Erektionsproblem

Erektionsproblem

Erektionsproblem innebär att du har svårt att få eller behålla stånd. Det är ett vanligt och oftast ofarligt problem som för det mesta har sin grund i psykologiska tillstånd. Nästan alla med penis upplever problem med att få stånd någon gång, och oavsett anledning finns det hjälp att få.


Har du svårt att få stånd?

Nästan alla med penis har ibland svårt att få stånd, och för det allra mesta är det ingenting ofarligt eller ovanligt som ligger bakom. Om du har svårt att få stånd en gång kan det leda till oro eller ångest inför att det ska hända igen - vilket i sin tur kan leda till att besvären upprepar sig. För det mesta är det någonting psykiskt som påverkar förmågan att få stånd. Som tur är finns det många saker du kan göra för att slappna av och på så sätt underlätta för att problemen ska försvinna.

Det kan vara lättare sagt än gjort att försöka slappna av i en sexuell situation, speciellt om du är mycket spänd eller nervös. Många fokuserar mycket på ståndet, och därför kan det vara viktigt att försöka tänka helt tvärt om.

Träna dig själv i att tänka att det inte är viktigt om du får stånd - det viktiga är att du har skönt och njuter av situationen. Det kan ta lång tid att byta fokus på det här sättet, men det är ett effektivt sätt att koppla bort den press som kan påverka din erektionsförmåga.

Att du inte kan få stånd betyder inte att ni inte kan ha sex. Det finns många andra saker ni kan göra för att njuta tillsammans utöver samlag, exempelvis munsex, smekningar och kyssar. I samband med att acceptera situationen kan det kännas bra att prata med den du ska ha sex med och berätta att du kanske är nervös eller spänd - ofta hjälper detta er båda att slappna av och hitta kreativa lösningar på hur ni ska kunna njuta tillsammans. Ofta kommer ståndet tillbaka när ni väl har hittat dit.

Som tur är finns det många saker du kan göra för att slappna av och på så sätt underlätta för att problemen ska försvinna.

Den medicinska termen för erektionsproblem är erektil dysfunktion. Ofta talas impotens och erektionsproblem om som samma sak, men det finns viktiga skillnader mellan dem. Impotens är en allmän beteckning av problem med det sexuella livet - erektionsproblem kan exempelvis vara en förklaring till impotens. Erektionsproblem i sig kan du alltså uppleva trots att lusten till sex fungerar precis som vanligt.

Problemen är varierande och kan drabba en när som helst i livet, även om det blir vanligare ju äldre du är. Om du är ung är chansen stor att problemen att få stånd beror på någon psykisk eller emotionell anledning. Detta märker du oftast genom att du kan få stånd i mindre pressande situationer, till exempel på morgonen precis när du vaknar eller när du onanerar.

Om du är säker på att lusten finns där och du kan få morgonstånd eller stånd när du onanerar kan dina erektionsproblem bero på att du är spänd inför att ha sex. Detta kan i sin tur bero på flera olika orsaker:

  • Du kanske är nervös eller väldigt kär i personen du ska ha sex med, och är orolig att din prestation i sängen är avgörande för hur relationen fortsätter.
  • Du kanske tänker dig att sexet måste vara på ett visst sätt och är orolig att du inte ska kunna leva upp till kraven.
  • Du kanske har det jobbigt på andra sätt i livet eller känner dig orolig och stressad.
  • Du kanske funderar på om relationen är rätt för dig.
  • Du kanske har funderingar kring din kropp eller ställer höga krav på dig själv.

Många som upplever problem att få stånd tar inte upp sina besvär med någon - varken vården eller närstående. För vissa kan det kännas skamligt eller jobbigt att prata om, och andra är rädda för vad de kan tänkas få reda på om de söker vård. Ibland kan problemen leda till en ond spiral av stress, spändhet och erektionsproblem. Många gånger hjälper det att prata med den du ska ha sex med. Ofta kan ni tillsammans hitta en lösning som gör att du slappnar av. Att prata med den du ska ha sex med kan också hjälpa dig att sänka dina egna prestationskrav och göra att oron och rädslan minskar.

Saker som påverkar förmågan

Erektionsproblem kan bero på många olika orsaker. Att vara spänd eller nervös inför samlag kan vara en anledning att du inte får stånd när du vill ha sex. En annan viktig sak att fundera över om du har svårt att få stånd är dina verkliga känslor. Har du verkligen lust till sex? För många kan kraven eller pressen på att vilja ha sex i sig innebära att lusten försvinner. Om du känner dig pressad eller osäker på om du vill ha sex, antingen med en specifik person eller generellt, kan det vara bra att fundera en extra gång på detta innan du försöker hitta andra anledningar till dina erektionsproblem.

Att ha sex är inget måste, och du ska aldrig behöva befinna dig i en sexuell situation om du inte vill.

Utöver de psykologiska eller emotionella situationer som nämnts ovan kan det också vara något medicinskt problem som gör det svårt att få stånd. Medicinska orsaker som kan leda till erektionsproblem är exempelvis högt blodtryck, diabetes eller olika typer av nervsjukdomar. Ett annat medicinskt tillstånd som kan leda till erektionsproblem är om du har för mycket eller för lite hormoner i kroppen. Om problemen uppstår av en medicinsk anledning har du troligtvis inte heller morgonstånd, och kan inte heller få stånd när du onanerar. Om du är ung är risken liten att problemen kommer sig av en medicinsk anledning.

Andra saker som kan öka risken att utveckla erektionsproblem är exempelvis överdriven alkoholkonsumtion och rökning. När du röker kan du skada de tunna små blodkärl som finns i penis, vilket kan leda till problem med att få stånd. Om du röker och upplever erektionsproblem kan det vara en bra idé att försöka sluta röka. Även vissa mediciner påverkar förmågan att få stånd. Prata med den läkare som skrivit ut ditt recept om du är orolig att medicinen påverkar din erektionsförmåga.

Om du är orolig att det ligger en medicinsk orsak till grund för dina besvär kan du göra en medicinsk undersökning på din vårdcentral.

SAMMANFATTNING

Erektionsproblem innebär vanliga och oftast ofarliga svårigheter att få stånd i sexuella sammanhang. För dig som är ung är anledningen troligtvis psykisk. För att undvika att utveckla erektionsproblem kan det vara bra att undvika rökning, snusning och för mycket alkohol. Om du vet att lusten och kroppen fungerar som den ska är det troligtvis psykiska besvär som orsakar dina erektionsproblem. Ofta hjälper det att prata med den du ska ha sex med och försöka hitta strategier för att slappna av mer i sexuella sammanhang. Om du är orolig att anledningen är medicinsk bör du söka hjälp på vårdcentral. Det kan kännas jobbigt eller skamligt att besöka läkare på grund av erektionsproblem, men problemen är vanligare än du kanske tror och det finns nästan alltid hjälp att få.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

FLER ARTIKLAR