• Logga in
  • Hem
  • Alla artiklar
    • Psykiskt välmående
    • Behandlingsmetoder
    • Barn och familj
    • Relationer
    • Arbetspsykologi
  • Frågor och svar
  • Kontakt
  • Logga in
Abstinens 


Abstinens 


När en person med ett beroende slutar ta den bereondeframkallande substansen kan starka reaktioner uppstå i kroppen som en följd av omställningen. Detta kallas abstinens. Abstinens kan uppstå när du slutar nyttja en substans helt och hållet, men även vid kraftig minskning av en substans du använt länge. Exempel på substanser du kan få abstinens av att sluta med är alkohol, droger eller läkemedel. Även om abstinens kan vara väldigt besvärligt är det alltid bättre att sluta missbruka än att fortsätta. Du kan också få hjälp som kan hindra dig från att fastna i fortsatt missbruk med stöd från vården.


Olika typer av abstinens

Det finns många olika typer av droger eller substanser som kan framkalla abstinens. Vissa sorter kan ge kraftigt fysiska symptom medans andra främst leder till mentala ochemotionella abstinenssymptom. Oavsett vilken typ av symptom du upplever främst kan det vara skönt att veta att abstinenssymptom är en vanlig reaktion som ofta går över inom någon vecka.

Om du slutar att missbruka en beroendeframkallande drog är det är inte bara typen avdrog som avgör vilka abstinensbesvär du kommer att uppleva. Stöd från din omgivning, ditt övriga mående och omständigheterna för att du slutar med ditt beroende är alla viktiga komponenter som kan påverka vilka abstinenssymptom du kan behöva gå igenom.

Precis som i alla kriser är det viktigt att ha stöd från personer i sin närhet - därför är det alltid en bra idé att prata med någon du älskar eller litar på när du går igenom abstinens.

Abstinenssymptom

Abstinenssymptom varierar alltså både beroende på vilken substans du slutat upp med och på faktorer gällande dig själv och din omgivning. För vissa är abstinens något mycket obehagligt som leder till svåra fysiska och psykiska besvär. För andra känns det mer som en svår bakfylla. Oavsett din situation kan det kännas skönt att veta att du inte är ensam om att gå igenom abstinens, och att det finns många symptom som är normala trots att de kan kännas mycket obehagliga och besvärliga.

Vanliga fysiska symptom vid abstinens är:

  • Huvudvärk
  • Svettningar
  • Ökad puls
  • Illamående
  • Muskelvärk
  • Magbesvär som diarré eller kräkningar

    Vanliga psykiska symptom vid abstinens är:

    • Ångest och oro
    • Depression
    • Sömnsvårigheter
    • Irritabilitet

    I mer sällsynta fall kan du också uppleva syn- eller hörselhallucinationer vid abstinens efter missbruk av tyngre droger. Detta kan vara obehagligt och skrämmande, men hallucinationerna i sig är inte farliga. Däremot är det viktigt att söka vård om du känneratt du har svårt att hantera abstinenssymptomen, och att ta stöd från sin omgivning för att fortsätta med avvänjningen trots besvären.

    Även vid alkoholmissbruk kan allvarligare hallucinationer uppstå om du slutar tvärt med alkohol efter en mycket lång tids drickande. Du kan då drabbas av ett tillstånd som kallas delirium tremens, där även svår förvirring, kraftiga skakningar, ångest samt hjärtklappning och svettningar är en del av tillståndet. Tidigare kunde delirium tremens leda till dödsfall hos patienter, men idag är det synnerligen ovanligt tack vare tillgänglig sjukvård. Vid delirium tremens är det dock extremt viktigt att uppsöka vård för att hindra vidare komplikationer.

    Behandling av abstinens

    Abstinens medför alltså oftast något form av obehag, men om du känner att någonting känns allvarligt fel i kroppen är det alltid bra att kontakta vårdcentral.

    Om du har lättare besvär som en följd av abstinensen kan du avvakta ungefär en vecka innan du söker vård. Besvären går nämligen oftast över av sig själv efter denna tid.

    Om du har svårt att klara av dina abstinensbesvär gör du bäst i att kontakta en vårdcentral. Där kan du få hjälp att förstå vad som händer i kroppen och hur du kan förvänta dig att besvären kommer att lättas. Du kan även få stöd i beslutet att sluta med ditt missbruk, något som kan vara särskilt viktigt för dig som lider av svåra abstinensbesvär.

    Om sjukvårdspersonalen bedömer att du behöver läkemedel får du träffa en läkare som gör en samlad bedömning av din situation för att se om det är aktuellt att skriva ut något typ av lindrande läkemedel för att hjälpa dig genom abstinensen. Detta är dock ingen behandling utan endast ett stöd i att hjälpa dig igenom de värsta besvären. Generellt sätt är den enda behandlingen mot abstinensbesvär att fortsätta med avvänjningen tills symptomen avtar.

    Du kan även få stöd i beslutet att sluta med ditt missbruk, något som kan vara särskilt viktigt för dig som lider av svåra abstinensbesvär.

    Postakut abstinens

    För vissa kan abstinenssymptomen vara en längre period än väntat. Detta kallas postakut eller förlängd abstinens. Namnet beror på att besvären under post akutabstinens alltså infinner sig efter att den akuta fasen när du går igenom de “klassiska”abstinensbesvären tagit slut. Under den post akuta fasen av abstinens brukar de fysiska symptomen ha avtagit, men du kan fortfarande uppleva många psykiska symptom.Detta beror på att hjärnan behöver extra tid att återhämta sig efter långvarigt missbruk.

    Normalt klarar hjärnan av en otrolig mängd uppgifter varje dag. När dessa funktioner är nedsatta på grund av förlängd abstinens kan detta märkas på flera olika sätt. Du som upplever förlängd abstinens kan märka att ditt minne, koncentrationsförmåga eller inlärningsförmåga inte fungerar som den ska. Detta leder ofta till irritation, oro och dåligt självförtroende.

    Det är synnerligen viktigt att komma ihåg att post akuta abstinensbesvär är en vanlig komplikation av avvänjning från missbruk, och att besvären minskar och försvinner med tiden.

    Den förlängda abstinensperioden kan pågå under 3-6 månader vid avvänjning av exempelvis alkohol. För vissa andra preparat kan perioden pågå ännu längre. Om du tycker att symptomen fortfarande inte blivit bättre efter ett halvår kan det vara en godidé att boka tid på vårdcentral för att göra en utredning av besvären.

    SAMMANFATTNING

    Sammanfattningsvis är abstinens en samling reaktioner på avvänjning av en substans som tidigare missbrukats. Kroppen och sinnet behöver tid att vänja sig vid den nya balansen i kroppen, och detta leder ofta till mer eller mindre allvarliga besvär. Om du känner att abstinenssymptomen är väldigt besvärliga kan du kontakta en vårdcentral för stöd och rådgivning.

    Oavsett vilken substans du slutat använda är det viktigt att komma ihåg att det alltid är rätt beslut att avsluta ett missbruk. Att så totalt omvandla kroppens kemiska balans kan vara mycket jobbigt, men avvänjningen leder i slutändan till ett gladare, friskare och lyckligare liv.

    Molly Byström
    Författare: Molly Byström

    Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

    Molly Byström
    Författare: Molly Byström

    Molly har allmänna kunskaper inom psykologi och fördjupat intresse av emotionsreglering, ångestbehandling och barn och ungas välmående.

    FLER ARTIKLAR

    Hörselhallucinationer - att höra röster

    Hörselhallucinationer - att höra röster

    Det är relativt vanligt att höra röster. Upp till 41% av svenskarna har upplevt hörselhallucinationer någon gång i livet. Men är det skillnad om rösterna kommer inifrån eller utifrån? Läs mer om de bakomliggande orsakerna.

    LÄS MER   >
    Att leva med sjukdom

    Att leva med sjukdom

    Alla drabbas av sjukdom någon gång i livet. För de allra flesta sker tillfrisknandet relativt snabbt och livet fortsätter som vanligt. Men vissa sjukdomar försvinner inte, utan blir kvar under väldigt lång tid eller resten av livet. Du som har diagnostiserats med en kronisk sjukdom kommer kanske aldrig att bli frisk från sjukdomen - men du kan ta dig vidare och lära dig att leva med den.

    LÄS MER   >
    Samtalsterapi

    Samtalsterapi

    Samtalsterapi är en form av behandling för dig som vill prata med någon om det problem eller den problematik du lider av. Den du träffar kan bland annat vara en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är utbildad i att prata med människor och att använda samtal som en behandlingsmetod.

    LÄS MER   >
    Separationsångest

    Separationsångest

    Att skiljas från en betydelsefull person eller trygg plats är något som skapar känslor i oss alla, och ibland kan dessa känslor bli så starka att de resulterar i ångest. Separationsångest är ett mångfacetterat fenomen som kan visa sig på olika sätt, och drabba både vuxna och barn. Om separationsångesten håller i sig under lång tid och orsakar lidande och problem i det dagliga livet, finns det goda skäl att försöka reda ut varför separationer väcker så starka reaktioner i en, och vad man kan göra för att lära sig leva med dem.

    LÄS MER   >
    Skuld och skam

    Skuld och skam

    Skuld och skam är smärtsamma och ibland svårhanterliga känslor, som de flesta av oss upplever i måttliga mängder i våra liv. Att bära på stora mängder skuld och skam kan ge upphov till mycket lidande. Skuld- och skamkänslor klumpas ofta ihop men det finns vissa skillnader dem emellan som gör att de påverkar oss på olika sätt.

    LÄS MER   >
    Sekundärtrauma

    Sekundärtrauma

    Sekundärtrauma kallas det tillstånd av andrahandstraumatisering som kan uppstå hos personal till följd av arbete med traumatiserade eller allvarligt lidande personer. Att vara sekundärt traumatiserad är en allvarlig situation som kräver behandling, trots att många drabbade kan ha svårt att inse när så är fallet.

    LÄS MER   >
    Medberoendeproblematik

    Medberoendeproblematik

    Medberoende är ett psykologiskt tillstånd och relationsmönster som man kan utveckla i en lång och nära relation till någon annan, till exempel sin partner eller någon av sina föräldrar. Tillståndet grundar sig ofta i kärlek och omtanke till någon man bryr sig om men får till slut negativ inverkan på oss själva. Medberoendet kan smyga sig på och kan bland annat innebära att man har svårt att säga nej till den personen i sin närhet som har ett missbruk eller annan beroendesjukdom.

    LÄS MER   >
    Depression som följd av missbruk

    Depression som följd av missbruk

    Depressionen och missbruk förekommer ofta tillsammans och förstärker varandras problematik. Olika substanser bedövar negativa känslor temporärt men när ruset avtagit blir ofta effekten den motsatta. Vid långvarig användning kan drogerna göra att produktionen av hormonerna som ger kroppen samma känslor av lycka och avkoppling naturligt avtar vilket vidmakthåller missbruket.

    LÄS MER   >

    Bokapsykolog Sverige AB
    Org. nr: 559224-8339
    [email protected]
    Ankargatan 15, 211 17 Malmö

    © 2023 bokapsykolog.se

    Legitimerad psykolog / psykoterapeut?

    Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.

    Legitimerad psykolog eller psykoterapeut?
    Skapa din profil eller ändra dina företagsuppgifter.
    • Kontakt
    • Frågor och svar
    • Sök psykolog
    • Cookies

    © 2023 bokapsykolog.se

    co2 neutral

    Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Vi hoppas det är OK med dig. Läs mer