Ångest för att resa

Ångest för att resa

Ångest innebär starka känslor av skräck och oro. För många kan dessa känslor uppkomma när vi känner oss ovana eller osäkra - som exempelvis när vi reser hemifrån. Ångesten kan vara svår att få bukt med men med rätt stöd blir många som lider av ångest för att resa bättre.


Ångest och resor

Ångest för att resa karaktäriseras av oro, nervositet eller till och med panikkänslor under eller inför att resa. För många kan ångesten kännas som en gnagande oro eller allmän stresskänsla medan andra upplever mer akuta panikkänslor.

Att resa innebär att lämna vardagen och hemmets trygghet. Det är därför inte särskilt märkligt att många tycker att upplevelsen är obehaglig, även om tanken med resan är att slappna av och ha det trevligt. För den som lider av ångest för att resa kan känslorna komma i samband med oro inför att du ska råka ut för farliga situationer. För andra handlar det om en olust inför tanken på att lämna hemmet. Oavsett anledning är ångest för att resa en besvärlig känsla som kan vara mycket begränsande.

Hur kan du hantera ångest för att resa?

Om du känner att ångesten påverkar dig allvarligt är det alltid en god idé att tala med en kurator eller terapeut. Det finns också mycket du kan göra själv för att minimera ångesten när du reser. Några hjälpsamma steg du kan ta för att minska risken att drabbas av ångest är exempelvis:

  • Planera din resa. Genom att förbereda någorlunda hur din resa ska se ut i förväg minskar risken för att något oförutsett händer.
  • Ta hand om dig själv. Se till att sova, äta och dricka ordentligt med vatten för att minska risken för ångest. Det är extra bra att försöka få ordentligt med sömn natten innan du ger dig iväg.
  • Försök att undvika alkohol och droger. För vissa kan det kännas frestande att ta något preparat för att lugna nerverna inför resan, men det leder ofta till ännu mer ångest när effekten väl avtar. Om du konsekvent känner att du behöver något ångestlindrande när du reser bör du ta kontakt med vårdcentral för att diskutera medicinering.
              Kom ihåg att ångest och oro är helt ofarliga reaktioner som inte utgör någon fara i sig. Trots att det ibland kan kännas som att starka ångestkänslor är skadliga är det bästa du kan göra att försöka stanna kvar i känslan, trots att det känns jobbigt eller obehagligt. Då kommer du märka att ångesten efter ett tag minskar av sig själv. 

Vad gör jag om något händer?

För många som lider av ångest för att resa är det oron inför att något farligt eller oförutsett ska hända som leder till mest obehag. Om du är orolig att någonting ska hända under din resa finns det flera saker du kan göra för att förbereda dig. Du kan se till att vaccinera dig för eventuella sjukdomar och ta reda på hur det fungerar med vårdcentraler och akutmottagningar i landet du ska till. Du kan också beställa och ta med ditt EU-kort (European Health Insurance Card, EHIC) om du reser inom EU/EES-länderna eller Schweiz. Detta kort ger dig rätt till sjukvård inom dessa länder, men gäller endast sjuk- och tandvård som inte kan vänta tills du kommer tillbaka till Sverige eller som du får hos vårdgivare som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i landet. Det kan också kännas betryggande att känna till det lokala telefonnumret till polis eller brandkår om du är orolig att råka ut för en nödsituation.

Det är inte helt ovanligt att du som lider av ångest för att resa har varit med om något obehagligt under en resa förut. Det kan handla om att du kommit bort från dina föräldrar som liten, hamnat i en hotfull situation eller råkat ut för skada eller sjukdom när du befunnit dig långt hemifrån. Detta kan leda till att du skapar negativa eller ångestladdade kopplingar mellan det som hände dig och upplevelsen av att resa. Kom ihåg att det som hänt dig förut inte är en indikation på vad som kommer att hända dig i framtiden. Det finns mycket du kan göra för att få ökad kontroll över din resa och chanserna är trots allt goda att resan blir en positiv upplevelse för dig. Genom att ge dig ut på denna resa skapar du också nya minnen som förhoppningsvis kan hjälpa dig att ersätta de gamla negativa konnotationerna med nya, hälsosammare kopplingar.

“Kom ihåg att det som hänt dig förut inte är en indikation på vad som kommer att hända dig i framtiden.Det finns mycket du kan göra för att få ökad kontroll över din resa och chanserna är trots allt goda att resan blir en positiv upplevelse för dig.”

Behandling av ångest för att resa

Om du har så mycket ångest inför att resa att du gör allt för att undvika det kan det handla om en specifik fobi. Fobier är allvarliga känslor av skräck och rädsla i samband med specifika föremål eller upplevelser, exempelvis att resa. Om din fobi eller ångest för att resa begränsar dig ordentligt i vardagen kan du behöva söka hjälp.

Det finns bra behandling mot fobier och ångest. Det vanligaste är att använda sig av KBT, kognitiv beteendeterapi. Detta är en form av terapi som syftar till att hjälpa dig minska din ångest genom att hitta sätt att reglera dina känslor, tankar och beteenden tills ångesten och skräcken blir mer hanterlig. Om terapin går bra minskar ångesten och fobin. Du kan fortfarande tycka att det är obehagligt att resa men inte så pass mycket att du helt undviker det. Med hjälp och behandling blir många som lider av ångest för att resa bättre.

Fetmarkerad mening: Om terapin går bra minskar ångesten och fobin. Du kan fortfarande tycka att det är obehagligt att resa men inte så pass mycket att du helt undviker det.

SAMMANFATTNING

Att ha ångest för att resa kan vara begränsade och jobbigt för många, speciellt eftersom resor ska vara någonting vi gör för nöjes skull. När ångesten istället tar över kan det vara svårt att slappna av och ha det trevligt när du är bortrest. Kom ihåg att ta hand om dig själv innan en resa för att minimera förutsättningarna att drabbas av ångest. Det är också viktigt att påminna sig själv om att resan i sig inte är farlig och även om du varit med om något obehagligt under en resa tidigare betyder inte det att något liknande kommer att hända dig igen. Om du känner att ångesten är så pass allvarlig att den ger dig stora besvär bör du söka vård. Det finns goda chanser att bli bättre med hjälp av terapi, och förhoppningsvis kan du hitta strategier för att slippa låta ångesten förstöra dina framtida resor.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

Molly Byström
Författare: Molly Byström

Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

FLER ARTIKLAR