• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Journalföring för psykologer

Journalföring för psykologer

När du träffar en psykolog för att få vård eller behandling journalförs kontakten. Det innebär att psykologen dokumenterar vården i ett journalsystem. Psykologen är enligt lag skyldig att journalföra. Journalföring görs bland annat för att man ska kunna säkerställa att den vård som ges är säker. Journaler omfattas av sekretess och måste enligt lag hanteras på så sätt att ingen obehörig kan få tillgång till dem.


Krav till journalföring

Enligt lag är legitimerade psykologer skyldiga att journalföra. Det är patientdatalagen (PDL) som säger att psykologer är skyldiga till journalföring och att journalen är till för att säkra den vård som ges samt att den bland annat fungerar som en informationskälla för patienten, uppföljning av vården och tillsyn. Detta går att läsa i PDL kap. 3 § 2.

I patientsäkerhetslagen (PSL) kan man läsa att personal inom hälso- och sjukvård är bundna till arbete som är vetenskapligt och som har beprövad erfarenhet, samt att patienten ska visas omtanke och behandlas med respekt. Journalföringen kan ses som ett verktyg för att säkerställa detta arbetssätt. Detta går att läsa i PSL kap. 4 § 1 och kap. 6 § 1.

Hur ska man journalföra som psykolog?

Som psykolog kan man jobba på olika typer av arbetsplatser. Det finns psykologer på bland annat barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin, vårdcentraler, skola, habilitering, utredningsenheter och privata terapimottagningar. Beroende på vilken arbetsplats en psykolog jobbar på och vilka tjänster en psykolog erbjuder kan journalen se lite olika ut.

Eftersom journalföringsplikten är reglerad i lag finns det dock vissa krav på vad som måste finnas med i en journal. Detta är bland annat uppgifter om:

  • patientens identitet
  • bakgrund till vården
  • diagnos och aktuellt hälsotillstånd
  • vidtagna och planerade åtgärder samt information om ställningstagande vid val av behandlingsalternativ
  • läkemedelsordination och bruk av läkemedel
  • eventuellt lämnat samtycke från patienten
  • patientens önskemål avseende vård
  • eventuella intyg, remisser, tester och utredningar

Alla besök och kontakter mellan vårdgivare och patient dokumenteras i journalen. Journalen måste sparas i minst 10 år innan den får förstöras.

Tillgång till sin journal

Patienter som gått i behandling hos en psykolog kan ha rätt att ta del av sin journal. Detta regleras i tryckfrihetsförordningen, offentlighets- och sekretesslagen samt patientdatalagen. Dessa lagar gör gällande att en patient kan få tillgång till sin journal både inom den allmänna hälso- och sjukvården och inom den privata hälso- och sjukvården.

Allmän hälso- och sjukvård

För den som fått vård inom den allmänna hälso- och sjukvården och vill få tillgång till sin journal måste begära ut den via den myndighet som förvarar journalen. En patient har oftast rätt att begära ut sin journal, men kan i undantagsfall nekas med hänvisning till sekretessbestämmelser. Inom psykiatrin kan det ibland bli aktuellt då ansvarig behandlare anser att patientens hälsotillstånd kan försämras ifall denne får tillgång till sin journal.

Privat hälso- och sjukvård

För den som fått vård inom privat hälso- och sjukvård och vill få tillgång till sin journal, behöver begära ut den av den som är ansvarig för journalhandlingen. I många fall kan det då vara den psykolog som hållit i behandlingen som är ansvarig. I och med att en majoritet av journaler idag förs elektroniskt kan det även finnas möjligheter för patienter att få direktåtkomst till sin journal.

Direktåtkomst till journal är ingen rättighet för patienten, men det finns möjlighet för vårdgivare erbjuda detta. Beroende på vilken region du fått vård i, kan det finnas möjlighet att få tillgång till sin journal via www.1177.se.

Patienter som gått i behandling hos en psykolog kan ha rätt att ta del av sin journal.

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring innebär att olika vårdgivare har ingått ett avtal med varandra, vilket gör att de har tillgång till varandras journaler. Till exempel kan din tidigare journal göras tillgänglig när du söker vård i en annan region. Detta innebär att när du som patient väljer att söka vård hos en ny vårdgivare, kan det vara så att den nya vårdgivaren får tillgång till din journal från den tidigare vårdgivaren tack vare sammanhållen journalföring.

Fördelen med sammanhållen journalföring är att du som patient inte behöver upprepa eller återge informationen kring din tidigare vård, utan den nya vårdgivaren kan själv ta del av din tidigare vårdhistorik. Detta stärker patientsäkerheten eftersom vårdgivaren bland annat kan se tidigare behandlingar som använts och vilket utfall dem fått. Sammanhållen journalföring skapar även en effektivare övergång vid byte av vårdgivare.

Sammanhållen journalföring används ifall du som patient samtycker till detta. Ifall du inte vill att din nya vårdgivare ska få ta del av din tidigare vårdhistorik finns det möjlighet att spärra dessa uppgifter. Ifall du inte vill ha sammanhållen journalföring, kan du via www.1177.se ansöka om att spärra dina uppgifter från en journal.

SAMMANFATTNING

När du träffar en psykolog är den tvungen att journalföra besöken. Det innebär att psykologen dokumenterar uppgifter om besöket. Psykologer är enligt lag skyldiga att föra journal. Detta regleras i patientsäkerhetslagen och patientdatalagen. En journal måste bland annat innehålla uppgifter om patientens identitet, uppgifter om vad för vård som ges och varför den ges, uppgifter om diagnos och hälsotillstånd samt uppgifter om samtycke.

Patienter som går eller har gått till en psykolog har rätt till att få tillgång till sin journal. Då får man ansöka hos den som ansvarar för journalen om att få den utlämnad. Sammanhållen journalföring kan användas för att underlätta när vård ges av olika vårdgivare. Det är viktigt att komma ihåg att en journal omfattas av sekretess och hanteras på så sätt att ingen obehörig kan få tillgång till den. Journalen är till för att säkerställa den vård som ges till patienter.

Magnus Lindelöf
Författare: Magnus Lindelöf

Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

Magnus Lindelöf
Författare: Magnus Lindelöf

Magnus är kunnig inom psykologi och har ett stort intresse för psykiskt mående.

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Tankefällor

Tankefällor

Evolutionen har fört vidare att vi gör snabba och automatiska tankeprocesser som besparar oss massor av energi. Det kan vara väl kvalificerade gissningar istället för att begrunda varje beslut. Dock är de inte alltid helt tillitsfulla och även om de för det mesta fungerar bra, gör de ibland att vi hamnar i tankefällor.

Vi har en tendens att se på oss själva och vårt eget beteende väldigt annorlunda än hur vi ser på andras. I många situationer grundar vi våra beslut på irrelevant information, ser samband där dom inte finns eller struntar i sannolikheter.

LÄS MER   >
Dialektisk beteendeterapi

Dialektisk beteendeterapi

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandling som främst syftar till att reducera självmords- och självskadebeteende hos personer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (tidigare borderline). Den har även visat sig ha effekt vid missbruk, ätstörningar, PTSD och depression. DBT bygger i hög grad på kognitiv beteendeterapi (KBT) men innehåller även element från behavioristisk, humanistisk och psykodynamisk terapi, samt zenbuddistiska metoder (mindfulness/acceptans).

LÄS MER   >
Prolonged exposure

Prolonged exposure

Exponeringsbaserad terapi bygger på att vi utsätter oss för det som känns svårt istället för att undvika det. Prolonged exposure therapy, förlängd exponeringsterapi, är en variant av detta som framförallt riktar in sig på traumarelaterade svårigheter.

LÄS MER   >
Interpersonell psykoterapi (IPT)

Interpersonell psykoterapi (IPT)

Interpersonell terapi (IPT) är en terapeutisk behandling med fokus på att förstå och hantera patientens relationer till andra människor. IPT kan exempelvis användas vid svåra rollkonflikter, svårhanterliga nya relationella livsomständigheter, komplicerad sorg, samt generella svårigheter att skapa fungerande sociala relationer. IPT undersöker både hur sociala sammanhang kan orsaka psykiska symtom, och hur psykiska symtom kan påverka relationer.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2023 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2023 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer