Den som är impulsstyrd har svårigheter att kontrollera sina plötsliga infall och impulser, och agerar ofta på dessa utan att först fundera över eventuella konsekvenser. Hur allvarliga konsekvenser impulsstyrdheten har kan variera i grad, och de flesta personer upplever sig vara bristande i impulskontroll då och då.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Impulskontroll är den förmåga en person har att kontrollera och styra infall som uppstår plötsligt och utan planerad eftertanke. Istället för att omedelbart reagera på ett stimuli från omgivningen, kan den med god impulskontroll ta ett steg tillbaka och omvärdera stimulits viktighet för att sedan bestämma sig för att inte reagera eller agera på detta. Bristande impulskontroll innebär alltsåledes att man har svårigheter att stanna upp och omvärdera ett stimulus betydelse i stunden, vilket ofta gör att man agerar på sitt första infall eller tanke.
Tänk dig att en vän säger något otrevligt till dig. Ditt första infall är att hugga tillbaka och säga något ännu värre tillbaka. Med bristande impulskontroll är det mer sannolikt att du agerar på detta infallet och kanske säger något som du senare kommer ångra än om du hade haft bättre impulskontroll. Bristande impulskontroll kan också handla handla om att inte kunna tacka nej till en erbjudan om att följa med på en fest trots att du ska jobba dagen efter eller strunta i att plugga till detdär provet för att suget att kolla på din favoritserie var så starkt.
Bristande impulskontroll kan resultera i konsekvenser av varierande allvarlighetsgrad. Det ligger t.ex. inte stor fara i att äta upp godiset före middagen istället för efter, men det kan bli livsfarligt att handla på en impuls att ta emot en okänd drog som erbjuds dig eller köra snabbare än fartbegränsningen på en motorväg. Impulskontrollen rör även vid förmågan att reglera känslor.
Det är nämligen så att våra impulser ofta mycket styrs av våra känslor. I exemplet när din kompis säger något otrevligt till dig kan ditt infall att säga något ännu mer otrevligt tillbaka kopplas till att att du tar illa upp eller blir sårad av vad din vän sade, och därmed impulsivt vill såra denne tillbaka. Om man i en sådan situation har förmåga att vänta med att reagera en kort stund, är det sannolikt att den starka känslan tonas ned och att du väljer att säga något tillbaka som du inte kommer ångra.
Att brista i sin impulskontroll är inte ovanligt, och är något som de allra flesta kämpar med regelbundet på ett eller annat sätt. Detta innebär att bristande impulskontroll inte behöver vara tecken på ohälsa. Det är däremot viktigt att ta hänsyn till faktorerna hos den som har den bristande impulskontrollen för att avgöra vad den beror på.
Exempel på andra impulskontrollsstörningar är spelberoende, kleptomani och pyromani.
Bristande impulskontroll och känsloreglering hos barn och tonåringar kan ofta härledas till att de hjärnområden som styr dessa funktioner inte är fullt utvecklade. Impulskontrollsfunktionen tillhör det som kallas för exekutiva funktioner, vilka är de funktioner som kontrollerar och reglerar många av de kognitiva processerna i hjärnan och är viktiga för vårt målinriktade beteende.
Precis som hos barn och unga, handlar det ofta om frontallobens exekutiva funktioner som brister när det kommer till impulskontroll och känsloreglering hos personer med neuropsykiatriska tillstånd eller andra impulskontrollstörningar. Framförallt pratar man om att en bristande impulskontroll ofta kan bero på låg omsättning av signalsubstansen serotonin i dessa hjärnområden.
Impulskontrollsfunktionen tillhör det som kallas för exekutiva funktioner, vilka är de funktioner som kontrollerar och reglerar många av de kognitiva processerna i hjärnan och är viktiga för vårt målinriktade beteende.
Bristande impulskontroll uttrycker sig ofta i form av svårigheter att kontrollera plötsliga infall som omgivningen på olika sätt ger upphov till. Detta kan innebära att man agerar på sätt som får oönskade konsekvenser, vilka kan vara av varierande allvarlighetsgrad och i värsta fall vara livshotande. Att vara impulsstyrd innebär också ofta att man har svårt att reglera starka känslor.
En bristande impulskontroll behöver inte innebära ett patologiskt tillstånd, utan de flesta människor har i vissa sammanhang svårt att reglera vissa impulser. Däremot bör man ta hänsyn att impulskontrollen hos unga samt personer med neuropsykiatriska tillstånd/andra impulskontrollstörningar ofta kan vara mindre utvecklad. Detta kan kopplas till nedsättningar eller outvecklade delar av frontalloben, vilken styr våra exekutiva funktioner - däribland impulskontrollen.
För den som önskar att öka sin impulskontroll kan det vara relevant att välja situationer med tydligare mål och ramar, öva på sin impulskontroll och även söka professionellt stöd om man upplever att det är för svårt att hantera själv.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}