En psykoterapeut är expert på behandling av psykiska problem och hinder. Genom att undersöka och kartlägga en problematisk situation finner man möjligheter att förstå och hjälp till med en förändring. Problem blir begripliga, upplöses och/eller blir hanterbart.
En legitimerad psykoterapeut är en yrkesperson som valt att vidareutbilda sig efter en redan klar grundutbildning. Det var 1985 som denna yrkestitel infördes i Sverige.
För att få att utbilda sig till legitimerad psykoterapeut krävs att man har en akademisk examen på minst 120 poäng, vilket motsvarar 3 års högskoleutbildning.
Exempel på grundutbildningar som kvalificerar till möjligheten att vidareutbilda sig är:
Det mest vanliga är att man går en grundläggande psykoterapeutisk utbildning (tidigare det sk steg-1 utbildningen) för att sedan studera vidare via ett psykoterapeutprogram på ett universitet.
Psykoterapeutprogram finns på universiteten i Lund, Umeå, Stockholm, Uppsala, Linköping och Göteborg. Det finns även privata utbildningsanordnare.
Förutom grundläggande utbildningar krävs i regel så kallade egenterapi på 50 timmar för att få söka till en psykoterapiutbildning, dessutom ska man ha 2 års arbete med handledning inom vård/omsorg.
Ofta sker studierna sedan på halvfart under sex terminer, samtidigt som man yrkesarbetar, inom t ex vården.
Psykoterapiutbildningen kan ha olika inriktningar som t ex psykodynamisk inriktning (PDT) eller kognitiv beteendeterapi (KBT), eller olika inriktningar mot barn och familj.
Efter avlagd examen som psykoterapeut kan legitimation utfärdas av socialstyrelsen.
Yrkestiteln psykoterapeut är skyddad. Det innebär att bara den som har legitimation får kalla sig psykoterapeut.
Däremot är yrkestitlar som “terapeut” “samtalsterapeut” eller “kbt-terapeut” etc inte detsamma som att yrkespersonen är legitimerad och därmed har en garanterad kvalificerad utbildning och står inte heller under socialstyrelsens tillsyn.
Alla psykoterapeuter på bokapsykolog.se innehar legitimation och står under Socialstyrelsens tillsyn.
De psykoterapeuter som arbetar inom kommun och landsting/regioner måste ha beviljats legitimation av socialstyrelsen.
Som privatpraktiserande legitimerad står man också under socialstyrelsens tillsyn. Dessutom har man krav på sig att informera IVO, dvs Institutionen för vård och omsorg, att man bedriver vård och därför ska finnas med i IVO;s vårdgivarregister. På så sätt kan man som patient alltid känna sig trygg med att det finns samhälleliga instanser som har som uppgift att se till att man får den bästa vården.
I Sverige finns ca 2000 privatpraktiserande psykoterapeuter. De flesta, ca 1300, finns i storstadsområdena.
En behandling kan pågå under bara en kort tid. Till och med ett eller ett par samtal kan vara förlösande. Ibland går man längre, eller återkommer, till sin psykoterapeut.
Förutom att man kan träffa en psykoterapeut mottagningen, erbjuder numera många hjälp via video-och/eller telefonsamtal. Det kan vara bra att tänka på då man t ex vill ha en snabb tid eller hjälp med ett speciellt problem, då går det att söka direkt på bokapsykolog.se oavsett var i landet man bor.