• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Ångest för jobbet

Ångest för jobbet

Ångest för jobbet. Symtom. Orsaker: Hittat sin roll på jobbet? Vilka verktyg har man? Understimulerad? Hur matchar min person med mina resurser mitt arbete. Hur ser kulturen ut? Vad kan man göra? Omorganisationer och inverkan på individen.


Dessa erbjuder terapi för ångest

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler behandlare av ångest

Har du ångest för att gå till jobbet?

Om du känner stark olust och oro inför att gå till jobbet under en längre tid kan det vara så att du har utvecklat ångest för jobbet. Att ha ångest för jobbet skiljer sig från att vantrivas på sin arbetsplats, trots att det kan vara en komponent i ångesten. Skillnaden mellan att ogilla sitt arbete och att ha ångest för jobbet ligger i hur det känns inför att jobba.

Många upplever missnöje med sin arbetsplats någon gång i livet. Det kan handla om tråkiga sysslor, otrevliga kollegor eller jobbiga arbetstider. Att vantrivas på jobbet är en mycket tråkig situation som kräver en lösning men det är inte detsamma som att uppleva ångest.

Ångest för jobbet karaktäriseras av en oro eller nervositet som gör det svårt för den drabbade att ens ta sig dit - trots att hen kanske verkligen vill. Om du tror att du har drabbats av ångest för jobbet är det bra att söka vård. Det kan också vara en god idé att prata med någon på din arbetsplats för att få stöd i hur jobbet kan anpassas för att underlätta för dig.

Hur hanterar du ångest för jobbet

Att uppleva ångest för jobbet är en svår situation som innebär att du nästan dagligen ställs inför det som ger dig ångest. En instinkt hos många kan vara att undvika jobbet så långt som möjligt, exempelvis genom att sjukanmäla sig eller komma på andra ursäkter för att slippa jobba. Detta undvikande kan kännas skönt i stunden men kommer inte att hjälpa med grundproblemet, och blir därför inte ett särskilt välfungerande sätt att hantera ångesten. Det finns andra steg du kan ta för att underlätta för dig själv om du har ångest för jobbet:

    • Be om hjälp Många upplever att svåra arbetsuppgifter och procedurer bidrar till ångesten för jobbet. Genom att be chefer eller kollegor om hjälp visar du inte bara att du är rak och ärlig - du lär dig också värdefulla kunskaper som kommer underlätta för dig under resten av din tid på arbetsplatsen.
    • Var ärlig angående krav och deadlines Om du lider av ångest kan det kännas svårt att göra andra besvikna. Det leder ofta till att personer med ångest går med på att ta på sig för mycket arbete under för kort tid. Om du vet med dig att en deadline eller en uppgift är omöjlig att möta är det alltid bättre att vara tydlig med det direkt - på det viset slipper du göra din uppdragsgivare besviken och kan dessutom underlätta för dig själv så att du har en realistisk arbetsbörda.
    • Ha kontinuerlig kontakt med dina kollegor Genom att prata med dina arbetskamrater ser du till att hålla dina relationer på jobbet vid liv. Du undviker att låta obesvarade frågor bli ett problem och slipper därmed mötas av ett berg av krav när du väl bemöter dem.
    • Fokusera på fakta Att ha ångest innebär ofta katastroftänk eller överdrivna förväntningar på att något ska gå fel. Genom att fokusera på det som faktiskt är sant på jobbet kan du hindra dig själv från att komma in i en ångestspiral som kanske inte är grundad i verkligheten.
    • Kontakta företagshälsan eller vården Om du har stark ångest för jobbet och inte känner att du själv har verktyg för att hantera detta finns det hjälp att få. Du kan exempelvis kontakta företagshälsovården eller vända dig till vårdcentral för att få bukt med din ångest.

    Behandling av ångest för jobbet

    Om din ångest är så pass allvarlig att den gör det svårt för dig att ta dig till jobbet eller stanna där bör du söka vård. Det är också en bra idé att söka vård om du upplever att du lider allvarligt på grund av din ångest. Att ha ångest för jobbet är inte så ovanligt som du kanske tror och det finns mycket du kan göra för att må bättre. Ett bra första steg är att kontakta vården och boka in ett samtal med en psykolog. Då kan ni tillsammans reda ut vilken behandling som passar just dig.

    Idag finns det många bra behandlingsmetoder som hjälper mot olika typer av ångest, inklusive ångest för jobbet.

    Den vanligaste behandlingsformen för flygrädsla är KBT, eller kognitiv beteendeterapi. KBT är en typ av terapi som fungerar genom att hjälpa dig hitta sätt att reglera dina känslor, tankar och beteenden för att i slutändan få bukt med ångesten. Om terapin är lyckad innebär det att din ångest för jobbet ska minska. Du kan fortfarande tycka att det är jobbigt eller stressigt att gå till jobbet men känslorna ska inte övergå i ångest som hindrar dig.

    H6 Gold

    I vissa fall kan du också få ångestlindrande läkemedel utskrivna för att lindra symptomen vid akut ångest - det är dock viktigt att komma ihåg att dessa läkemedel inte är en behandling utan endast kan hjälpa dig med symptomen för stunden. Med rätt stöd till hjälp och behandling blir många som lider av ångest för jobbet bättre.

    Du kan fortfarande tycka att det är jobbigt eller stressigt att gå till jobbet men känslorna ska inte övergå i ångest som hindrar dig.

    Varför får vi ångest för jobbet?

    Att uppleva jobbet som stressigt, otrevligt eller jobbigt är ingenting ovanligt i dagens samhälle. Egentligen är det inte så märkligt att vi reagerar med obehag på jobbet - de allra flesta hade kanske hellre valt att göra något annat med sin dag än att bege sig till en arbetsplats tillsammans med människor du inte själv valt att umgås med och utföra arbetsuppgifter som någon annan bestämt. Om du är en person som har nära till nedstämdhet eller oro och dessutom inte trivs på ditt jobb kan dessa känslor gå från irritation och obehag till aktiv ångest.

    Känslan av ångest är egentligen reaktioner i centrala nervsystemet som du inte har någon kontroll över. När du upplever ångest drar alltså kroppens alarmsystem igång och förbereder dig på att hantera fara eller hot. Med så starka reaktioner i kroppen är det väldigt svårt att slappna av, och många försöker aktivt att tänka eller trycka bort känslorna, vilket ofta leder till ökad ångest.

    Om du känner ångesten komma är det bästa du kan göra faktiskt att försöka stanna kvar i känslan utan att drabbas av panik och kämpa emot. Då kommer du märka att ångesten snart går över av sig själv.

    Även om ångest inte är farligt i sig är det tärande att drabbas av ångest för jobbet. Många spenderar större tiden av sin vakna tid på jobbet, och om du upplever att dina ångestkänslor beror på brister i din arbetsplats, kollegor eller arbetsuppgifter snarare än ditt eget mående bör du fundera över dina möjligheter att förändra dina förutsättningar.

    Kanske finns det någon annan roll du kan söka, eller ett annat företag du skulle kunna jobba på? Oavsett dina jobbmöjligheter ska du aldrig må så pass dåligt av din arbetssituation att den i sig ger dig ångest. Ta kontakt med vårdcentral eller företagshälsan för stöd och hjälp i hur du kan gå vidare för att må bättre

    Oavsett dina jobbmöjligheter ska du aldrig må så pass dåligt av din arbetssituation att den i sig ger dig ångest.

    SAMMANFATTNING

    Många pratar om ångest för jobbet och menar kanske stress eller obehag, vilket inte är ovanligt. Ångest innebär istället allvarliga känslor av skräck eller oro som infinner sig inför att du ska jobba. Om du tror att du lider av ångest inför jobbet finns det flera saker du själv kan göra för att minimera risken att drabbas av ångest, exempelvis se till att inte ta på dig för mycket arbete och att låta bli att undvika dina kollegor. Om du märker att din ångest hindrar dig bör du söka vård. Det finns goda behandlingsmöjligheter för ångest för jobbet och med rätt vård mår många bättre.

    Molly Byström
    Författare: Molly Byström

    Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

    Molly Byström
    Författare: Molly Byström

    Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

    Dessa erbjuder terapi för ångest

    {{ employee.display_name }}

    leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

    {{ employee.store.store.name }}

    {{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

    {{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
    Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
    Fler behandlare av ångest

    FLER ARTIKLAR

    Hörselhallucinationer - att höra röster

    Hörselhallucinationer - att höra röster

    Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

    LÄS MER   >
    Att leva med sjukdom

    Att leva med sjukdom

    Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

    LÄS MER   >
    Samtalsterapi

    Samtalsterapi

    Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

    LÄS MER   >
    Separationsångest

    Separationsångest

    Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

    LÄS MER   >
    Skuld och skam

    Skuld och skam

    Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

    LÄS MER   >
    Sekundärtrauma

    Sekundärtrauma

    Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

    LÄS MER   >
    Medberoendeproblematik

    Medberoendeproblematik

    Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

    LÄS MER   >
    Depression som följd av missbruk

    Depression som följd av missbruk

    Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

    LÄS MER   >

    Bokapsykolog Sverige AB
    Org. nr: 559224-8339
    [email protected]
    Ankargatan 15, 211 17 Malmö

    © 2023 bokapsykolog.se

    Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

    Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

    Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
    Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
    • Kontakt
    • Frågor och svar
    • Sök psykolog
    • Cookies

    © 2023 bokapsykolog.se

    co2 neutral

    Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer