{{ infoContent.store.store.name }}
{{ infoContent.store.store.address1}} , {{ infoContent.store.store.zip}} {{ infoContent.store.store.city ? infoContent.store.store.city.name : ""}}
{{infoContent.address1}}, {{infoContent.zip}} {{infoContent.city ? infoContent.city.name: ""}}
Det finns inte mindre än 176 psykologmottagningar i Göteborg. Här finns bl.a. psykologer, psykoterapeuter och psykiatriker med olika erfarenheter och kompetenser, i olika områden av Göteborg och närliggande orter så det är lätt för dig att hitta en som passar just dig och dina behov, nära dig eller centralt i staden. I Västra Götalands län finns drygt 100 privatpraktiserande psykologer och psykoterapeuter. De finns lokaliserade alltifrån Majorna i Söder till Kviberg i norr. De flesta hittar man förstås i det absoluta centrala Göteborg.
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
{{ employee.store.store.name }}
{{ employee.store.store.address1.trim()}}{{ employee.store.store.address1.trim().length > 0 ? ',':''}} {{ employee.store.store.zip}} {{ employee.store.store.city ? employee.store.store.city.name : ""}}
Börja gärna med att tänka igenom vad för sorts hjälp du behöver, vilken utmaning du har som du vill arbeta med. Det är också viktigt att tänka igenom om det är något annat speciellt som just du vill ska stämma för att du ska känna dig bekväm med din psykolog.
Psykologer har ju olika inriktningar och specialistkompetenser – var inte rädd för att ställa frågor så att du får en bra uppfattning kring deras kompetens och erfarenhet. För din personliga del bör du tänka igenom om du t ex helst vill ha en manlig eller kvinnlig psykolog och om åldern på din psykolog viktig för dig? Hur viktigt är det för dig att psykologmottagningen ligger nära dig, eller kan du tänka dig att ta dig över stan för att komma dit? Det finns en mängd variabler som kan tyckas små i det stora hela, men det är ju dig det gäller och då är det också du som ska tycka att allt stämmer.
Oavsett vilka tidigare erfarenheter av att söka och få vård, så gör du rätt i att återigen söka hjälp när du känner att du behöver det. Fler än hälften av oss i befolkningen har någon gång fått hjälp av psykolog eller psykoterapeut. En lägre siffra än så hade varit märklig med tanke på att vårt känsloliv och våra förmågor att hantera och orka med vardagen kommer förr eller senare i regel utmana oss på ett sådant sätt att vi behöver professionell hjälp. Verkligen inget att skämmas för men tyvärr ibland svårt att erhålla.
- Alla behandlare passar inte alla personer/patienter, då kan man behöva byta.
- Det är fint om personkemin fungerar.
- Ge inte upp, hjälp finns.
- På bokapsykolog kan man hitta hjälp både i den ort man bor men också över internet, via telefon eller video.
Alla nya vårdkontakter startar alltid med någon slags bedömning, Dvs en professionell person, legitimerad av socialstyrelsen, gör när du tar kontakt en första bedömning av läget när ni talats vid om den rådande situationen. Under ett sådan samtal har du möjlighet att berätta om hur du mår, om hur din tankar går, vad du eventuellt är rädd för eller ängslas över. Man gör så gott man kan och det ligger på din behandlare uppgift och ansvar att underlätta så mycket som möjligt för dig. Här har du en möjlighet att känna efter om du tror det är en person du kan ha förtroende för och du tänker kan hjälpa dig.
Efter den initiala bedömning gör man i regel en mer eller mindre strukturerad och detaljerad plan, någon slags överenskommelse. Det kan vara så enkelt som att ni kommer överens om att ses en gång till.
När man har psykiska besvär kan man bli erbjuden olika terapiformer. De mest vanliga är KBT och psykodynamisk terapi. Andra vanliga metoder är ACT, ISTDP och mindfulness Det är inte helt ovanligt att man kan kombinera olika terapiformer utifrån patientens behov och sätt att komma vidare mot ett ökat välmående. När det gäller terapi för par och familjer använder man andra metoder där målet är att hela alla tillsammans ska må och fungera bättre tillsammans.
Kurvan har legat stabil under de senaste 15 åren med en viss marginell ökning av personer som upplever någon form av ängslan, oro och ångest. Genomför man hela Västra götaland så ligger man såsom riksgenomsnittet, men tittar man bara på Göteborg så ligger siffran högre. I Göteborg är det 47% av kvinnorna som uppger att man känner så, medans männen ligger lite lägre, 32%.
Göteborgs Universitet har ett välrenommerat psykologprogram på 300 hp vilket innebär fem års studier inriktade på teoretiska grundkunskaper och praktisk kunskap som man behöver för att kunna arbeta som psykolog. Under sista året man studerar, praktiserar man på universitetets psykologmottagning, med en legitimerad psykolog som handledare. Efter psykologexamen gör man sin PTP, praktisk tjänstgöring under ett år. Sedan kan man ansöka om legitimation. Det gör man hos Socialstyrelsen.
Det som utmärker psykologprogrammet på psykologutbildningen i Göteborg är:
- att det inte är så stora klasser, man jobbar ofta i grupp.
- ledningen och lärarna lyssnar mycket på elevernas åsikter och behov så att man förbättra studierna.
- man kan ofta välja på olika redovisningsformer som salstentor, hemtentor, grupparbeten och fördjupningsarbeten.
- en hel av lärarna jobbar eller har jobbat kliniskt.
De mest vanliga inriktningarna inom psykoterapi är KBT dvs kognitiv beteendeterapi och PDT Psykodynamisk terapi. På psykologlinjen vid Göteborgs universitet väger de inriktningar ganska jämn. Den psykodynamisk psykologi ges mer utrymme där än på andra lärosäten. De som går utbildningen i Göteborg och ska bli psykologer måste gå i egenterapi Det är 40 timmar egenterapi som gäller, minst 25 timmar inom samma inriktning, dvs. KBT eller PDT. Man ska gå hos någon som både är psykolog såväl som psykoterapeut.
De senaste åren har panikångest som ord blivit mer känt inom stora delar av befolkningen. Längre tillbaka, kanske innan 1970-talet, talades det knappast om panikångest. Alla kan någon gång i livet drabbas av panikångest.
Att få panikångest kan kännas väldigt skrämmande. Oftas kommer den helt överraskande som från klar himmel och man har ingen aning om vad som hände, mer än att det kändes väldigt obehagligt. Man kan komma ihåg känslan långt tid därefter, lite som när jag fick panikångest första gången”, man kommer ihåg var och när det hände.
Känslan är som sagt i regel mycket kraftfull men kan ta sig olika uttryck, man kan känna sig svimfärdig, uppleva att man inte får luft, eller får ett enormt tryck över bröstet, får hjärtklappning, bli skakig eller känner overklighetskänsla, En efterkommande upplevelse är oftast att man blir rädd, en mycket logisk upplevelse eftersom man tidigare inte känt dessa upplevelser.
Rädslan kan göra att man börjar undvika situationer som liknar den där attacken kom. Eller att man blir rädd för att rädslan ska utlösa en ny attack. Det viktigt att säga att panikattacken kan vara starkt obehaglig, men den är inte farlig. Dock vill den ju berätta något.
Ibland säger man att ångest är ett tecken på att det är något inte känns rätt, men som man kanske inte kan sätta ord på, ungefär som själens feber. Panikångest kan begränsa livet och därför är det viktigt att söka hjälp.
Med tanke på att det i Göteborg finns utbildning till både psykolog och psykoterapeut finns god möjligheter att få hjälp med samtalsterapi och annan psykoterapi av de allra bästa psykologerna.