MCT är en relativt ny form av psykoterapi, som kan ses som ett alternativ till t.ex. KBT. I terapin fokuserar man på att behandla psykisk ohälsa genom att göra individen medveten om de felaktiga tankeprocesser som leder till att man mår dåligt.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Filosofin bakom metakognitiv terapi (MCT) är att det inte är så viktigt vad man tänker, utan det viktiga är processerna som ligger bakom; hur man kommit fram till just det man tänker. Syftet är att man ska få ett “metaperspektiv”, på sina tankar. Meta betyder bakom eller bortom, och kognition syftar på våra tankar, känslor och viljor. Med andra ord fokuserar terapin alltså på att analysera det som finns bakom våra tankar och känslor.
Grundtanken är att mental ohälsa orsakas av ett felaktigt tankesätt. Till exempel kan vi må sämre av att oroa oss mycket, eller av att förstärka en emotion genom att undvika den. Om man oroar sig för mycket över något och ständigt upprepar detta i tanken, kan det till slut orsaka en allvarligare emotionell störning såsom ångestsyndrom eller depression. Hur man reagerar på en tanke, avgör hur vi påverkas av den. Många tankar är i grunden inte negativa, men vi tillskriver dem en negativ mening om vi förknippar dem med något negativt. När vi blir medvetna om denna automatiska process, kan vi börja tänka på ett annat sätt.
I MCT får klienten hjälp att ta kontroll över sina tankemönster - och därmed sina känslor. Om vi blir medvetna om de tankefel vi gör, kan vi förändra vårt sätt att se på saker och ting. Därefter kan det nya tankesättet också påverka ens känslor annorlunda, och på så vis få en att må bättre.
MCT utvecklades i Storbritannien av psykologen Adrian Wells. Det är en ganska ny terapiform, då den uppkom först under 1990-talet. I grunden utgår teorin från ideer och strategier i KBT, men på vissa punkter skiljer den sig väldigt mycket från andra former av psykoterapi.
MCT vill uppmärksamma klienten om varför denna fastnar i vissa negativa tankar, och hur detta kan leda till negativa tankespiraler (dra till sig fler och andra negativa tankar). I terapin får man också förståelse för hur sådana tankar kan påverka vårt psykiska välbefinnande - hur vi mår. Till exempel om man ständigt går omkring och funderar på att man inte är smart nog, finns det risk för att man snart också börjar tänka på att andra uppfattar en som dum, att man inte är värdefull eller att man också har andra negativa attribut.
Tankesätt som dessa är helt ologiska och osanna, men får oss ändå att må dåligt. Om vi kontinuerligt upprepar dem för oss själva är det hög risk att vi börjar tro på dem. När vi blir uppmärksammade på de tankefel som får oss att må dåligt, kan vi ändra på vårt sätt att tänka. På det sättet kan man sedan börja må bättre.
MCT skiljer sig rätt mycket från andra former av psykoterapi. Till exempel är det i kognitiv beteendeterapi (KBT) vanligt att man försöker närma sig problem genom att prata om negativa känslor kring problem, och om problemet i sig. Att bearbeta problem på det sättet gör man inte i MCT, eftersom grundtanken är att bli kvitt de negativa tankar som orsakat problemet.
MCT är inte inriktat på något speciellt problem, utan riktar sig mera mot psykisk ohälsa i allmänhet. Terapin kan dessutom användas i förebyggande syfte för att undvika psykisk ohälsa. Terapin har ändå visat sig speciellt effektiv för att behandla generaliserat ångestsyndrom (långvarig ångest).
Studier har visat att MCT fungerar bättre än andra former av psykoterapi för personer med ångestsyndrom.
MCT kan också med fördel användas för att behandla depression, social fobi, tvångssyndrom (OCD) och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Vem som helst kan gå i metakognitiv terapi, men eftersom det ibland kan handla om ganska abstrakta frågor lämpar sig terapiformen inte så bra för barn.
Ett grundläggande tillvägagångssätt som används i metakognitiv terapi är ATT (attention training technique; uppmärksamhets-övnings tekniken). Syfte är att klienten ska lägga märke till nya perspektiv och sätt att se på helt vardagliga fenomen och situationer. Ofta tänker vi på ett sätt som inte är helt logiskt, och får oss att må dåligt.
Vanliga tankefel som kan uppmärksammas i MCT:
Metakognitiv terapi eller MCT är en form av psykoterapi som fokuserar speciellt på tankeprocesser. Grundtanken är att felaktiga tankesätt och negativa tankar kan leda till psykisk ohälsa. I terapin får man genom samtal fundera på varför man tänker som man gör, och hur det påverkar en. MCT fungerar speciellt bra för att behandla ångest, depression, rädslor och stress. Terapin kräver en viss grad av abstrakt tänkande.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}