

Om man går in i ett nytt förhållande efter att man varit med om en otrohetsaffär är det lätt att man tar med sig de erfarenheterna. Om man går in i ett nytt förhållande med sina gamla erfarenheter skapas en destruktiv tillvaro byggd på svartsjuka och kontrollbehov.

Experter menar att man ska förlåta och inte stanna kvar i detaljer. Fråga inte din partner om intima detaljer och jämför dig inte med personen din partner var otrogen med. Undvik att hämnas mot din partner och be inte honom/henne om sympati.

I längden är det du som kommer lida mest av att spendera för mycket betänketid på händelsen. Det är bättre att ha en dialog med din partner om hur du känner och sedan gå vidare. Antingen försöker ni komma över händelsen tillsammans eller så går ni era egna vägar. Det finns många kliniker man kan vända sig till om man behöver hjälp med parterapi.

Det finns många kliniker som erbjuder hjälp och rådgivning för par som går igenom en svår period.

Vanliga reaktioner när partnern är otrogen

Människor som upplevt att deras partner varit otrogen märker ofta små saker en tid innan sanningen kommer fram. De märker att deras partner börjar hålla sig mer för sig själv och blir mer tystlåten. De som är otrogna brukar också ändra sina livsvanor. De är hemma mindre än vad de brukar vara och de blir mer diskreta om sina dagar och kvällar.

Tecken att din partner är otrogen:

  • Er relation blir sämre, ni kommunicerar inte lika bra som ni brukar
  • Din partner är borta mer. Han/hon jobbar sent på kvällarna och åker iväg på resor oftare än vanligt
  • Din partner håller sin telefon och dator mer hemlig än tidigare. All kommunikation med andra personer blir mer suspekt
  • Din partner blir mer mån om sitt utseende

Reaktioner när jag själv är otrogen

För många är det jobbigt att ha en kärleksaffär på sidan av sin relation. De lever i ständig skuld men de vågar inte bryta upp det förhållande de har med sin partner.

Att man är otrogen beror oftast på att man är olycklig i sitt nuvarande förhållande och man söker bekräftelse på annat håll.

Att hålla en otrohetsaffär hemlig upplever många som att leva två liv. De går i ständig rädsla att bli påkommen och de blir mer paranoida att deras partner ska finna spår på deras telefoner. Det bästa en person som är otrogen kan göra är att vara ärlig med sin partner direkt när händelsen är skedd. Det finns hjälp att få i form av parterapi med utbildade psykologer.

SAMMANFATTNING

Många som lever i ett olyckligt eller känslolöst förhållande vågar inte avsluta det. De väljer istället att vara otrogna för att få bekräftelse. När din partner är otrogen kan det märkas genom att personen blir mer frånvarande, både fysiskt och mentalt. Det viktigaste i ett förhållande är att ha en öppen dialog med din partner. Ha en dialog och sätt ramarna tidigt i förhållandet. Om du känner dig olycklig, berätta hur du känner. Det finns även hjälp att få genom exempelvis parterapi.

Elias Olsson
Författare: Elias Olsson

Elias har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av individens beteende och roll i arbetslivet.

Elias Olsson
Författare: Elias Olsson

Elias har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av individens beteende och roll i arbetslivet.

FLER ARTIKLAR