En person med narcissistiska drag ser sig ofta som bättre och mer värd än andra och uppfattas därmed inte sällan som högfärdig eller arrogant. Utpräglad narcissism kan också i vissa fall, inom psykiatrin, bedömas som ett sjukligt tillstånd och kallas då för narcissistisk personlighetsstörning.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Narcissism kännetecknas av en överdriven självbild och självhävdelse, samt en bristande självkännedom och empati.
Den patologiska narcissismen ska skiljas från den vardagliga narcissism som finns hos de flesta människor i form av ett självbekräftande behov, vilket bland annat grundar sig i viljan att känna sig omtyckt. Medan dominerande narcissistiska drag kan ses som rent sjukliga, kan alltså en mindre grad av sådana drag vara rent nödvändiga för en god självkänsla.
Även om narcissistiska drag är vanligt förekommande i populationen, är diagnosen narcissistisk personlighetsstörning avsevärt ovanligare, med en förekomst på mindre än 1% i befolkningen.
För att en person ska bli diagnostiserad med narcissistisk personlighetsstörning krävs att denna uppfyller minst 5 av ovanstående kriterier, att beteendet är synligt i olika kontexter samt att symtomen kan bekräftas ha varit bestående över tid, ofta synliga i tidig ungdom.
Personer med narcissistisk personlighetsstörning skapar dessutom ofta stora problem för både sig själva och sin omgivning.
En person med god självbild och stark strävan ska inte förväxlas med en med narcissistisk personlighetsstörning, där den förstnämnda kan ses i mer positiv mening då beteendet i större utsträckning bidrar till goda effekter, medan den sistnämnda har så dominerande självupptagenhet att det istället utgör ett stort hinder i livet.
För den som lider av narcissistisk personlighetsstörning finns det hjälp att få. Det finns däremot också många försvårande faktorer i behandling vilka är viktiga att uppmärksamma för adekvata förväntningar och för att så god hjälp som möjligt ska kunna ges.
Dessa svårigheter till trots, kan det vara av vikt att narcissister får behandling. De får dels oftast stora problem i det sociala på grund av sin svårighet till empati, och i sina orimligt höga tankar om sig själv, samtidigt som de i verkligheten kanske inte lyckas uppnå vad de inbillar sig att de kan. Med åren tycks de utifrån detta få det sämre i och med att det blir svårare att upprätthålla sin grandiosa självbild. Något som ytterligare framkommer i deras fysiska och psykiska åldrande. Detta kan ofta ta sig uttryck i bland annat depressiva symptom.
Den depressiva problematiken kan däremot behandlas både på farmakologisk och psykologisk väg.
Det råder idag oenighet om exakt vad det är som orsakar narcissism eller narcissistisk personlighetsstörning. Precis som med många andra personlighetsstörningar är det däremot sannolikt att orsaken bakom är komplex och kan förklaras av flera olika inspelande faktorer.
Narcissism kan ses som ett personlighetsdrag, eller i utpräglade fall som en personlighetsstörning, och kännetecknas av en orealistisk självbild där personen ser sig som bättre och mer värd än andra. Orsaken till narcissism är inte helt klargjord, men tros vara ett resultat av arv, miljö och/eller neurobiologisk påverkan. Narcissism går inte helt att bota, men effekter av störningen kan minskas genom bland annat inlärning av sociala strategier och behandling av kringliggande symtom, som exempelvis depressivitet. Den patologiska narcissismen är att urskilja från det grundläggande behovet och strävan hos de flesta människor att vilja bli omtyckta och älskade.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}