• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Ångest för att sova

Ångest för att sova

Ångest innebär starka känslor av skräck och oro. För många kan dessa känslor uppkomma när vi minst av allt behöver det - när det är dags att sova. För den som lider av ångest för att sova kommer känslorna ofta i samband med en oro inför att du inte ska kunna somna över huvud taget. Med rätt stöd och hjälp till förbättrade rutiner brukar många få minskad ångest för att sova.


Här finns de som är kunniga inom sömn

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler kunninga inom sömn

Sömnproblem och ångest

Ångest för att sova karaktäriseras av en oro eller nervositet när det är dags att gå och lägga sig. Sömnstörningar av olika slag är ett problem som blir allt vanligare och att lida av ångest nattetid är en av de vanligaste sömnstörningarna. Vi påverkas mycket av att få mindre sömn än vi behöver och därför påverkar sömnlösheten ofta humöret, välmåendet och koncentrationsförmågan hos den som lider av ångest för att sova.

I dagens samhälle lever många av oss händelserika och hektiska liv som leder till att stressen byggs upp. När det då är dags att gå och lägga sig är det inte ovanligt att stressen gör sig påmind i kroppen - du kan få svårt att slappna av ordentligt och därmed svårt att sova.

Vetskapen om att du verkligen behöver sova brukar vara ännu ett stressmoment och på det viset fortsätter den onda cirkeln av sömnlöshet och ångest.

Behandling av sömnsvårigheter

Om du har haft allvarliga problem med ångest för att sova under längre tid kan du behöva behandlas för dina besvär. Att mista några timmar nattsömn här och där är inte farligt, men i längden blir påfrestningen stor för dig som inte får den sömn du behöver. Om du har upplevt långvariga besvär minst varannan natt i fyra veckor eller mer ska du kontakta en vårdcentral.

Besvären kan till exempel innebära att du:

  • Har svårt att somna, alltså om det tar mer än 45 minuter för dig att somna in.
  • Vaknar en eller flera gånger under natten och har svårt att somna om.
  • Vaknar för tidigt utan att vara utsövd eller kunna somna om.

Det finns flera olika behandlingar som du kan erbjudas när du söker dig till en vårdcentral för hjälp. Det är vanligt att behandla ångest för att sova med KBT, kognitiv beteendeterapi. Behandlingen handlar mycket om att du ska få veta mer om sömn och sömnlöshet som fenomen och att du får övningar att göra hemma som stärker dig i din förmåga att slappna av.

I vissa fall kan du också behandlas med hjälp av läkemedel. Läkemedel bör användas under så kortvarig period som möjligt. På vårdcentralen kan en läkare hjälpa dig till insikt angående vilken behandlingsmetod som passar bäst för just dig.

Hur hanterar du sömnångest

Det finns många saker du kan prova att göra själv för att minska ångesten för att sova. Du kan börja med att fundera över om du kan minska stressen i ditt liv. Ångest för att sova kommer ofta i samband med ett stressfyllt liv och vetskapen om att du behöver en god natts sömn för att klara av din vardag kan spä på tankarna och oron ytterligare. Att försöka minska på stressen i vardagen kan därför vara ett effektivt sätt att minska risken att du råkar ut för nattlig ångest.

Du kan också fundera på ditt beteende innan det är dags att sova, och om det finns några möjliga förändringar där som skulle kunna underlätta för dig. Många som upplever ångest för att sova kan utveckla en stressad relation till sängen eller till och med hela sovrummet, vilket blir ännu ett led i den ångestcykel som ofta blir så svår att bryta.

Därför kan du försöka jobba på att göra sängen till en plats som endast är till för sömn - jobb, skolarbete och tid framför skärmar kan du försöka ta hand om någon annan stans. På det sättet kopplar din hjärna sängen bara till sömn, och låter stressen stanna kvar utanför sovrummets dörrar.

Det är också en god idé att minimera ditt intag av koffein och nikotin ett bra tag innan du ska sova. Dessa medel kommer göra det svårare för dig att slappna av och göra ångesten värre om du konsumerar dem för sent på kvällen. Det är vanligt att det då tar längre tid och blir mycket svårare att somna in.

Du kan försöka jobba på att göra sängen till en plats som endast är till för sömn - jobb, skolarbete och tid framför skärmar kan du försöka ta hand om någon annan stans. På det sättet kopplar din hjärna sängen bara till sömn, och låter stressen stanna kvar utanför sovrummets dörrar.

Varför får vi svårt att sova?

I dagens samhälle är många stressade i vardagen. Jobb, skola, familj och olika fritidsprojekt kan vara roligt och spännande, men tillsammans bildar de många stressmoment. Om du har nära till ångest och oro och dessutom lever ett mycket hektiskt liv är det inte ovanligt att ångesten blir som starkast när du väl slappnar av. För många blir tiden i sängen, precis innan vi ska somna, den enda riktigt lugna stunden på dagen. Då kommer ofta tankarna och oron som vi egentligen behövt bearbeta under dagen.

När vi upplever ångest påbörjas reaktioner i ditt centrala nervsystem som du inte har någon kontroll över. Detta innebär att kroppens alarmsystem drar igång och förbereder dig på att hantera fara eller hot. Med så starka reaktioner i kroppen är det väldigt svårt att slappna av nog för att kunna somna in.

Ju mer du försöker tvinga dig själv att lugna ner dig eller slappna av, desto svårare kommer det att bli. Istället är det bästa du kan göra faktiskt att försöka stanna kvar i känslan av ångest, även om det känns svårt. Då kommer du märka att ångesten snart går över av sig själv.

För många blir tiden i sängen, precis innan vi ska somna, den enda riktigt lugna stunden på dagen. Då kommer ofta tankarna och oron som vi egentligen behövt bearbeta under dagen.

SAMMANFATTNING

Sammanfattningsvis innebär ångest för att sova att du blir nervös eller orolig när det är dags att gå och lägga sig. För många handlar känslorna om oro för att inte få tillräckligt med sömn, vilket ofta leder till just sömnlöshet. En stressfylld vardag med höga krav är ingen ovanlighet i dagens samhälle, men för många leder pressen till att det blir svårt att slappna av och somna in på kvällen. Det du själv kan göra är bland annat att försöka sänka ditt eget tempo, låta bli att göra saker som stressar dig i sovrummet eller sängen och se till att inte konsumera några medel som håller dig vaken sent på kvällen. För vissa blir det aktuellt med behandling. Du kan vända dig till vårdcentral för att diskutera vilken typ av behandling som passar bäst just för dig. Det viktigaste är att du finner stöd i att bli av med pressen att somna in, så att du kan bryta den onda cirkeln av sömnlöshet och ångest för att sova.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Här finns de som är kunniga inom sömn

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler kunninga inom sömn

FLER ARTIKLAR

Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Medberoendeproblematik

Medberoendeproblematik

Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

LÄS MER   >
Depression som följd av missbruk

Depression som följd av missbruk

Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer