• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Hypnoterapi

Hypnoterapi

Många människor lever med fobier och rädslor av olika slag som försvårar vardagslivet. Hypnoterapi är en behandlingsmetod som hjälper människor att komma i kontakt med sitt undermedvetna. På så vis kan gamla beteenden och negativa reaktioner, som rädsla, förändras.


Trygg hypnos hos legitimerad behandlare

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler legitimerade behandlare

Vad är hypnoterapi?

Hypnos är ett naturligt tillstånd som ofta laddas med mystik. Vi har sett hypnos som en parallell till magi på grund av den bild media förmedlat sedan 1960-talet. Trots att ordet hypnos på grekiska betyder sömn så har det väldigt lite med sömn att göra. Hypnos är egentligen ett tillstånd där alla våra sinnen blir mer fokuserade. Avslappningen många känner är mer en bieffekt av hypnosen. Redan från 1500-talet f.Kr. kan man finna beskrivningar av hypnos i medicinska syften.

Hypnos tillsammans med suggestion, en process att intalas eller påverkas att tro, är en vanligt förekommande terapiform idag. Den används för att exempelvis förändra ett beteende eller för att träna på vår självkänsla. Hypnoterapi är en blandning av fokusering, inre visualisering och avslappning.

Hypnoterapi behandling

Många människor lider av olika fobier som kan försvåra vardagslivet. Fobier är inlärda beteenden som skapar negativa reaktioner. Exempelvis: fobi för ormar. När vi föds känner vi ingen rädsla för ormar men när vi är barn kan våra föräldrars rädsla överföras till oss så vi associerar ormar till något skrämmande. Med åren blir rädslan starkare och utvecklas till en fobi. Vissa fobier kan bli så starka att människor blir helt paralyserade när de utsätts för specifika situationer. Eftersom att fobier är inlärda beteenden i vårt undermedvetna så kan de också tränas bort. Den rädsla och negativa energi vi känner när vi exempelvis ser en orm kan med hjälp av hypnoterapi suddas ut.

Hypnoterapi är ett verktyg som sätter oss i djupare kontakt med vårt undermedvetna och ger oss möjligheten att förändra vårt beteende. Om de negativa energierna vårt undermedvetna sänder ut när vi ser en orm suddas ut, så försvinner även den yttre reaktionen.

Med hjälp av hypnoterapi kan vi:
  • Minska vår upplevelse av smärta
  • Öka vår avslappningsförmåga och minska vår stress
  • Behandla svåra fobier och rädslor
  • Lära oss hantera svåra känslor
  • Öka vår prestationsförmåga
  • Påskynda återhämtningsprocessen efter en operation

Hypnoterapi är en välbeprövad terapiform inom sjukvården, och har använts framgångsrikt vid behandlingar av exempelvis spänningshuvudvärk, migrän, illamående och förlossningsskräck.

Hypnoterapi som behandlingsmetod

Hypnoterapi som behandlingsmetod gör att negativa reaktioner suddas ut från de undermedvetna och nya beteenden lärs in. I hypnoterapi är det vanligt att terapeuten påverkar klientens reflektioner till de orsaker som terapeuten tror ligger bakom klientens problem. Men all typ av hypnos är i själva verket självhypnos då den hypnotiserade hela tiden är medveten om vad som händer. Den enda förutsättningen till att hypnos ska fungera är att klienten är villig att följa terapeutens instruktioner och bli hypnotiserad.

Terapeuten arbetar ofta med att öppna upp klientens sinnen och göra klienten mer mottagbar mot hypnos för att kunna gå djupare in i det undermedvetna sinnet. Alla terapeuter har olika tillvägagångssätt i sina behandlingar så det är viktigt att hitta en terapeut man känner förtroende för, och som förstår ens behov.

Att behandla någon med hjälp av hypnos är enligt svensk lagstiftning endast godkänt om terapeuten har en godkänd vårdlegitimation från socialstyrelsen.

Alla terapeuter har olika tillvägagångssätt i sina behandlingar så det är viktigt att hitta en terapeut man känner förtroende för.

Hypnoterapi övningar

Eftersom att all hypnos är självhypnos så finns det en rad olika övningar du kan göra själv för att förändra ditt beteende och komma i kontakt med ditt undermedvetna. På internet finns det många olika webbplatser som erbjuder tips och övningar i hypnos och meditation. Skapade för att försätta dig i en djupare kontakt med dina sinnen.

Ett exempel på en självhypnos-övning för att öka en sin medkänsla kommer från Erik Olkiewicz, föreläsare och motivationsexpert:

Nästa gång du är bland människor, eller kanske till och med bara talar med dem över telefon eller internet, – eller bara tänker på dem – föreställ dig att de bär en röd knapp med texten ¨Få mig att känna mig speciell¨. Upptäck vad som händer i ditt sinne och din kropp. Börjar du då automatiskt hitta sätt som gör att de känner sig mer speciella och utvalda? Känner du större omsorg om dem? Blir du även mer vänligt inställd till andra? Ler du mer? Skrattar du oftare?

Det finns många föreläsare och utbildade terapeuter som du kan ta inspiration eller övningar från. Svenska föreningen för klinisk hypnos kan bidra med mer information om hypnos och hänvisa till utbildade behandlare.

SAMMANFATTNING

Hypnoterapi är en behandlingsmetod som försätter klienten i ett tillstånd för att komma i djupare kontakt med det undermedvetna. Hypnoterapi används främst för att behandla fobier och andra svåra problem och beteenden. Behandlingsmetoden är välbeprövad inom sjukvården och har hjälpt patienter med bland annat spänningshuvudvärk, migrän, illamående och förlossningsskräck. Personen som blir hypnotiserad är alltid medveten om vad som händer. Enligt svensk lag måste behandlaren som utför hypnoterapi ha en godkänd vårdlicens från socialstyrelsen.

Elias Olsson
Författare: Elias Olsson

Elias har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av individens beteende och roll i arbetslivet.

Elias Olsson
Författare: Elias Olsson

Elias har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av individens beteende och roll i arbetslivet.

Trygg hypnos hos legitimerad behandlare

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler legitimerade behandlare

FLER ARTIKLAR

Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Tankefällor

Tankefällor

Evolutionen har fört vidare att vi gör snabba och automatiska tankeprocesser som besparar oss massor av energi. Det kan vara väl kvalificerade gissningar istället för att begrunda varje beslut. Dock är de inte alltid helt tillitsfulla och även om de för det mesta fungerar bra, gör de ibland att vi hamnar i tankefällor.

Vi har en tendens att se på oss själva och vårt eget beteende väldigt annorlunda än hur vi ser på andras. I många situationer grundar vi våra beslut på irrelevant information, ser samband där dom inte finns eller struntar i sannolikheter.

LÄS MER   >
Dialektisk beteendeterapi

Dialektisk beteendeterapi

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandling som främst syftar till att reducera självmords- och självskadebeteende hos personer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom (tidigare borderline). Den har även visat sig ha effekt vid missbruk, ätstörningar, PTSD och depression. DBT bygger i hög grad på kognitiv beteendeterapi (KBT) men innehåller även element från behavioristisk, humanistisk och psykodynamisk terapi, samt zenbuddistiska metoder (mindfulness/acceptans).

LÄS MER   >
Prolonged exposure

Prolonged exposure

Exponeringsbaserad terapi bygger på att vi utsätter oss för det som känns svårt istället för att undvika det. Prolonged exposure therapy, förlängd exponeringsterapi, är en variant av detta som framförallt riktar in sig på traumarelaterade svårigheter.

LÄS MER   >
Interpersonell psykoterapi (IPT)

Interpersonell psykoterapi (IPT)

Interpersonell terapi (IPT) är en terapeutisk behandling med fokus på att förstå och hantera patientens relationer till andra människor. IPT kan exempelvis användas vid svåra rollkonflikter, svårhanterliga nya relationella livsomständigheter, komplicerad sorg, samt generella svårigheter att skapa fungerande sociala relationer. IPT undersöker både hur sociala sammanhang kan orsaka psykiska symtom, och hur psykiska symtom kan påverka relationer.

LÄS MER   >
Psykoanalys

Psykoanalys

Psykoanalys är både en teori om människans psyke och en terapeutisk behandlingsmetod. Psykoanalytisk behandling syftar till att påbörja förändringsprocesser som påverkar hela personligheten. Med genomgripande och mångårig behandling är målet att nå ökad självinsikt.

LÄS MER   >
Neuropsykologisk utredning och testning

Neuropsykologisk utredning och testning

Neuropsykologisk utredning och testning görs ofta för att ta reda på mer om psykisk problematik med funktionsnedsättande karaktärsdrag. Neuropsykologiska utredningar är till för att reda ut vad som kan göras för att förbättra livssituationen för den som söker vården.

LÄS MER   >
Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness är ett sätt att bli mer närvarande i stunden. Genom att minska automatiserade tankar och acceptera de tankar och känslor som uppstår används mindfulness av vissa som en strategi för att minska bl.a. stress, sömnproblem, ångest och smärta.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer