• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Akrofobi (höjdsjuka)

Akrofobi (höjdsjuka)

Höjdsjuka är en av de vanligaste fobierna, det är en ångeststörning som drabbar ungefär 5% av världens befolkning. Många människor känner ett visst obehag när de är på höga höjder vilket sker som en naturlig respons för rädslan att falla. Men när känslorna orsakar panik eller får en person att undvika alla höga höjder är detta en irrationell rädsla som kallas specifik Fobi.


Rädd för höjder? Få hjälp av en psykolog

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler psykologer

Vad är höjdsjuka?

Akrofobi kommer från de grekiska orden acron – höjder och phobos – rädsla. Det beskriver en fobi för höjder som kan orsaka starka ångestkänslor, svindel och panik. När man lider av detta tillstånd kan enbart tanken på att korsa en bro eller att se en bild av ett berg utlösa rädsla. Denna ångest är oftast stark nog för att påverka ditt dagliga liv, liksom med andra fobier är rädslan orealistisk och överdriven. Det kan definieras som en hyperreaktion av en vanlig rädslorespons som kan skapa så obehagliga symptom att individen undviker höga höjder helt och hållet.

Ibland utvecklas akrofobi i respons till en traumatisk erfarenhet som involverar höga höjder, t.ex. att trilla ner från ett träd, se någon annan falla från hög höjd eller ha en negativ upplevelse som en panikattack när man befinner sig högt upp. Men det kan också utvecklas utan känd anledning. Ibland har genetiken ett finger med i spelet eftersom det visar sig att rädslan ofta förs över från förälder till barn. Det kan också läras in genom att se att ens vårdnadshavare är rädd för höjder.

Varför utvecklas höjdsjuka?

Genom det naturliga urvalet har fobier byggts in i hjärnan, detta betyder att människor kan ha denna rädsla innan de ens har varit i kontakt med höjder. Tack vare rädslan undviker individer de farliga situationerna vilket gör att de överlever och kan reproducera. Detta gör att de via genetik för över rädslan till nästkommande generationer.

Enligt ett evolutionärt psykologiskt perspektiv är rädslor och fobier medfödda.

Men det evolutionära perspektivet kan bara förklara vissa typer av fobier; de som utvecklas i respons till saker som under en lång tid har utgjort ett hot mot människans överlevnad som spindlar. Men det kan inte förklara varför människor är rädda för t.ex. clowner. Därför utgör detta perspektiv inte en fullvärdig förklaring.

Enligt behavoristerna är fobier, liksom allt mänskligt beteende, ett resultat av betingning: associativ inlärning.

Det betyder att om man upplever en känsla i kombination med en viss situation kommer man att associera situationen med själva känslan. Om känslan i fråga är negativ kommer man att undvika situationen. Så om man t.ex. trillar från en hög höjd och blir rädd kopplas det neutrala stimulit (höjden) ihop med det som orsakade rädslan (att trilla).

Genom att undvika situationer där man kan komma i kontakt med det rädslobetingade stimulit vidmakthålls rädslan. Detta betyder att människor med akrofobi undviker höga höjder och då slipper de känna ångest och därför bekräftas idén om att höjden är det som orsakar rädslan.

Höjdsjuka behandling

Med tiden och med stark motivation kan höjdsjuka botas. Fobier är de psykologiska sjukdomstillstånd som har bäst utfall i respons till behandling.

Kognitiv beteendeterapi är den effektivaste metoden för att behandla fobier. Tekniken utgår från samma princip om betingning nämnt ovan men nu ska den betingade responsen (rädslan) bytas ut mot en som inte väcker negativa känslor.

Det som används är exponeringsterapi då individen med fobi får exponeras för situationen de är rädda för, antingen steg för steg eller omedelbart med den mest ångestväckande situationen. Patienten lär sig att stoppa den panikartade reaktionen genom att byta ut den mot något som istället är lugnande, t.ex. djupa andetag. På detta sätt återfår individen kontroll över sina känslor. Som sagt kan terapin börja med att patienten får se en bild på ett berg, när hen har bemästrat sin reaktion över detta objekt går man vidare till att be patienten föreställa sig att hen befinner sig högt uppe på ett tak. Som sista steg befinner sig patienten på den faktiska platsen som orsakar de panikartade känslorna. När hen har ersatt rädslan med tekniker för att slappna av har det betingade stimulit (höjden) lyckats bli kvitt associeringen och förknippas därmed inte längre med rädsla.

Några saker som du kan göra själv är att utbilda dig om fobin, genom att vinna kunskap kring din rädsla känns den mer hanterbar. Du kan själv också försöka tillämpa de avslappningsteknikerna som nämns ovan: att andas djupt, meditera och träna på progressiv muskelavslappning. Det finns olika mindfulness och meditations appar som är bra för dessa syften och kan hjälpa dig att reglera dina känslor. På 1177 kan du också läsa mer om Mindfulness.

Höjdsjuka symptom

Människor med höjdsjuka undviker som sagt att hamna i situationer där de kan utsättas för höjder men detta är inte alltid möjligt. När de tvingas in i dessa skräckinjagande situationer aktiveras det sympatiska nervsystemet som förbereder kroppen på fara. Denna upphetsning leder till att man antingen reagerar med att fly eller fäkta. Symptom som följer på detta är:

  • Yrsel eller huvudvärk
  • Ökad hjärtklappning
  • Svårigheter att andas
  • Svettningar, skakningar och illamående.

Fly eller fäkta responsen är viktig för överlevnad i farliga situationer men människor med fobier får denna respons även när inga faror är närvarande. Ibland kan de få den enbart vid blotta tanken på höjder och därför stjälper responsen mer än den hjälper. Andra symptom liknar de som uppstår vid panikattacker, man kan börja skrika eller gråta okontrollerat, känna sig skräckslagen eller paralyserad.

SAMMANFATTNING

Akrofobia är en överdriven och irrationell rädsla för höjder och en av de vanligast förekommande fobierna. Liksom för andra fobier utlöser det fruktade objektet eller situationen en hyperreaktion, detta kan ske vid blotta tanken på höjder. Denna rädsla kan leda till begränsningar i vardagen eftersom individen i största möjliga utsträckning undviker situationer som framkallar ångesten. Det finns både evolutionära och behavoristiska förklaringar på varför man utvecklar fobier. KBT är en effektiv behandling mot olika fobier där patienten exponeras för den fruktade situationen och lär sig att byta ut sin rädslorespons och kontrollera sina känslor.

Nicolina Fog-Jensen
Författare: Nicolina Fog-Jensen

Nicolina Fog-Jensen är kunnig inom psykologi och intresserad av socialpsykologi, i synnerhet av interpersonella relationer och gruppmentalitet. Hon har även ett fördjupat intresse för människans utveckling genom livet.

Nicolina Fog-Jensen
Författare: Nicolina Fog-Jensen

Nicolina Fog-Jensen är kunnig inom psykologi och intresserad av socialpsykologi, i synnerhet av interpersonella relationer och gruppmentalitet. Hon har även ett fördjupat intresse för människans utveckling genom livet.

Rädd för höjder? Få hjälp av en psykolog

{{ employee.display_name }}

leg. psykolog{{ employee.is_leg_psykoterapeut ? ', ' : '' }} leg. psykoterapeut

{{ employee.store.store.name }}

{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}

{{ employee.languages.map(language=> language.name).join(', ') }}
Boka Ring nu Ring nu Boka Ring nu Ring nu Mejla nu
Fler psykologer

FLER ARTIKLAR

När chefen inte fungerar

När chefen inte fungerar

Går du till jobbet med känslan av att du aldrig vet när chefen ska bli arg och vad för konsekvenser det kan få? Är du frustrerad över att chefen aldrig lyssnar till eller tar itu med det som du och dina kollegor uppfattar som problem? Det kan vara olika tecken på att chefen inte fungerar.

LÄS MER   >
Hörselhallucinationer - att höra röster

Hörselhallucinationer - att höra röster

Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

LÄS MER   >
Att leva med sjukdom

Att leva med sjukdom

Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

LÄS MER   >
Samtalsterapi

Samtalsterapi

Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

LÄS MER   >
Separationsångest

Separationsångest

Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

LÄS MER   >
Skuld och skam

Skuld och skam

Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

LÄS MER   >
Sekundärtrauma

Sekundärtrauma

Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

LÄS MER   >
Grupputveckling

Grupputveckling

När ett antal människor ska arbeta ihop mot ett gemensamt mål bildas en grupp. Gruppens dynamik och utveckling beror på flera olika faktorer såsom vilka personligheter deltagarna har, hur länge gruppen ska fungera tillsammans och hur pass mycket stress gruppen utsätts för. Grupputveckling kan verka förvirrande men det finns flera förutsättningar som går att påverka för att en grupp ska utvecklas gynnsamt.

LÄS MER   >

Bokapsykolog Sverige AB
Org. nr: 559224-8339
[email protected]
Ankargatan 15, 211 17 Malmö

© 2025 bokapsykolog.se

Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
  • Kontakt
  • Frågor och svar
  • Sök psykolog
  • Cookies

© 2025 bokapsykolog.se

co2 neutral

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer