• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Erektionsproblem

Erektionsproblem

Erektionsproblem innebär att du har svårt att få eller behålla stånd. Det är ett vanligt och oftast ofarligt problem som för det mesta har sin grund i psykologiska tillstånd. Nästan alla med penis upplever problem med att få stånd någon gång, och oavsett anledning finns det hjälp att få.


Terapeuter med specialkunskaper inom sexologi

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler terapeuter inom sexologi

Har du svårt att få stånd?

Nästan alla med penis har ibland svårt att få stånd, och för det allra mesta är det ingenting ofarligt eller ovanligt som ligger bakom. Om du har svårt att få stånd en gång kan det leda till oro eller ångest inför att det ska hända igen - vilket i sin tur kan leda till att besvären upprepar sig. För det mesta är det någonting psykiskt som påverkar förmågan att få stånd. Som tur är finns det många saker du kan göra för att slappna av och på så sätt underlätta för att problemen ska försvinna.

Det kan vara lättare sagt än gjort att försöka slappna av i en sexuell situation, speciellt om du är mycket spänd eller nervös. Många fokuserar mycket på ståndet, och därför kan det vara viktigt att försöka tänka helt tvärt om.

Träna dig själv i att tänka att det inte är viktigt om du får stånd - det viktiga är att du har skönt och njuter av situationen. Det kan ta lång tid att byta fokus på det här sättet, men det är ett effektivt sätt att koppla bort den press som kan påverka din erektionsförmåga.

Att du inte kan få stånd betyder inte att ni inte kan ha sex. Det finns många andra saker ni kan göra för att njuta tillsammans utöver samlag, exempelvis munsex, smekningar och kyssar. I samband med att acceptera situationen kan det kännas bra att prata med den du ska ha sex med och berätta att du kanske är nervös eller spänd - ofta hjälper detta er båda att slappna av och hitta kreativa lösningar på hur ni ska kunna njuta tillsammans. Ofta kommer ståndet tillbaka när ni väl har hittat dit.

Som tur är finns det många saker du kan göra för att slappna av och på så sätt underlätta för att problemen ska försvinna.

Den medicinska termen för erektionsproblem är erektil dysfunktion. Ofta talas impotens och erektionsproblem om som samma sak, men det finns viktiga skillnader mellan dem. Impotens är en allmän beteckning av problem med det sexuella livet - erektionsproblem kan exempelvis vara en förklaring till impotens. Erektionsproblem i sig kan du alltså uppleva trots att lusten till sex fungerar precis som vanligt.

Problemen är varierande och kan drabba en när som helst i livet, även om det blir vanligare ju äldre du är. Om du är ung är chansen stor att problemen att få stånd beror på någon psykisk eller emotionell anledning. Detta märker du oftast genom att du kan få stånd i mindre pressande situationer, till exempel på morgonen precis när du vaknar eller när du onanerar.

Om du är säker på att lusten finns där och du kan få morgonstånd eller stånd när du onanerar kan dina erektionsproblem bero på att du är spänd inför att ha sex. Detta kan i sin tur bero på flera olika orsaker:

  • Du kanske är nervös eller väldigt kär i personen du ska ha sex med, och är orolig att din prestation i sängen är avgörande för hur relationen fortsätter.
  • Du kanske tänker dig att sexet måste vara på ett visst sätt och är orolig att du inte ska kunna leva upp till kraven.
  • Du kanske har det jobbigt på andra sätt i livet eller känner dig orolig och stressad.
  • Du kanske funderar på om relationen är rätt för dig.
  • Du kanske har funderingar kring din kropp eller ställer höga krav på dig själv.

Många som upplever problem att få stånd tar inte upp sina besvär med någon - varken vården eller närstående. För vissa kan det kännas skamligt eller jobbigt att prata om, och andra är rädda för vad de kan tänkas få reda på om de söker vård. Ibland kan problemen leda till en ond spiral av stress, spändhet och erektionsproblem. Många gånger hjälper det att prata med den du ska ha sex med. Ofta kan ni tillsammans hitta en lösning som gör att du slappnar av. Att prata med den du ska ha sex med kan också hjälpa dig att sänka dina egna prestationskrav och göra att oron och rädslan minskar.

Saker som påverkar förmågan

Erektionsproblem kan bero på många olika orsaker. Att vara spänd eller nervös inför samlag kan vara en anledning att du inte får stånd när du vill ha sex. En annan viktig sak att fundera över om du har svårt att få stånd är dina verkliga känslor. Har du verkligen lust till sex? För många kan kraven eller pressen på att vilja ha sex i sig innebära att lusten försvinner. Om du känner dig pressad eller osäker på om du vill ha sex, antingen med en specifik person eller generellt, kan det vara bra att fundera en extra gång på detta innan du försöker hitta andra anledningar till dina erektionsproblem.

Att ha sex är inget måste, och du ska aldrig behöva befinna dig i en sexuell situation om du inte vill.

Utöver de psykologiska eller emotionella situationer som nämnts ovan kan det också vara något medicinskt problem som gör det svårt att få stånd. Medicinska orsaker som kan leda till erektionsproblem är exempelvis högt blodtryck, diabetes eller olika typer av nervsjukdomar. Ett annat medicinskt tillstånd som kan leda till erektionsproblem är om du har för mycket eller för lite hormoner i kroppen. Om problemen uppstår av en medicinsk anledning har du troligtvis inte heller morgonstånd, och kan inte heller få stånd när du onanerar. Om du är ung är risken liten att problemen kommer sig av en medicinsk anledning.

Andra saker som kan öka risken att utveckla erektionsproblem är exempelvis överdriven alkoholkonsumtion och rökning. När du röker kan du skada de tunna små blodkärl som finns i penis, vilket kan leda till problem med att få stånd. Om du röker och upplever erektionsproblem kan det vara en bra idé att försöka sluta röka. Även vissa mediciner påverkar förmågan att få stånd. Prata med den läkare som skrivit ut ditt recept om du är orolig att medicinen påverkar din erektionsförmåga.

Om du är orolig att det ligger en medicinsk orsak till grund för dina besvär kan du göra en medicinsk undersökning på din vårdcentral.

SAMMANFATTNING

Erektionsproblem innebär vanliga och oftast ofarliga svårigheter att få stånd i sexuella sammanhang. För dig som är ung är anledningen troligtvis psykisk. För att undvika att utveckla erektionsproblem kan det vara bra att undvika rökning, snusning och för mycket alkohol. Om du vet att lusten och kroppen fungerar som den ska är det troligtvis psykiska besvär som orsakar dina erektionsproblem.

Ofta hjälper det att prata med den du ska ha sex med och försöka hitta strategier för att slappna av mer i sexuella sammanhang. Om du är orolig att anledningen är medicinsk bör du söka hjälp på vårdcentral. Det kan kännas jobbigt eller skamligt att besöka läkare på grund av erektionsproblem, men problemen är vanligare än du kanske tror och det finns nästan alltid hjälp att få.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Terapeuter med specialkunskaper inom sexologi

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler terapeuter inom sexologi

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2023 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2023 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer