• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Dysmorfofobi

Dysmorfofobi

Dysmorfofobi är en psykisk sjukdom där den drabbade har tvångstankar om sitt eget utseende. Det är en stark upptagenhet av en eller flera upplevda defekter som leder till ångest och har ofta en negativ inverkan på det sociala livet. För att lindra ångesten brukar människor med dysmorfofobi använda sig av olika kontrollbeteenden. Rekommenderad behandling är SSRI läkemedel eller KBT.


Boka hjälp av en expert

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler experter

Vad är dysmorfofobi?

Förkortningen BDD kommer från dess engelska namn: body dysmorphic disorder, en annan benämning är självupplevd fulhet. Det är en fixering kring något i ens utseende som man anser vara defekt. Fixeringen kan fästas vid vilken kroppsdel som helst, t.ex.: håret, huden, näsan, munnen, könsorganet, kroppsformen osv. som man tycker är asymmetrisk, har fel storlek eller fel färg. Ibland tycker man bara att det ser konstigt ut utan att veta varför. Ofta är bristen imaginär eller knappt märkbar för andra.

Dysmorfofobi drabbar ungefär 1,5% av befolkningen och uppstår ofta i ungdomen, tyvärr är sjukdomen ibland kronisk och något man får lära sig att leva med. Samsjuklighet med depression är vanligt, därför förvärras tillståndet i samband med negativa livshändelser och känslor av nedstämdhet, oro och stress. För att lindra ångesten tar personen ofta till tvångshandlingar så som att ständigt titta sig i spegeln eller fråga andra hur man ser ut, detta för att kontrollera det som upplevs defekt.

Dysmorfofobi har likheter med både OCD och ätstörningar, då man på liknande vis försöker kontrollera sin tillvaro eller sitt utseende genom tvångstankar och handlingar. För att lindra ångesten som uppkommer vid vissa tankar skapar man ritualer. Denna besatthet och dessa rutiner är tidskrävande och stör därför i stor grad det vardagliga livet. En fjärdedel av de som lider av dysmorfofobi har också tvångssyndrom.

Symptom och orsaker till dysmorfofobi

Spenderar du minst en timme om dagen med att oroa dig över ditt utseende? Över att tänka på någon kroppsdel som du anser deformerad? Försöker du korrigera eller dölja denna upplevda defekt så att ingen annan ska tänka på det? Om denna fixering har en negativ påverkan på ditt liv kan du lida av dysmorfofobi.

De flesta människor har något i sitt utseende som de är missnöjda, en ofullkomlighet som vi önskar att vi kunde förändra. Men oftast accepterar vi våra brister och fortsätter med våra liv. Vissa kan dock inte sluta tänka på sina defekter och denna upptagenhet blir tvångsmässig. Tillslut kanske det är det enda man kan se när man speglar sig, därför blir man besatt av att titta sig i spegeln eller också undviker man speglar helt. Dessa tvångstankar leder också till tvångshandlingar som att täcka för den ofta inbillade defekten, genom att sminka sig eller ta till plastikkirurgi.

Ofta söker man också bekräftelse från andra även om det inte är troligt att man tar till sig deras komplimanger. Det är vanligt att man inbillar sig att människor tittar konstigt på en eller till och med känner sig äcklade av sättet man ser ut. Detta leder till att man undviker sociala situationer och för vissa kan det gå så långt att man isolerar sig från andra för att dölja sitt utseende.  

Det finns inga kända orsaker till att vissa utvecklar dysmorfofobi, man har liksom vid andra psykiska sjukdomar funnit en viss ärftlighet men miljön har också en stor påverkan. Att ha föräldrar som ständigt påpekar andras utseende, eller är missnöjda med sitt eget leder till att barnet lär sig att lägga stort värde vid det yttre vilket kan leda till att man letar fel.

Negativa upplevelser i barndomen som att bli mobbad ökar riskerna, liksom drag i personligheten som att ha låg självkänsla eller att känna högt socialt tryck på att se bra ut. Tyvärr är det få som söker behandling eftersom stigmatiseringen är stor och många känner skam över sin självupptagenhet. Genomsnittligen tar det ungefär tio år innan någon som lider av att detta tillstånd att söka hjälp.

Dysmorfofobi behandling

De vanligaste behandlingarna för dysmorfofobi är medicinering och terapi. Kognitiv beteendeterapi har mest stöd i vetenskapen som den mest effektiva behandlingen. Det som brukar rekommenderas är en särskild form av terapi som även används för tvångssyndrom som heter exponering med responsprevention (ERP). 70% av patienterna upplever att de blir bättre efter denna behandling.

KBT går ut på att man först börjar man med att lära sig att känna igen sina irrationella tankar och förändra tankemönster. Sedan hjälper terapeuten till att ersätta dessa negativa tankar med positiva sådana.

”Den första delen i ERP – exponering går ut på att individer som lider av dysmorfofobi får konfrontera situationer som skapar den irrationella rädslan. Exponeringen går gradvis som att först bara föreställa dig att gå på en fest utan att dölja defekter till att sluta med att du faktiskt gör det. Responsprevention lär dig hur du motstår impulsen att lindra ångesten genom dina säkerhets- och undvikandebeteenden, som att sminka över det som du skäms över eller att tvångsmässigt titta dig i spegeln.”

Läkemedlet som brukar ordineras för dysmorfofobi är SSRI preparat, det är ett antidepressivt läkemedel som hindrar återupptagningen av serotonin i hjärnan. Detta innebär att mängden av serotonin ökar vilket skapar en bättre balans i samspelet mellan signalsubstanserna.

Seratonin liksom noradrenalin och dopamin påverkar en individs sinnesstämning, tankar och känslor. De påverkar också din sömn, hunger, sexlust och initiativförmåga. Studier har visat att behandling med SSRI för dysmorfofobi hjälper 40-60% av patienterna, därför har terapi och farmakologisk behandling bäst verkningsgrad tillsammans.

Sammanfattning

Dysmorfofobi kallas självupplevd fulhet i vardagligt språk, det är en psykisk sjukdom som drabbar ungefär 1,5% av befolkningen. Det som kännetecknar dysmorfofobi är en upptagenhet kring någon eller några av sina kroppsdelar, en utseendefixering som gör att man tvångsmässigt försöker dölja eller korrigera det man upplever defekt. Minst en timme av dagen ska gå åt tänka på det man anser vara fult eller i obalans för att diagnostiseras med dysmorfofobi. Dessa tvångstankar resulterar ofta i tvångshandlingar som att ständigt titta sig i spegeln eller söka bekräftelse för att lindra sin ångest.

Denna upptagenhet och ritualerna den skapar är tidskrävande därför blir andra saker i livet lidande. Orsaken till att man utvecklar dysmorfofobi är okänt men sannolikt spelar både arv och miljö en roll. Samsjukligheten med depression är hög och därför kan det behandlas med de antidepressiva preparaten SSRI. Den andra behandlingsformen som har hög verkningsgrad är en särskild form av KBT som heter exponering med responsprevention. Den går ut på att exponera sig för de situationer som skapar ångest och byta ut den inlärda responsen (tvångsbeteendet) med mer funktionella tankar och beteenden.

Nicolina Fog-Jensen
Författare: Nicolina Fog-Jensen

Nicolina Fog-Jensen är kunnig inom psykologi och intresserad av socialpsykologi, i synnerhet av interpersonella relationer och gruppmentalitet. Hon har även ett fördjupat intresse för människans utveckling genom livet.

Nicolina Fog-Jensen
Författare: Nicolina Fog-Jensen

Nicolina Fog-Jensen är kunnig inom psykologi och intresserad av socialpsykologi, i synnerhet av interpersonella relationer och gruppmentalitet. Hon har även ett fördjupat intresse för människans utveckling genom livet.

Boka hjälp av en expert

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler experter

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer