Mekanismerna som påverkar vår sexuella lust är många och komplexa. Det handlar om kroppen, hjärnan, relationen och omgivningen, i ett intrikat samspel. Vad som väcker lust, och hur stark lusten är, varierar från individ till individ. Man kan vara asexuell, det vill säga ha ett lågt eller obefintligt intresse för sex, och man kan ha en stark och stadig sexlust. För många varierar lustens intensitet genom livets olika faser. Eftersom lusten är beroende av komplexa mekanismer kan den också bli störd av en lång rad olika faktorer. Det finns flera metoder för att öka lusten om man upplever att den är för låg.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
En lång rad faktorer styr vår lust, och en lång rad faktorer kan därmed orsaka oönskad lustbrist.
Att ha låg eller obefintlig sexlust är inte i sig ett problem. Ett problem blir det först om personen själv önskar en större sexlust, och/eller om bristen på lust hos ena parten i en relation skapar problem i relationen. Det finns många metoder att testa för den som vill öka sin lust. Några exempel:
Det finns många konkreta övningar för att förändra sin lust. Det finns gott om böcker i ämnet, där du hittar förslag på övningar, och det finns övningar på Internet. Du kan också kontakta en utbildad sexolog för att få hjälp att hitta övningar som passar just dig/er.
Det är svårt att mäta sexlust, och svårt att mäta hur ofta människor har sex, dels för att många inte svarar uppriktigt i enkätundersökningar, dels för att människor kan definiera begreppet sex olika. Tumregeln är att var och en måste lyssna inåt, och själv bedöma hur mycket sex som är lagom för just mig. En del vill ha sex mycket och ofta, andra lite eller inte alls. Det är lika ”normalt” att ha stark som svag sexlust. Det viktiga är att man lyssnar på sig själv och identifierar och respekterar hur man själv vill ha det.
Det finns många svar. Många menar att det inte är någon skillnad, men att både män och kvinnor fortfarande är påverkade av de sociala och kulturella normer som under lång tid har påbjudit för män att ha en stark och aktiv sexualitet, medan kvinnor har förväntats ha en mindre intensiv sexlust. Andra lyfter fram att kvinnor generellt har ett större behov av sensualitet/intimitet för att uppnå full sexlust, jämfört med män.
Ja. Det finns många förhållningssätt och övningar som kan öka en svag sexlust. Att förbättra sin relation, sin sömn eller sina motionsvanor är några exempel.
Sexolog är inte en skyddad yrkestitel, så det varierar vad personen har för utbildning. I grunden kan det vara exempelvis en socionom, psykolog, läkare eller barnmorska, som gått någon form av vidareutbildning. Sexologen utforskar vilka faktorer som ligger bakom de aktuella lustproblemen, varpå man genom samtal och övningar försöker komma till rätta med dem.
Sexlusten varierar dels från individ till individ, dels genom individers olika livsfaser, och påverkas av en mängd faktorer. Samspelet och kommunikationen i relationen är en mycket viktig faktor, men lusten kan även påverkas av sociala och kulturella normer, läkemedelsanvändning, sömnbrist, föräldraskap och fysisk och psykisk hälsa. Det finns många sätt att arbeta för att höja sin lust, till exempel att förbättra sådant som är problematiskt i relationen eller att utveckla en bättre relation till den egna kroppen.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}